HTML

Csak úgy mindenről...

Mindenhez értek, csak vannak olyan dolgok, amiket még nem próbáltam.

Utolsó kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: Gondoltad ugyé, hogy majd jön a szemes, oszt hozzá szól? Nos, megtaláltad az érteleme felét, de a másik felére nem gondoltál.Ha nem látjuk a tovább értelmét, akkor ki fog emlékezni ez előttünk jár... (2022.12.25. 11:01) Hanyagolás
  • johara: Szia! Évek óta olvaslak. Vagyis mostanában nemigen van mit :) Most direkt ezért regisztráltam, hogy kommentelni tudjak. Mi történt veled? Utolsó írásokból ítélve nem sok jó. :( Szükség van erre a fa... (2022.12.20. 17:22) Vadász
  • látjátok feleim szümtükkel: Tudom ez nem segít, de talán a hangulatodat egy kissé feldobja. Kösz, hogy felhívtad a tavasszal a figyelmem a sasmadarakra. Nagy élmény volt őket befogadni, a kicsiket felnevelni. A kenyeres kézhez... (2022.09.03. 10:37) Minden nagyon szép, minden nagyon jó
  • látjátok feleim szümtükkel: Azt írod, közel egy havi lemaradással indultál. Biztosan tudod, ha nem, akkor most elmondom, hogy régen a homokvidékeken aratás után a felszántott földbe grumblit vetettek, és nagyon szépen beért. T... (2022.08.13. 09:11) Grumbli II.
  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Ez az év szokás szerint nem a tervek szerint alakult. Amúgy kapott némi gyomirtót is pár tő a krumpliból (az sem én voltam). (2022.08.07. 10:58) Grumbli
  • Utolsó 20

Címkék

adó (1) adósság (1) akció (1) alapanyagok (1) alkalmasság (1) alkohol (2) alkoholizmus (2) álláskeresés (1) állattenyésztés (1) álmok (5) alvás (1) anyagiak (1) anyagok (1) anyám (7) arduino (1) ásóvilla (2) asztalosság (1) autóbontó (1) az élet apró örömei (1) A Nagy Ő (1) bab (1) bagett (1) baleset (5) balszerencse (1) bankoklás (1) barkácsolás (52) baromfi (1) befolyásoltság (1) bejgli (2) betegség (1) bevállaltam (1) bevásárlás (1) bicikli (13) biztosító (1) blog (1) bors (1) bosszant (110) Buci (1) bukta (1) burgonya (1) busz (1) bútor (1) cigeretta (1) covid (2) CO érzékelő (1) csak úgy (2) csalás (1) csepegtető locsolás (1) cserép (1) csilisbab (1) csülök (2) darázscsípés (2) demotivált (1) disznósajt (2) dohányzás (4) drogok (1) dugulás (1) dühít (3) ebéd (1) édesség (1) egér (2) egérinvázió (1) egészség (2) ejtőernyőzés (4) elavulás (1) elegem van (1) elektromosság (1) elektronika (9) élelmiszer (1) élesztő (1) élet (1) életvitel (29) elmélkedés (138) elszomorít (1) ennivaló (1) építkezek (2) ereszcsatorna (1) eső (1) esőcsatorna (1) ételek (2) evvan (384) fa (1) fagyasztóláda (1) falazás (1) fatüzelés (5) félelem (1) felhők (1) felsőmaró (1) film (2) finom fonott kalács (1) fokhagyma (1) földművelés (3) főzicske (49) fűkasza (3) fűrészelés (4) füstgáz (2) füstölés (5) füstölő (1) füstölt hús (1) fűtés (4) fütstölés (1) fűzés (1) ganézás (1) gáz (2) gazdaság (1) gépek (1) gépészet (1) gépszerelés (1) gyógytorna (1) gyújtóelektróda (1) gyümölcsfa (1) háború (1) hagyma (1) hahaha... (1) hal (2) halászlé (1) halleves (1) hasonlatok (1) használat (1) házfelújítás (6) hegesztés (5) helyesírás (1) helyhiány (1) hengerítőgép (2) hiány (1) hidraulika (1) hit (2) hőmérséklet (1) hőszigetelés (1) hubajavítás (1) humor (1) hurka (1) hűtő (1) idegesít (58) időjárás (4) járókeret (2) Járvány (3) játék (3) javítás (2) jogalkalmazás (10) jövőkép (1) jó hír (1) kacsavágás (1) kaja (8) kakas (1) kakasvágás (2) kalács (1) kapa (1) kapor (2) káposzta (1) karbantartás (1) kazán (1) kelesztés (1) kelesztési idő (1) keletkezett (1) kelt tészta (2) kémia (6) kenyér (2) kerékpár (2) kert (50) kertészkedés (69) került (7) kés (1) kiborultabili (1) kifacsarodva (1) kifakadás (1) kiflipuding (1) kiscsibe (1) kisebbség (1) kísérlet (2) kiszolgálás (1) kocsma (1) kolbász (6) kollégák (5) kolleginák (3) költözés (1) kommentár nélkül (1) kőművesek (2) koncentrációzavar (1) koncultáció (1) konvektor (5) konyha (12) könyvajánló (1) konzerv (1) kórház (1) kórházas dolgok (1) környezetterhelés (1) koronavírus&akármi (1) kotlós (1) kovász (2) kovászolás (1) kovászos (1) közlekedés (1) krumpli (2) KrumplisLángos (1) különbség (1) kutya (2) láb (1) lángos (1) lecsó (1) légzésvédő (1) lencse (1) leszokás (3) létra (2) leves (2) liszt (1) macska (4) madárdeszka (1) magasnyomású mosó (1) magyarítás (1) mai gondolatvitel (1) mankó (1) másodállás (1) maszkviselés (1) megbotránkoztatás (1) megérzés (1) mellékhatások (1) mentők (1) mert szopni jó (23) mesék a pékségből (12) mesék a vasiparból (1) MESTEREK (1) meszelés (1) metszés (1) mikrokontroller (1) mindennapok (12) minőség (1) monoblokk (1) mulcs (1) munkahely (89) munkahelyi baleset (2) munkaidő (1) munkanélküliség (3) munkavédelem (1) műtét (1) napszám (1) napszúrás (1) nemesfém (1) Nemzeti Munkaügyi Hivatal (1) nem érteni eztet (1) nevelés (2) nincs címke (1) nokedli (1) növények (1) nyílásszáró (1) nyúzás (1) oldalas (1) oltás (1) önéletrajz (1) optimizmus (1) Orbán Viktor (1) őrláng (2) orvos (1) orvosok (1) őszibarack (1) otthon (2) palántázás (3) paprika (3) paradicsom (1) párbeszédek (1) parlagfű (1) pékség (9) pénz (17) permetezés (1) piskóta (1) plazmonok (1) pletyka (1) poén (22) politika (20) próbamunka (1) programozás (5) puding (1) rehab (1) reklám (1) rizs (1) rokontartás (1) rotációs (6) rövidhírek (1) sajt (1) savanyítás (1) savanyú uborka (2) scrapping (6) sejtelmek (1) semmi gond (2) siralmas (3) sohasem lesz kész project (2) sonka (1) sütemény (1) sütés (10) sütőipar (1) szabadesés (1) szabadidő (1) szállítás (1) számítástecnika (8) szédülés (2) szelektív hulladék (2) szemlélet (9) szerelés (4) szerencse (2) szerencsejáték (1) szeretek aludni (1) szívügyek (1) szoftver (1) szőlő (1) szomszédság (2) takarítás (2) talajtakarás (1) táppénz (1) társ (1) tecnológia (1) tejkaramella (1) tél (1) temetés (1) térdtörés (1) térkő (3) tervek (1) tervezés (1) tészta (2) tető (1) tippek-trükkök (6) tojás (1) tömegközlekedés (1) tömítés (2) törés (14) törpecsirke (1) történt (28) uborka (1) udvar (1) ügyintézés (2) uPC (3) vakolás (1) vákuumfóliázó (1) vallás (2) vásárlás (1) védelem (1) vegyészkedés (1) vélemény (9) verseny (1) vérszívó légy (1) véső (1) vetemény (1) vidék (1) világvége (1) villanyszerelés (1) virágok (1) vöröshagyma (3) vörös hagyma (1) WC-papír (1) zene (2) zöldbab (2) zsír (1) Címkefelhő

Csilisbab - recepttel

2022.02.15. 10:20 szivar

Nagyon bevált a csilisbab a múltkor. Anyám visszatapsolta. Most megint főzhetek. :/ De legalább kevés munka van vele. Részemről semmi extra fűszerezést nem használok, de aki szereti, az tehet bele mindenféle filrefrancot.

Hozzávalók:
-darált hús, 25-30 dkg,
-egy konzerv bab, 40 dekagramm, 14 24 deka töltősúllyal,
-egy üvegcse paradicsomsűrítmény, 80 gramm töltősúly,
-egy közepes fej vöröshagyma,
-kettő gerezd fokhagyma,
-őrölt csemegepaprika és erőspaprika,
-só,
-zsír - de aki ingert érez rá, az rakhat bele füstölt szalonnát is (én szoktam ingert érezni rá),
-egyéb fűszerek, ízlés szerint.

Apróra metélem a füstölt szalonnát, a vöröshagymát, a fokhagymát (aki szereti a nagyobb csimbókokat, az hagyhatja nagyobbra is ezeket). Körülbelül másfél evőkanál zsíron egy kissé megpirítom a füstölt szalonnát, s erre rátestálom a darált húst. Amikor már a hús is szépen kifehéredett, akkor rádobom a vöröshagymát és a fokhagymát. Amint ezek is megfelelő mértékben összeestek, félrehúzom a tűzről az egész szakramentumot, és beleinvesztálom a paprikaőrleményt - mely ízlés szerint adagolandó. Ezek után ráöntöm a babkonzervet - a levével együtt. Amúgy mindenki olyan babot választ, amilyet szeret vagy van otthon. Nálunk ma vörösbabból lesz. Félve megjegyzem, hogy lehet száraz babból is készíteni ezt a kaját, csak akkor nem árt előre főzni a babot, ami nem kettő perc lesz, hanem sokkal-sokkal több. Ennek a tetejére ráöntöm a paradicsomszószt, jól kiöblögetem az üveget és azt is beleöntöm az edénybe. Visszarántom a tűzre és öntök bele annyi vizet, amennyit jónak látok. Meg szórok bele némi sót is. Ezek azért nem egzakt mértékegységben vannak megadva, mert a bab leve is sós valamennyire, szóval majd kóstolgatni kell rendesen. Ezek után addig főzöm, míg a bab és a hús teljesen meg nem fő, ha kell, akkor közben még löttyintgetek bele némi vizet. A végeredmény valami főzelék állagúra hasonlít nálam. Ha minden megfőtt és elég sűrű a szaftja, akkor lehet enni. Oszt' ennyi.

4 komment

Címkék: főzicske

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarosfrici.blog.hu/api/trackback/id/tr4417528148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2022.02.15. 20:20:56

Szokásom hasonlót készíteni. Ezzel a technikával. Ettől annyiban tér el, hogy darált sertéshús helyett kisebb kockára vágott csirkemell filét sütök először forró zsiradékban, alaposan körbe. Fűszerként pedig őrölt köményt, borsot és szárított oreganót is használok. Ha van lilahagyma csíkokat dobok még a vége felé bele, csak mert jól néz ki.
Sokszor pergős szemű rizzsel tálalom. Ha marad, jól fagyasztható, betárazható.

szivar 2022.02.15. 20:39:54

@kocsmagomba: Nekem ami még ízlett az a bazsalikom+étcsoki kombó a fűszerezés gyanánt. Ami anyámnak ízlett, az a kakukkfű - bár szerintem olyan szappanízű lett a végeredmény. Így megpróbálok a határmezsgyén egyensúlyozni. Ez ilyen dolog. Nem lehet mindenkinek minden finom, vannak fanyalgók is. Vagy én, vagy pedig mások. :D

A húsok esetében már figyelembe kell vennem anyám rágókáját, s sajnos már a tészták esetében is. :/

kocsmagomba 2022.02.16. 21:22:36

@szivar: Az étcsoki jó. Andrásnak vannak chili con carne receptjei a blogkocsmában. Az eredeti fűszerezés szerint római kömény és koriander hegyek kellenek bele. Én mindkettőtől elszaladok! Nem bírom lenyelni, de 5 méteres közelébe se menni. Ezért találtam ki a normál köményt és oreganót. Ezekhez is jó a csoki.
Nem egyformán érezzük ezeknek a nagyon erősen aromás fűszereknek az ízét!
Kinek mi esik jól, azt egye.

szivar 2022.02.16. 22:05:33

@kocsmagomba: Hagyjuk is inkább András reczipéit, mert amit nekem küldött csilikotyvasztátumokat, azok nagyon jól csúsztak. Aznap. Másnap már sokkal égetőbb problémáim akadtak. :D

Az őrölt római kömény az nálunk pl. pörkölthöz jól passzol. A korianderre még nem jöttünk rá, hogy mire is lehet jó. A bazsalikom a paradicsomos kajákhoz jól megy - anyám szerint savanyú. A tárkonyt egye meg az, aki termeszti... Amiben nincs ízlésbeli vita: fokhagyma, vöröshagyma, paprika, só, bors. :D Így igyekszem mértékkel fűszerezni.

[nem, a petrezselyem és a többi az nem fűszer számunkra, de ezt majd egyszer. talán és valahol...]
süti beállítások módosítása