Nagyon bevált a csilisbab a múltkor. Anyám visszatapsolta. Most megint főzhetek. :/ De legalább kevés munka van vele. Részemről semmi extra fűszerezést nem használok, de aki szereti, az tehet bele mindenféle filrefrancot.
Hozzávalók:
-darált hús, 25-30 dkg,
-egy konzerv bab, 40 dekagramm, 14 24 deka töltősúllyal,
-egy üvegcse paradicsomsűrítmény, 80 gramm töltősúly,
-egy közepes fej vöröshagyma,
-kettő gerezd fokhagyma,
-őrölt csemegepaprika és erőspaprika,
-só,
-zsír - de aki ingert érez rá, az rakhat bele füstölt szalonnát is (én szoktam ingert érezni rá),
-egyéb fűszerek, ízlés szerint.
Apróra metélem a füstölt szalonnát, a vöröshagymát, a fokhagymát (aki szereti a nagyobb csimbókokat, az hagyhatja nagyobbra is ezeket). Körülbelül másfél evőkanál zsíron egy kissé megpirítom a füstölt szalonnát, s erre rátestálom a darált húst. Amikor már a hús is szépen kifehéredett, akkor rádobom a vöröshagymát és a fokhagymát. Amint ezek is megfelelő mértékben összeestek, félrehúzom a tűzről az egész szakramentumot, és beleinvesztálom a paprikaőrleményt - mely ízlés szerint adagolandó. Ezek után ráöntöm a babkonzervet - a levével együtt. Amúgy mindenki olyan babot választ, amilyet szeret vagy van otthon. Nálunk ma vörösbabból lesz. Félve megjegyzem, hogy lehet száraz babból is készíteni ezt a kaját, csak akkor nem árt előre főzni a babot, ami nem kettő perc lesz, hanem sokkal-sokkal több. Ennek a tetejére ráöntöm a paradicsomszószt, jól kiöblögetem az üveget és azt is beleöntöm az edénybe. Visszarántom a tűzre és öntök bele annyi vizet, amennyit jónak látok. Meg szórok bele némi sót is. Ezek azért nem egzakt mértékegységben vannak megadva, mert a bab leve is sós valamennyire, szóval majd kóstolgatni kell rendesen. Ezek után addig főzöm, míg a bab és a hús teljesen meg nem fő, ha kell, akkor közben még löttyintgetek bele némi vizet. A végeredmény valami főzelék állagúra hasonlít nálam. Ha minden megfőtt és elég sűrű a szaftja, akkor lehet enni. Oszt' ennyi.
Utolsó kommentek