HTML

Csak úgy mindenről...

Mindenhez értek, csak vannak olyan dolgok, amiket még nem próbáltam.

Utolsó kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: Gondoltad ugyé, hogy majd jön a szemes, oszt hozzá szól? Nos, megtaláltad az érteleme felét, de a másik felére nem gondoltál.Ha nem látjuk a tovább értelmét, akkor ki fog emlékezni ez előttünk jár... (2022.12.25. 11:01) Hanyagolás
  • johara: Szia! Évek óta olvaslak. Vagyis mostanában nemigen van mit :) Most direkt ezért regisztráltam, hogy kommentelni tudjak. Mi történt veled? Utolsó írásokból ítélve nem sok jó. :( Szükség van erre a fa... (2022.12.20. 17:22) Vadász
  • látjátok feleim szümtükkel: Tudom ez nem segít, de talán a hangulatodat egy kissé feldobja. Kösz, hogy felhívtad a tavasszal a figyelmem a sasmadarakra. Nagy élmény volt őket befogadni, a kicsiket felnevelni. A kenyeres kézhez... (2022.09.03. 10:37) Minden nagyon szép, minden nagyon jó
  • látjátok feleim szümtükkel: Azt írod, közel egy havi lemaradással indultál. Biztosan tudod, ha nem, akkor most elmondom, hogy régen a homokvidékeken aratás után a felszántott földbe grumblit vetettek, és nagyon szépen beért. T... (2022.08.13. 09:11) Grumbli II.
  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Ez az év szokás szerint nem a tervek szerint alakult. Amúgy kapott némi gyomirtót is pár tő a krumpliból (az sem én voltam). (2022.08.07. 10:58) Grumbli
  • Utolsó 20

Címkék

adó (1) adósság (1) akció (1) alapanyagok (1) alkalmasság (1) alkohol (2) alkoholizmus (2) álláskeresés (1) állattenyésztés (1) álmok (5) alvás (1) anyagiak (1) anyagok (1) anyám (7) arduino (1) ásóvilla (2) asztalosság (1) autóbontó (1) az élet apró örömei (1) A Nagy Ő (1) bab (1) bagett (1) baleset (5) balszerencse (1) bankoklás (1) barkácsolás (52) baromfi (1) befolyásoltság (1) bejgli (2) betegség (1) bevállaltam (1) bevásárlás (1) bicikli (13) biztosító (1) blog (1) bors (1) bosszant (110) Buci (1) bukta (1) burgonya (1) busz (1) bútor (1) cigeretta (1) covid (2) CO érzékelő (1) csak úgy (2) csalás (1) csepegtető locsolás (1) cserép (1) csilisbab (1) csülök (2) darázscsípés (2) demotivált (1) disznósajt (2) dohányzás (4) drogok (1) dugulás (1) dühít (3) ebéd (1) édesség (1) egér (2) egérinvázió (1) egészség (2) ejtőernyőzés (4) elavulás (1) elegem van (1) elektromosság (1) elektronika (9) élelmiszer (1) élesztő (1) élet (1) életvitel (29) elmélkedés (138) elszomorít (1) ennivaló (1) építkezek (2) ereszcsatorna (1) eső (1) esőcsatorna (1) ételek (2) evvan (384) fa (1) fagyasztóláda (1) falazás (1) fatüzelés (5) félelem (1) felhők (1) felsőmaró (1) film (2) finom fonott kalács (1) fokhagyma (1) földművelés (3) főzicske (49) fűkasza (3) fűrészelés (4) füstgáz (2) füstölés (5) füstölő (1) füstölt hús (1) fűtés (4) fütstölés (1) fűzés (1) ganézás (1) gáz (2) gazdaság (1) gépek (1) gépészet (1) gépszerelés (1) gyógytorna (1) gyújtóelektróda (1) gyümölcsfa (1) háború (1) hagyma (1) hahaha... (1) hal (2) halászlé (1) halleves (1) hasonlatok (1) használat (1) házfelújítás (6) hegesztés (5) helyesírás (1) helyhiány (1) hengerítőgép (2) hiány (1) hidraulika (1) hit (2) hőmérséklet (1) hőszigetelés (1) hubajavítás (1) humor (1) hurka (1) hűtő (1) idegesít (58) időjárás (4) járókeret (2) Járvány (3) játék (3) javítás (2) jogalkalmazás (10) jövőkép (1) jó hír (1) kacsavágás (1) kaja (8) kakas (1) kakasvágás (2) kalács (1) kapa (1) kapor (2) káposzta (1) karbantartás (1) kazán (1) kelesztés (1) kelesztési idő (1) keletkezett (1) kelt tészta (2) kémia (6) kenyér (2) kerékpár (2) kert (50) kertészkedés (69) került (7) kés (1) kiborultabili (1) kifacsarodva (1) kifakadás (1) kiflipuding (1) kiscsibe (1) kisebbség (1) kísérlet (2) kiszolgálás (1) kocsma (1) kolbász (6) kollégák (5) kolleginák (3) költözés (1) kommentár nélkül (1) kőművesek (2) koncentrációzavar (1) koncultáció (1) konvektor (5) konyha (12) könyvajánló (1) konzerv (1) kórház (1) kórházas dolgok (1) környezetterhelés (1) koronavírus&akármi (1) kotlós (1) kovász (2) kovászolás (1) kovászos (1) közlekedés (1) krumpli (2) KrumplisLángos (1) különbség (1) kutya (2) láb (1) lángos (1) lecsó (1) légzésvédő (1) lencse (1) leszokás (3) létra (2) leves (2) liszt (1) macska (4) madárdeszka (1) magasnyomású mosó (1) magyarítás (1) mai gondolatvitel (1) mankó (1) másodállás (1) maszkviselés (1) megbotránkoztatás (1) megérzés (1) mellékhatások (1) mentők (1) mert szopni jó (23) mesék a pékségből (12) mesék a vasiparból (1) MESTEREK (1) meszelés (1) metszés (1) mikrokontroller (1) mindennapok (12) minőség (1) monoblokk (1) mulcs (1) munkahely (89) munkahelyi baleset (2) munkaidő (1) munkanélküliség (3) munkavédelem (1) műtét (1) napszám (1) napszúrás (1) nemesfém (1) Nemzeti Munkaügyi Hivatal (1) nem érteni eztet (1) nevelés (2) nincs címke (1) nokedli (1) növények (1) nyílásszáró (1) nyúzás (1) oldalas (1) oltás (1) önéletrajz (1) optimizmus (1) Orbán Viktor (1) őrláng (2) orvos (1) orvosok (1) őszibarack (1) otthon (2) palántázás (3) paprika (3) paradicsom (1) párbeszédek (1) parlagfű (1) pékség (9) pénz (17) permetezés (1) piskóta (1) plazmonok (1) pletyka (1) poén (22) politika (20) próbamunka (1) programozás (5) puding (1) rehab (1) reklám (1) rizs (1) rokontartás (1) rotációs (6) rövidhírek (1) sajt (1) savanyítás (1) savanyú uborka (2) scrapping (6) sejtelmek (1) semmi gond (2) siralmas (3) sohasem lesz kész project (2) sonka (1) sütemény (1) sütés (10) sütőipar (1) szabadesés (1) szabadidő (1) szállítás (1) számítástecnika (8) szédülés (2) szelektív hulladék (2) szemlélet (9) szerelés (4) szerencse (2) szerencsejáték (1) szeretek aludni (1) szívügyek (1) szoftver (1) szőlő (1) szomszédság (2) takarítás (2) talajtakarás (1) táppénz (1) társ (1) tecnológia (1) tejkaramella (1) tél (1) temetés (1) térdtörés (1) térkő (3) tervek (1) tervezés (1) tészta (2) tető (1) tippek-trükkök (6) tojás (1) tömegközlekedés (1) tömítés (2) törés (14) törpecsirke (1) történt (28) uborka (1) udvar (1) ügyintézés (2) uPC (3) vakolás (1) vákuumfóliázó (1) vallás (2) vásárlás (1) védelem (1) vegyészkedés (1) vélemény (9) verseny (1) vérszívó légy (1) véső (1) vetemény (1) vidék (1) világvége (1) villanyszerelés (1) virágok (1) vöröshagyma (3) vörös hagyma (1) WC-papír (1) zene (2) zöldbab (2) zsír (1) Címkefelhő

A pékség fejlődése - nem túl jó irányban

2021.12.23. 08:51 szivar

Igen szomorú ez a visszafele fejlődés mindenhol. Ami például a szakmámban is tetten érhető, még a jelen napig is folyamatosan romló tendenciát követve. Azért nagyvonalakban összefoglalom azt, ami az én nézőpontomból látni véltem. Persze, hogy pékségről van szó. Meg az elmúlt 30-35 évről.

A nyolcvanas években minden este, a műszak elején hozták a pékségbe a friss (vagy nem annyira friss) tejet. Ezek után a könnyeb adagolás és tárolás miatt, illetve azért, hogy ne igyák és lopják el a tejet a dolgozók, átálltak a tejporra. De mivel ezt is lopták a dolgozók, így később a költséghatékonyság jegyében átállt a termelés a savóporra. Bár édes savópor, de megvallom őszintén, ritka szar íze van...

A nyolcvanas években hetente kétszer-háromszor hozták a vajat. Nem mindenféle margarint! Vajat. Ezek után átállt a termelés a margarinra. Ez sem volt akkora gond, mert minőségi margarint használtunk. De hát olcsósítani, kell, mert nagy az árverseny. Még olcsóbb margarin, meg még olcsóbb... Legutóbb amit láttam, annak az összetétele a következő volt: napraforgó és repceolaj, stabilizálószerek. Nem hidrogénezett növényi olaj! Nem. De ezt legalább nem fogja senki ellopni, mert eléggé jellegzetes 'illata' van. Fogalmazzunk úgy, hogy avas ízt kölcsönöz a készárunak.

Akkoriban még tojás volt felhasználva az olyan termékekhez, amik ezt igényelték. Ezután jött a tojáspor, a felületre továbbra is tojáslevet használtunk. De pár év múlva a költséghatékonyság jegyében átállt a termelés az ún. kalácsfényre. Megérte. Főleg nyáron fordult és fordul elő a mai napig is az a probléma, hogy ez a pacsuli megbüdösödik. Nyersen is, sülve is. Főleg a csomagolt motyóknál fordulhat az elő, hogy amikor az ember kibontja a csomagolást, akkor olyan szag dől kifelé, amiről az első gondolata az embernek az, hogy "Ezt márpedig már megette valaki." Arról nem is beszélve, hogy egyszer olyan tojásport hoztak, amitől szabályosan kukásmellény színe lett a tésztának. Nem, nem narancssárga, hanem az a világítós zöld...

Lisztjavítószerek. Annak idején csak egy fajtát használtak a pékek: az aszkorbinsavat. Ezután elindult a kinek a fasza kenyere nagyobb verseny, volt akkora nagy felfújt kenyér is, amiből nem lehetett szeletelni, mert a héja jobbra dőlt, a belseje meg balra - feltéve ha nem morzsálódott szét a szeletelés folyamán. Pár lisztjavítószert azóta már kivontak a forgalomból de mindig van újabb és újabb, miknek az egészségügyi kockázatai még nem ismertek.

A só is megér egy misét, hiszen akkor még nem igazán lehetett kapni vákuumsót, így maradt a retkes, dzsuvákkal teli asztali só. Ezt fel kellet oldani vízben és a szűrt oldatot kellett a tésztába rakni. Ezután jött a vákuumsó, amit mindenki ismer a bolti polcokról, így nem kellett a sóoldással sem foglalkozni. De nem is csak ezen van a hangsúly, hanem a sóskifli sózásán. Ugyanis nem mindegy az, hogy mit szór rá az ember. Tehát annak idején volt külön olyan termék, aminek az volt a neve, hogy szórósó. Se nem apró, se nem műtrágyagranulátumú (az ún. dekorsó), pont jó. Igaz, hogy a gondos tárolásnak köszönhetően párszor a földhöz kellett vágni a zsákot, majd utána kilós-kétkilós súllyal használhatóra aprítani, hogy lehessen is használni... De az legalább mutatott valamit a sóskiflin, de hát aki nem emlékezik rá, az nem is tudja elképzelni azt, hogy mennyit növelt a kifli, a sóskalács és a többi hasonszőrű termék élvezeti értékén. Nos, ilyet azóta nem hozattak a pékségbe, mióta kiderült az, hogy ötven forinttal drágább egy mázsa(!) ebből a sóból, mint az asztaliból...

Hát igen. A liszt. Annak idején minden lisztszállítmányt megvizsgáltak a helyi laborban. Mennyi vizet vesz fel, mekkora a sikérterülékenység, mekkora a hamutartalma, mekkora az esési száma, mennyi a nedvességtartalma, fuzáriummal ferőzött-e, ect. A nem megfelelő lisztet visszaküldték a malomnak, oldja meg. Ez is megszűnt, költséghatékonyságra hivatkozva. De még mindig a lisztnél tartva, csak egy kérdés. Mi éri meg jobban egy péknek? A vizet eladni, vagy a lisztet eladni? Ez persze költői kérdés volt, de akkor rá is térek a témára. Amikor én tanultam péknek, akkor az volt a receptúra, hogy pl. sóskifli esetében 52-55 százalék folyadék jár a tésztába, amennyiben tejporral dagasztunk, akkor arányosan több. Amikor (merem remélni) utoljára sóskiflit készítettem, akkor a tészta 43% vizet igényelt a savópor mellé és mégis lágy volt. Ezért ez tényleg csak egy nüansznyi különbség... Az olyanokról nem is szólva, hogy szulyos-molyos liszt érkezik a malomból, ami nyomokban egérszart is tartalmazhat. De jobbára csak lisztbogarak és molyok vannak benne. Vagy éppen pisaszagú.

Bors. Kevés kell belőle, de megadja az ízét a termékeknek. Burek, tepertőspogi, egyebek. No, ebből már láttam olyat is, amit magában meg lehet enni, mert semmi íze sincs. Mármint a borsnak. De legalább gusztustalanul elszínezte mind a tésztát, mind pedig a tölteléket. Lsd.: ezt már megette valaki címszó alatt...

Tepertő. Annak idején a frissensült tepertőt hozták a zsírsütő üzemből. A pékek ledarálták, akkorára, amekkorára sikerült. Akkoriban a tepertőspogácsában voltak szép nagy húscubákok, meg ropogós kis darabkák is. A költséghatékonyság miatt átállt a vezetőség a tepertőkrémre. Plusz doboz, plusz nejlon, ohne láda. Már nem is kellett darálni. De ezzel elvesztette a tepertős pogácsa azt a tulajdonságát, hogy tepertős pogácsának lehessen nevezni. De hála égnek, ennek a tepertőkrémnek mindig egyforma volt a minősége. Persze az összetétele is. Sehogyan sem értettem azt, hogy egyik nap tök jól néz ki a tepertős pogácsa, másnap meg nem akar megkelni... Tepertőkrém, összetétel: Darált tepertő, sertészsír 10%, étkezési só (bizonytalan százalék), állományjavító anyagok, guargum őrlemény...

Túró. Hát igen, az nagyon drága. Hozassunk helyette savósajtot, azt úgy sem veszi észre a paraszt és sokkal olcsóbb. Hát igen, hogy húznátok a faszotokra kedves eladók, némelyik tétel egy kissé keserűre és büdösre sikeredett, de semmi baj. Olcsó és ez a lényeg. Bár régen a sertéstelepre szállították az ilyesmit - de tényleg.

Tejföl. Igen ilyesmi is használatos egy pékségben, néha még a bejglibe xyz tekercsbe is jár valamiennyi. Sajnos sokszor előfordult az, hogy valaki valamit elbaszott a gyártás vagy tárolás folyamán és így csak savója maradt a tejfölnek. Ami végül is nem is tejföl, hanem frissföl, de örülhet mindenki: legalább most nem keserű! Csak néha. Meg a tejfölös lángosról lefolyik.

De szakadjunk le az alapanyagokról. Lehet spórolni a gyártási költségeken is. Először is meg lehet szüntetni a kovászolást, mert azon egy ember bérét meg lehet spórolni. Igaz, ez nem olyan kovász volt, mint amit otthon nevelget az emberfia a borkányban, de akkor is kovász volt. Sőt mi több, ha nincs kovász, akkor lehet spórolni a fűtésen is. Maradt az érlelve porlasztott és szárított hígkovász (illetve a tésztába járó ecet), majd ezt is lecserélték egy citromsav alapú kulimajszra, hogy ha bemérik a termék savfokát, akkor azért ne kapjon büntetést a cég...

S ekkor jön az, hogy létszám, létszám, sokan vagyunk. Gépesíten kell ezt és azt, a lélekszámot meg csökkenteni. Majd miután a gépesítés nem vált be, akkor akkor visszaállni az eredeti technológiára, a csökkentett létszámmal. Tudom, sokaknak nem mond semmit sem az előkelesztő és az automata zsömlegép fantázianevű készülék, de nem váltak be.

De akkor visszakanyarodnék az alapanyagokhoz is. Egyszer, réges régen, még a normálisabb vezetőség idején kitalálták a "csokis kalács" fantázianevű terméket. Nem volt olcsó, nagyon nem. Holland kakaó, sok töltelék, egyebek. Hetente vittek belőle 3-4 ezer darabot, annak ellenére, hogy a 120 forintos kenyérár mellett ez a boltokban több mint 500 forintba került. De hogy tartsuk az árversenyt, először a holland kakaót cserélték le a legolcsóbbra. Ezután, az árérzékeny piacra való tekintettel, lecsökkentették a krém mennyiségét. Ezután a minőségi margarint a legolcsóbbra és így tovább.

Most jön a mi van és mi lehetett volna rész, egy kis múltidéző.

Annak idején a kenyérből napi ~150 mázsát sütött a cég - legalább. Igaz, hogy nem házi kovásszal készült a készáru, de még harmadnap is fogyasztható volt. Szombat hajnalra 300 mázsa körül volt a termelés, mert akkor még nem voltak nyitva vasárnap a boltok. A konkurencia termékeit lehetőség szerint kerülték a vevők, pont azért, mert azokat már az első nap sem lehetett megenni... De ez még csak a kenyér volt! Volt mellé zsemlevekni, meg mindenféle filrefranc. Próbált már valaki manapság zsemleveknit venni? Olyat, ami fogyasztható és finom is? Sok sikert hozzá.

Sóskifliből egy műszak alatt mintegy 25-30 ezer darab lett kisütve. Az a békebeli, aminek le lehetett tekerni a héját és a belsejét is. Akkor még a sóskalácsból sem 30 darab készült a piaci napokon, hanem mindennapos vendég volt a polcokon, nem harminc darabos kiszerelésben/város és vonzáskörzete. S ez mellé még jött a tejeskifli, a vajas kifli, meg ilyesmik.

A zsemléből egy műszak alatt 40-50 ezer darab készült el. Aminek még délután sem omlott ezermillió darabra a belseje, annak ellenére, hogy hajnali hatkor már a boltokban árulták.  

Voltak még péksütemények dögivel. Franciakenyér(eleinte kovászos technológiával), több száz finom fonott kalács, mazsolás kuglóf, kakaós kalács, sokezer briós, fejes mákos, kerek mákos, meg még ami nem jut eszembe.

Ha rendszerváltás után a vezetőség nem ugrik bele az árversenybe, akkor jó eséllyel még most is profitot termelő és jól prosperáló cég lehetne, mert a konkurencia szó szerint értelmezendő szar termékeivel még jelenleg is piaci előnyben lenne, a jó minőségű termékekkel. De nem ez történt.

Remélem, hogy nem árulok el nagy titkot azzal, hogy legutóbb, amikor még ott dolgoztam, akkor mi volt a helyzet. Hajnali kettőre kisül az összes kenyér. Amikor megveszik a boltban, akkor mit kapnak? Egy ládában összenyomódott, felfújt szart, amit megvásárolva már aznap is másnapos. A szeletelt kenyerekre ez még inkább érvényes. A napi termelés bőven a 10 mázsa alatt volt.

A zsemle egy műszakban jó ha ötezer darab volt. A sóskifli rendelés hasonló mértékben visszaesett, a többi kifli mennyisége szinte már említésre sem méltó. A csomagolt termékek reggelre annyira megöregednek, hogy már nem csak a vajas pogácsának lesz omlós a bélzete. A kalácsfénynek köszönhető szarszagról nem is beszélve.

De legalább már csótányok nincsenek. Szerintem megfagytak.

Epilógus

Értem én, hogy egy vállalkozásnak profitorientáltan kell működnie. De nem csak a profitnak kellene a szemek előtt lebegnie, hanem a jövőbeli változásoknak is. Például ha most lecseréljük a szórósót asztali sóra, akkor annak milyen hatása lesz a piacra? Ha most lecseréljük a tojást valami szarszagú izére, akkor annak milyen hatása lesz később? Ha lecseréljük a jó minőségű alapanyagokat a szarra, akkor annak mi lehet a következménye? Sajnos, ezzel a vezetőség akkoriban nem törődött, a mostanit meg a létszámon kívül semmi sem érdekli, a középvezető meg szarik az egészbe, míg megkapja a fizetését, s el tud menekülni a felmerülő problémák elől.

Ez nem egy teljes poszt és soha sem lesz az. Csak szólok.

 

 

 

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarosfrici.blog.hu/api/trackback/id/tr5816790336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.23. 18:50:56

Én találtam egy nagyon jó, kovászos cipót, egy hétig lehet enni, valami pékség süti, jó letekerhető kiflit is, és a S..rban van néha nagyon jó burgonyás kenyér. Van még egy pékségnek igazi téglán sült kenyere, az nagy, 2-3 kilós, de messzebb tőlünk, és mivel kevés kenyeret eszünk, ezért nem veszünk, mert drága lenne naponta-kétnaponta az üzletbe menni. Bicigli meg nem szeressük kategória a nagy forgalom miatt.

EmericusMax 2021.12.24. 15:33:23

Hát igen. Én nem vagyok pék, de azt a szart amit ma a pékségekben horror áron lehet kapni azt maximum tüntetésre vinném dobálni!
Lévén gyerekkorom a 80-as években volt, sajnos emlékszem hogy akkor milyen íze volt a fehér kenyérnek, a kiflinek (igen a sós-kiflinek is), a kakaós-csigának stb. Ami most megy az konkrétan botrány. Minden olcsósítva lett, de mégis a termékek drágultak, meg egyre kisebbek lettek. Az ízük kérem szépen meg szar...
A legnagyobb pékség-láncokban folyik a legtrehányabb munka. Dühítő, hogy nem lehet egy korrekt minőség ellenőrzést csinálni, vagy büntetni a sok rossz minőségű pékárú miatt..
Átérzem az író keserűségét!

midnight coder 2021.12.24. 18:12:41

Ez általában minden területen megy. A kólában a cukor sem a legegészségesebb dolog, de sikerült még annál is egészségtelenebb, szarabb ízû, de legalább olcsóbb kukoricaszirupra cserélni.

midnight coder 2021.12.24. 18:14:38

A cégek nagy része úgy mûködik, hogy ha valami mûködik és a vevõk elégedettek, akkor a menedzser végignézi a folyamatot, hogy hogy lehet úgy költséget csökkenteni, hogy az elégedetlenség miatt távozott vevõk miatti proit kiesés kisebb legyen mint a költségcsökkentés miatti nyereség.

Komojtalan 2021.12.24. 18:38:07

Azért egy kicsit sarkosra sikerült. Kézműves pékségben dolgozom (nem pékként), elég minőségi alapanyagokkal, az eredmény: A konkurenciától veszem a kenyeret pénzért, nem kell az ingyen kovászos kenyér. Nem tudom mit lehet olcsósítani, de minőségi liszt, vaj, kakaó, stb ... mégis az általunk forgalmazott termékek 3/4 -e (számomra) ehetetlen. Egy példa: A vevőknek a tojással lekent dolgok nem tetszenek, sokkal inkább a tojáslével lekentek. Volt hogy visszaküldték az árut, hogy csúnya. Vajat használunk, minőségit, rengeteget: Ég a gyomrom tőle. A 30 forintos kiflitől nem. Stb ... Hangsúlyozottan nem nagyüzem, kézműves pékség, ott nyilván másképp menne a dolgok. A minőségi alapanyag nem minden, mondjuk az igaz hogy szarból nem lehet várat építeni. A környéken van 6 hely ahol lehet pékárut venni, abból 1 jó, 1 közepes, a másik négynél ehetetlent árulnak. Az árak nagyjából azonosak.

szivar 2021.12.25. 01:30:24

@EmericusMax: Lásd egyel feljebb "látjátok feleim szümtükkel " írását. Léteznek még jó termékek, de nagyon meg kell küzdeni a megtalálásukért. Sajnos sokan már nem abból a korosztályból származnak, akik még ehettek minőségi pékárukat, vagy ihattak igazi málnaszörpöt (nem, nem málna ízesítésűt). Bár akkor is voltak érdekes dolgok, de nem ennyire, mint az elmúlt években.

A minőségellenőrzéssel kapcsolatban meg annyit azért hozzáfűznék, hogy a volt munkahelyemen a vezetőség pánikba esett, amikor módosították a magyar élelmiszerkönyvet. Kérdem, hogy mi módosult? Elmondják. Ja, akkor semmi nem változott, mert mi még így tanultuk és így kellene elve csinálni.

Például a tepertős pogácsát ezután nem lehet tepertős pogácsának nevezni, ha nem felel meg a harminc évvel ezelőtt előírtaknak... Most rá lehet írni, hogy tepertős jellegű. A vajas pogácsa csak akkor nevezhető vajas pogácsának, ha vajjal készül. A rozsos kenyérbe minimum 30% rozsliszt kell hogy kerüljön, és így tovább.

szivar 2021.12.25. 01:34:27

@midnight coder: Sajnos ez igaz. Kolbász összetétel: Valami hús, szója, guárgum, állományjavító, bambuszrost... HE? Na, azóta itthon készül a kolbász is - olcsóbb, finomabb...

szivar 2021.12.25. 02:02:56

@Komojtalan: Azért sikerült sarkosra, mert ez így történt. Az, hogy neked nem ízlik a kovászos kenyér, az nem feltétlenül a pék hibája. Például amikor tanulókoromban tanulmányi kiránduláson voltunk a szegedi nagyüzemben, ott megkóstolhattuk a helyi, frissen sült kenyeret. A számunkra ehetetlenül savanyú volt, mert nem ahhoz az ízvilághoz szokott az orcánk belső fele. Az egyik ismerősünk Borsodba ment rokonnézőbe, s vitt egy-két kenyeret innen. Ott kapásból azt mondták, hogy ez nem is kenyér, hanem "kahács". Kovászos volt, de nem ehetetlenül savanyú. Valószínűnek tartom, hogy ott nálatok valami előnevelt kannás kovászt használnak, mert a kovászolásnak bizony nagy a hely- és melegigénye.

Az nem létezik, hogy pár sóskiflitől égjen az ember gyomra (egy kilóban kevesebb mint kettő deka vaj van), ha az csak tejes tésztából készül és nem raknak bele valami egzotikumot, amire érzékeny vagy.

"A vevőknek a tojással lekent dolgok nem tetszenek, ..."
Tisztázzuk. A vevőtől hallottátok ezt vagy az egyik boltostól? Mert az utóbbi esetben csak árcsökkentésre játszanak, mint mindig. Amúgy ha nem elórekevert tojáslevet használunk, hanem tojást, akkor egy kevés vizet szoktunk volt belelöttyinteni, mert úgy nem 'csomósodik' össze, miután a habverővel elkevertük.

Hát ha visszaküldtek valamit mert ronda, akkor ott nem az alapanyagokkal van baj, inkább a szakértelemmel és a gyakorlattal. Vagy a nemtörődömséggel.

Így látatlanban én ugyan meg nem mondom neked, hogy ott ki és mit ront el. De ezekre saccolok.

dán 2021.12.25. 17:10:15

@szivar:
Ha hiszed ha nem még cukor is van benne én olvastam mikor a Tescóban vettem,igaz csak azt olvastam amit vettem döbbenet mennyi szenny van a kajákban.Ez mind a gátlástalan tőke kapitalista profit szerzés miatt van,mert a dolgozó azt tesz bele amit odavisznek neki kötelezőleg.

szivar 2021.12.30. 16:43:13

@Brendel Mátyás a kurva anyád! 3: Nem csak a spórolás, hanem a szakképzettség hiánya is közbejátszhat. Pedig az ilyen nagyobb tömegű termékeknél a legegyszerűbb a sültség vizsgálata: kivesz egy kenyeret az ember a sütőtérből, és megkopogtatja az alját. Ha tompán puffan, akkor még nyers, ha kong mint egy üstdob, akkor megsült - ennyire egyszerű.

szivar 2021.12.30. 17:04:01

@Brendel Mátyás a kurva anyád! 3: Nem csak a pék játszik az árcsökkentésre, ne ess tévedésbe! Őneki az az érdeke, hogy minél drágábban tudjon értékesíteni. Itt a legtöbb esetben a boltos a hunyó, mert árversenybe kergeti a pékségeket.

Például a volt munkahelyemről 11 Ft + ÁFA áron kapták a boltosok a vizes zsemlét, s ők rárakták a szerény hasznukat, így lett a fogyasztói ár 42 Ft!

szivar 2021.12.30. 17:22:51

@Brendel Mátyás a kurva anyád! 3: Dehogy tudják. Már régen nem a pékek dirigálnak, hanem a vezetőség, akinek sok esetben az is magas labda, hogy a tepertős pogácsát megkülönböztesse a vajastól. Számukra csak egy számsor létezik, nem pedig a termelés és a minőség. De ez ismét hosszú téma lenne.

Az a régi 'kommunista' zsemle és kenyér az még zsemle és kenyér volt, nem pedig csak egy rá hasonlító tárgy. De akkor még a malmoknak is minőséget kellett biztosítani és a pénz nem számított, ha élelmezésről volt szó. Akkoriban is voltak kibaszott nagy bajok a pékségekben, de a vezetőség akkor (önként*) a megoldásra törekedett, nem az elsumákolásra.

*És mondja András elvtárs, akar-e maga még holnap is vezérigazgató lenni?

szivar 2021.12.30. 18:55:17

@Brendel Mátyás a kurva anyád! 3: Hú, ez hosszú téma lenne, valahol ezt is a rendszerváltás előttről kellene kezdeni. Arra cégre visszavonatkoztatva, ahol dolgoztam, a kilencvenes évek elején még volt egy fő gyáregység, plusz a kettes - ahol mindenféle süteményt készítetek, meg jópár leány cég. De volt egy spontán privatizáció is közben, ami önmagában megérne egy blogbejegyést.

Az a lényeg, hogy közben bejöttek a multik, privatizálódott az ellátólánc is (lsd.: das bót), meg az elkótyavetyélt leányok is konkurenciává lettek. Így indulhatott be az ún. árverseny. De ez a téma már jócskán túlmutat egy hozzászóláson, ezen kívül ha megírnám csak azt amit tudok és bizonyítani is tudok, akkor megszopnám a nagy szőrős lompordánót...

Ja, multik. Nem akarom megnevezni a Penny market menedzserét, aki azon feltételek mellett akart bizniszelni, hogy:
-aki indul a pályázaton, annak ki kell fizetnie X pénzt (ezen összegre nem emlékezem pontosan, de valami 750E forint rémlik),
-továbbá évente 2M HUF 'kauciót' kell fizetni a boltnak, hogy ott árulják a portékákat,
-plusz annyira olcsónak kell lenni az árunak, hogy ihajja.
A akkori főnök elküldte a picsába a menedzsert és eljött a tárgyalásról ('95 vagy '96?). Mert őt idézem, ahogy idézte:
"Engem nem érdekel az, ha a pék homokból is süti a zsömlét, de olcsó legyen!"

No, az ilyen apróságok miatt is tartunk itt.

A teszkónak személyesen ismerem a VOLT beszállítóját, bagyon becsületes ember, csak kézfogás után nem árt megszámolni a kezünkön lévő ujjakat. Aki a zsákos cuccokat gyártatta a teszkónak. Volt kenyérpor, meg töltelékpor, meg mindenféle por... Ezt úgy értsd, hogy pl a kenyér a következőképpen készült:
-Kenyérpor,
-Élesztő,
-Víz.
A péksütemények hasonszőrűen. Az volt a baj, hogy ezzel a csirizzel volt munka is, az meg pénzbe és energiába került, így megszűnt a helyi teszkós pékség is. Jelen pillanatban a gyorsfagyasztott, illetve az elősütött ÉS utána fagyasztott termékek a divatosak. Meg persze a tartós akármik, amiket nem ennék meg jóízűen. De sok a falu is, ahol a lakosság nagy része nem tud bemenni mindennap a közeli városba kenyérért, tejért, ect.

"Amúgy azt nem értem, miért nem lehet a közmunkanélkülieket befogni ilyenre."
Én voltam közmunkás. Ha kipróbálod, akkor rájössz. Nem véletlenül tettem célzást egy jóembernek azzal kapcsolatban, hogy "ha még egyszer fejbe vágsz a gereblyével, akkor nagy baj lesz az, ha véletlenül kiszúrom a szemed a vasvillával?" Persze a higiéniájával az illetőnek semmi gondja nem volt, csak mindenki más közelben tartózkodó embernek...

"Ezt ma is lehetne biztosítani, ellenőrzéssel és bűntetéssel."
Nem lehet, mert a cégvezetők sérthetetlenek. Lsd.: építőipar, őrző-védő szolgálatok, ect. A cég a felelős, de azt hamar fel lehet számolni, hamar lehet létrehozni másikat, ugyanazon tulajdonosi körrel (az xyz kft. zxy leányvállalata kölcsönöz az abc kft leányától, az bétagamma bt-től pár embert). Amíg nincs meg a szándék ennek a felszámolására, addig ez marad.

Anno a volt főnökömet feljelentetem azért, hogy ne basszon már át fél millió forinttal. Erre a munkaügyi izé azt mondta: "De hát mindegyik cég ezt csinálja, majd jelentkezünk..." Igaz, hogy szembefosta a törvényeket a jóember, de legalább le is szarták a hivatalos és írásbeli panaszt a megfelelő hatóságnál...

szivar 2021.12.31. 09:35:54

@Brendel Mátyás a kurva anyád! 3: Sok helyen lehetne ezt alkalmazni, de akkor lenne nyervákolás, hogy az állam belevau a szabad piacba (mondjuk amúgy is belevau, de mindegy is). Meg ahogyan a kedves elv- és nertársakat ismerem, itt is csak az lenne a cél, hogy minél többet el lehessen lopni a közösből. Amúgy nem lenne kivitelezhetetlen az ötlet, mintahogy megannyi más sem. Egyszerűen csak le kellene koppintani azon dolgokat az ellátási láncolatban, amik az átkosban működtek - ráadásul elég jól. Konkrétan nem a vas és acél országára gondoltam, mert ott önmaga az alapkoncepció is szar volt.

szivar 2021.12.31. 18:33:38

@Brendel Mátyás a kurva anyád! 3: Álmodozni persze lehet. :D

Viszont nem a 'kádári rohadással' voltak a bajok, hanem az ész nélküli privatizációkkal és a gyors gazdagodni vágyással.

Annak idején Magyarország önellátó volt a cukorból, ha jól emlékezem, akkor hét cukorgyárunk volt. Ma már talán csak egy van. Az ezekhez tartozó cukorrépaföldek is eltűntek. Jelenleg behozatalra szorulunk - ha jól tévedek.

Annak idején a konzervgyárak ontották a MINŐSÉGI konzerveket, amiknél nem a löncsállatka húsa került bele, hanem mondjuk sertéshús. Amikor odakint (nyugaton) a HACCP üzemelt, addigra nálunk is hasonló vagy pont szigorúbb rendszert kellett bevezetni, mert pl. a szovjet űrhajósoknak is minálunk állították elő a felvivendő élelmiszerek egy részét - és be kell látni, hogy a súlytalanságban egy ételmérgezés jóvoltából bekövetkezett hígfosás vagy hányás nem a legszerencsésebb dolog... S mindez a lakosság szempontjából sem lett volna jó ómen.

Annak idején a földművelés közelítette a nyugati színvonalat, s némely esetben be is előzte azt. Nem, nem a legkorszerűbb gépek miatt, hanem a technológia miatt. Épültek öntözőművek, erdősávok voltak a szántók körül, szerves trágyát használtak, illetve erre felénk méregették a földek NPK és nyomelem tartalmát, ez alapján használták a műtrágyákat is. Alkalmaztak vetésforgót is.

Ami gép kellett és nem lehetett a 'baráti' országokból importálni, azt bizony idehaza legyártották. A pékségben, ahol dolgoztam, még a mai napig is egy olyan osztógép üzemel, aminek a gyártási dátuma 1976... Persze fel kellene újítani, de a tulajnak csak a pénzlapátolás az egyetlen célja, semmi más. Előtte hozattak egy olasz osztógépet is, hogy ezt kiváltsák, de az nem igazán vált be...

Szóval minden ott lett elbaszva, hogy az akkori államvezetés a négypárti együttműködés keretein belül hagyta ezt a szabadrablást. Az az állami vagyon, ami annak idején magánkézbe került, az bőven fedezte volna az ország akkori adósságállományát.

Szóval hosszú ez a történnet, s minden arról szól, hogy pár ezer ember hasznot húz||húzott több millió kárából.

Komojtalan 2022.01.01. 15:38:03

@szivar: Nem vagyok pék, de azért egy konyhában nem lehet "eladni". Annyi kézműves pékség nincs, ezért nem szeretnék konkrétumokat írni. Van szemem, én is látom mit jelent pl. egy kalácsnál a tojáslé és a rendes tojás, a tojáslétől sokkal fényesebb lesz az áru. A kovászt mi csináljuk rozslisztből, állítólag 60 éves és nekem savanyú. Ez mondjuk egyéni szoc. probléma, pedig régen ettem olyant ami egyáltalán nem volt az. A főnökségben pék is van, sőt a szakmát ráhagyják. A spórolás szóba sem jöhet, legalábbis az alapanyagon, pedig sokszor a kevesebb több lenne. Részletkérdés miért, nyilván a rosszabbhoz vagyok szok(tat)va, de nagyon kevés dolgot eszek a saját pékségünkből. Ingyen. Inkább adok pénzt érte máshol, vagy én megcsinálom itthon.

szivar 2022.01.01. 20:28:06

@Komojtalan: Itt azért van némi fogalomzavar. A tojásban tojáslé van (fehérje, sárgája, kakasgeci). :P Ennyi és nem több. Az, ha csak a sárgájával keni le valaki a portékát, akkor az hamarabb pirul és persze fényesebb is lesz. Tehát alapvetően eltér attól a technológiától, mit eleink többnyire alkalmaztak. Ők tojást használtak és kétszer kenték a termékeket, nem csak egyszer lepacsálták valamivel.

A rozskovász miatt meg ne csodálkozzál, az ilyen (mert ha nem elég savanyú a tészta, akkor abból biza nem késztermék lesz). Személy szerint én ezért is rühellem a rozskenyereket. Egy bizonyos mérték felett nincs az a fűszer, ami ehetővé tenné számomra - s ezzel még sokan vagyunk így. De nemcsak rozskovász létezik, más kérdés az, hogy jelenleg ez a divatirányzat, meg a teljes kiőrlésű liszt... Ráadásul legutóbb mindkettő drágább volt mint a búzaliszt (már ha egy kettő éves információ releváns lehet jelen helyzetben).

szivar 2022.01.02. 09:12:07

@Brendel Mátyás a kurva anyád! 3: Próbálkoztam én is kenyérsütő géppel, de az inkább kekszet süt, mint kenyeret. Érdekes módon ugyanazon összetételű tészta a gázsütőben már valamennyire normálisabban néz ki kisülve, de még mindig nem olyan, mintha egy kemencében sülne ki. Szóval ami van gép, az csak akkor használatos, ha dagasztunk - de arra meg felesleges venni egyet. Én csalódtam ebben a gépben, de mivel a többi masina is ugyanolyan elven süt, szerintem nem lenne nagy különbség a végeredményben.

A kenyér tésztája nem egy nagy vaszizdasz, csak kovászt kell hozzá készíteni. Ez lehet üvegben nevelgetett vagy előző este összekotyvasztottat is. Én az utóbbit használom. Az utóbbinál az összes langyosvizet elkeverem az összes liszt egyharmadával és az élesztővel, aztán hagyom éjjel pihenni egy jó meleg helyen (a kenyérsütő gép edényében). Reggel hozzámegy a maradék liszt, a só, az aszkorbinsav, aztán had dagassza a kenyérsütő, ha már meg lett véve...

szivar 2022.01.02. 10:00:10

@Brendel Mátyás a kurva anyád! 3: Az a baj ezzel a gondolatmenettel, hogy kicsiny hazánk erősen függ a külföldi államoktól. Hiába szép és jó gondolat valami, ha egyszer a piaci folyamatok nem teszik lehetővé ennek a kivitelezését. Írok egy példát, remélem érthetőre sikerül.

A jó minőségű kenyérhez jó minőségű liszt kellene. A többi alapanyagot most hanyagoljuk. A jó minőségű liszthez jó minőségű búza kell. Ez a jó minőségű búza a takarmány minőség mellett simán megterem az országban. Viszont a termelők meg inkább kiviszik||kivitetik külföldre, mert ott többet tudnak az eladásán profitálni. Itthon meg marad a silányabb búza (alacsonyabb sikértartalom, ect), jó esetben a malomban elkeverik jobb minőségű, ún. javítóliszttel. De van amikor ezzel sem foglalkoznak. Ékes példa erre egy környékbeli malom (ami már bezárta kapuit), ahol az ötven tonna tönkölybúzából őröltek 250 tonna tönkölylisztet...

Így az egész termelési láncot az államnak kellene működtetnie, hogy az élelmiszerellátás biztosítva legyen. Kezdve a szántóföldekkel, a tejiparral, és hasonszőrű társaival. Ez már nem kevés beruházást és szakértelmet igényelne. Plusz a logisztika...

szivar 2022.01.02. 13:30:13

@Brendel Mátyás a kurva anyád! 3: Nem szabad mindent az államtól elvárni. Mert amikor egy állam mindent megadhat neked, akkor azt ugyanolyan könnyedén el is veheti. Mondjuk lehetne zsarolni a gazdákat azzal, hogy ha exportra termelnek, akkor nincs aszálykárra, belvízkárra és területalapú támogatásra pénz. Viszont akkor a gazdák majd nem búzát termelnek, hanem repcét, napraforgót, vagy egyéb más olyan dolgot, amit itthon el tudnak passzolni valami növényolajgyárnak... Vagy ép szénát, amit átvesznek a száz kilométerre lévő égetőműben és még támogatás is jár a 'bio' anyagokért.

Továbbá az exportra szüksége van az egész országnak, hogy ne csak devizakiadásunk legyen, hanem valami bevételünk is, ellenkező esetben hamar beütne az államcsőd (is).

A magyar állam manapság a magyar élelmiszerkönyvvel próbálta meg rákényszeríteni a harminc évvel ezelőtti dolgokat az élelmiszeriparra. Meg van határozva az, hogy mit is lehet kenyérnek nevezni. Erre jönnek a bucik, a veknik, a cipócskák és a többiek (más súly, más összetétel, más gyártástechnológia). Le van írva, hogy mit lehet bejglinek nevezni, erre keletkezett sok mákos tekercs, meg ilyesmi. Szabályozva van az is, hogy mit lehet virsliként eladni, de majd legfeljebb elnevezik vegán húsos rúdnak... A címke sok mindent elvisel, feltéve ha nem ömlesztett áruról van szó. Szerintem még a 'mákos turhácska' elnevezés is jó lenne törvények szerint - bár a fogyasztók szerint nem biztos...

Jelen pillanatban csak annyit lehetne tenni, hogy a fogyasztókhoz kerülő termékeket szigorúbban ellenőrizzék. Pl. a kenyérnél ne csak a savtartalmat ellenőrizzék, hanem azt is, hogy mitől savas egy termék. Mert nem mindegy, hogy a citromsavval éppen hogy csak megütik a mércét, vagy ép tej-és ecetsavat tartalmaz a KENYÉR felirattal rendelkező termék. Régen erre mindre volt előírás, mint ahogyan a késztermék nagyságára és nedvességtartalmára is. Régen ezt vállalatokon belül ellenőrizték, nem egy lehetetlen feladat megugorni. Sajnos manapság egy NÉBIH ellenőrzés és a HACCP audit is a vicc kategóriába tartozik, nemhogy a minőség ellenőrzése...

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.06. 09:13:39

Nem csak a pékség fejlődésével van itt baj. Bajban van szerintem az egész mezőgazdaság, de végül is a termelői buksza teli, a többi meg kit érdekel?
Esetleg a multit, de azt meg a kormány lelövi ugyé?

Kedvenc multimnál lengyel gyártmányú alma-sárgarépa combós rostol levet lehet kapni elfogadható áron. Tartósítószr nélkül. Magyart is lehet kapni horror áron, az olcsóbbat meg igya meg, aki gyártja.

Elgondlkodtam rajta, hogy nálunk sok helyen ( puha talajban ) megnő szépen a répa. Szabbolcsban nem tudják hová tenni az almát, olcsón árulják az ütődött apró almákat is, mert ugyé a minőségit külföldről kell hozni és az drágább. Vajon miért nem termelnek sárgarépát és az apró almákból miért nem készítenek vegyes, hőkezelt tartósítószer mentes, olcsó, egészséges italt, ami nagyon jó az emberi szervezetnek? Netán nem lehet belőle milliomossá válni, vagy ebből nem lehet lenyúlni sok százalékot munka és befektetés nélkül?

Vagy miért nem kötelező a hatalmas táblásított termőföldek védelme érdekében bozótsávok, fasorok kialakítása? Vagy ebben sincs pénz?

szivar 2022.01.06. 17:53:05

@látjátok feleim szümtükkel: Nem csak a mezőgazdaság, hanem az egész élelmiszerlánc. Most nagy hiba lenne arra mutogatni, hogy ki is a hibás, mert mire a termőföldtől a fogyasztókig eljut egy akármi, addig mindenki a lehető legnagyobb profitot akarja elérni. Beleértve a gazdákat, a feldolgozóipart és a kereskedőket is. Ráadásul pont a gazdák azok, akik a legkevesebb pénzt kapják az elvégzett munkájukért, sorrendben a második a feldolgozóipar, harmadik meg a kis- és nagykereskedő - náluk landol majdnem a fele a fizetendő áru ellenértékének.

Szerintem itt az lenne a magoldás, ha mindent regionális szinten termelnének meg, dolgoznának fel és értékesítenének, a lehető legkevesebb kereskedő beiktatásával. De ez jelenleg nem megy, ezt részben köszönhetjük az állam bácsi gondos asszisztenciájának is.

Az almás példádat idecitálva: a szabolcsi gazdáknál leszedett almát helyben fel kellene dolgozni valami jól tárolható és szállítható dologgá, például almalévé. Ehhez kell feldolgozóüzem, és egy igencsak nagy raktározási kapacitás - így nem lenne az, hogy az ügyeskedők nyomott áron felvásárolják az egészet, mondván, hogy: Most van itt a szezonja, vagy eladod ennyiért, vagy pedig rád fog rohadni. Szerintem egy fél stadion árából kijönne, de legyen egy egész stadion. Meg lehetne valósítani, de az állam bácsi szarik rá, a gazdák meg sok helyen egyszerűen kivágják az ültetvényeket, mert nem rentábilis a fenntartásuk - részben a nyomott felvásárlási áraknak köszönhetően. A gazdák ráadásul nem képesek együttműködni egymással sem...

Utolsó bekezdésedre válaszolva: régen nem írta elő az állam, hogy kötelező lenne, ámde a helyi ugrómókus (agronómus) viszont a környék adottságait szem előtt tartva előírta a téeszcséknek! De ezután jött a gengszterváltás, a nadrágszíjparcellák, melyekkel kárpótolták a szocializmus veszteseit. A tehetősebbek felvásárolták ezen parcellákat, s elkezdték művelni őket, a lehető legjobb tudásuk szerint (ez irónia akart ám lenni)... Így be lettek szántva a belvízelvezető árkok, ki lettek irtva az erdősávok, sőt még a mai napig a földesutakat is beszántják. Volt olyan gazda valahol a Tisza közelében, ahol az árvízvédelmi töltést eldózerolta, hogy könnyebben oda tudjon jutni a földjére... Egyéb kérdés? :/

szivar 2022.01.06. 18:04:19

@Brendel Mátyás a kurva anyád! 3: Itt csak az egyszerű és átlátható szabályzás hiányzik mindössze. Leírtam, amit leírtam. A magyar élelmiszerkönyv rendelkezik arról, hogy mit és minek lehet nevezni. Az ellenőrzéseket kellene felpörgetni és büntetni az írottak megszegőit. Mert minden törvény csak annyit ér, amennyit betartatnak belőle. A többit a piac kikényszerítené minden fél részéről.
süti beállítások módosítása