HTML

Csak úgy mindenről...

Mindenhez értek, csak vannak olyan dolgok, amiket még nem próbáltam.

Utolsó kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: Gondoltad ugyé, hogy majd jön a szemes, oszt hozzá szól? Nos, megtaláltad az érteleme felét, de a másik felére nem gondoltál.Ha nem látjuk a tovább értelmét, akkor ki fog emlékezni ez előttünk jár... (2022.12.25. 11:01) Hanyagolás
  • johara: Szia! Évek óta olvaslak. Vagyis mostanában nemigen van mit :) Most direkt ezért regisztráltam, hogy kommentelni tudjak. Mi történt veled? Utolsó írásokból ítélve nem sok jó. :( Szükség van erre a fa... (2022.12.20. 17:22) Vadász
  • látjátok feleim szümtükkel: Tudom ez nem segít, de talán a hangulatodat egy kissé feldobja. Kösz, hogy felhívtad a tavasszal a figyelmem a sasmadarakra. Nagy élmény volt őket befogadni, a kicsiket felnevelni. A kenyeres kézhez... (2022.09.03. 10:37) Minden nagyon szép, minden nagyon jó
  • látjátok feleim szümtükkel: Azt írod, közel egy havi lemaradással indultál. Biztosan tudod, ha nem, akkor most elmondom, hogy régen a homokvidékeken aratás után a felszántott földbe grumblit vetettek, és nagyon szépen beért. T... (2022.08.13. 09:11) Grumbli II.
  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Ez az év szokás szerint nem a tervek szerint alakult. Amúgy kapott némi gyomirtót is pár tő a krumpliból (az sem én voltam). (2022.08.07. 10:58) Grumbli
  • Utolsó 20

Címkék

adó (1) adósság (1) akció (1) alapanyagok (1) alkalmasság (1) alkohol (2) alkoholizmus (2) álláskeresés (1) állattenyésztés (1) álmok (5) alvás (1) anyagiak (1) anyagok (1) anyám (7) arduino (1) ásóvilla (2) asztalosság (1) autóbontó (1) az élet apró örömei (1) A Nagy Ő (1) bab (1) bagett (1) baleset (5) balszerencse (1) bankoklás (1) barkácsolás (52) baromfi (1) befolyásoltság (1) bejgli (2) betegség (1) bevállaltam (1) bevásárlás (1) bicikli (13) biztosító (1) blog (1) bors (1) bosszant (110) Buci (1) bukta (1) burgonya (1) busz (1) bútor (1) cigeretta (1) covid (2) CO érzékelő (1) csak úgy (2) csalás (1) csepegtető locsolás (1) cserép (1) csilisbab (1) csülök (2) darázscsípés (2) demotivált (1) disznósajt (2) dohányzás (4) drogok (1) dugulás (1) dühít (3) ebéd (1) édesség (1) egér (2) egérinvázió (1) egészség (2) ejtőernyőzés (4) elavulás (1) elegem van (1) elektromosság (1) elektronika (9) élelmiszer (1) élesztő (1) élet (1) életvitel (29) elmélkedés (138) elszomorít (1) ennivaló (1) építkezek (2) ereszcsatorna (1) eső (1) esőcsatorna (1) ételek (2) evvan (384) fa (1) fagyasztóláda (1) falazás (1) fatüzelés (5) félelem (1) felhők (1) felsőmaró (1) film (2) finom fonott kalács (1) fokhagyma (1) földművelés (3) főzicske (49) fűkasza (3) fűrészelés (4) füstgáz (2) füstölés (5) füstölő (1) füstölt hús (1) fűtés (4) fütstölés (1) fűzés (1) ganézás (1) gáz (2) gazdaság (1) gépek (1) gépészet (1) gépszerelés (1) gyógytorna (1) gyújtóelektróda (1) gyümölcsfa (1) háború (1) hagyma (1) hahaha... (1) hal (2) halászlé (1) halleves (1) hasonlatok (1) használat (1) házfelújítás (6) hegesztés (5) helyesírás (1) helyhiány (1) hengerítőgép (2) hiány (1) hidraulika (1) hit (2) hőmérséklet (1) hőszigetelés (1) hubajavítás (1) humor (1) hurka (1) hűtő (1) idegesít (58) időjárás (4) járókeret (2) Járvány (3) játék (3) javítás (2) jogalkalmazás (10) jövőkép (1) jó hír (1) kacsavágás (1) kaja (8) kakas (1) kakasvágás (2) kalács (1) kapa (1) kapor (2) káposzta (1) karbantartás (1) kazán (1) kelesztés (1) kelesztési idő (1) keletkezett (1) kelt tészta (2) kémia (6) kenyér (2) kerékpár (2) kert (50) kertészkedés (69) került (7) kés (1) kiborultabili (1) kifacsarodva (1) kifakadás (1) kiflipuding (1) kiscsibe (1) kisebbség (1) kísérlet (2) kiszolgálás (1) kocsma (1) kolbász (6) kollégák (5) kolleginák (3) költözés (1) kommentár nélkül (1) kőművesek (2) koncentrációzavar (1) koncultáció (1) konvektor (5) konyha (12) könyvajánló (1) konzerv (1) kórház (1) kórházas dolgok (1) környezetterhelés (1) koronavírus&akármi (1) kotlós (1) kovász (2) kovászolás (1) kovászos (1) közlekedés (1) krumpli (2) KrumplisLángos (1) különbség (1) kutya (2) láb (1) lángos (1) lecsó (1) légzésvédő (1) lencse (1) leszokás (3) létra (2) leves (2) liszt (1) macska (4) madárdeszka (1) magasnyomású mosó (1) magyarítás (1) mai gondolatvitel (1) mankó (1) másodállás (1) maszkviselés (1) megbotránkoztatás (1) megérzés (1) mellékhatások (1) mentők (1) mert szopni jó (23) mesék a pékségből (12) mesék a vasiparból (1) MESTEREK (1) meszelés (1) metszés (1) mikrokontroller (1) mindennapok (12) minőség (1) monoblokk (1) mulcs (1) munkahely (89) munkahelyi baleset (2) munkaidő (1) munkanélküliség (3) munkavédelem (1) műtét (1) napszám (1) napszúrás (1) nemesfém (1) Nemzeti Munkaügyi Hivatal (1) nem érteni eztet (1) nevelés (2) nincs címke (1) nokedli (1) növények (1) nyílásszáró (1) nyúzás (1) oldalas (1) oltás (1) önéletrajz (1) optimizmus (1) Orbán Viktor (1) őrláng (2) orvos (1) orvosok (1) őszibarack (1) otthon (2) palántázás (3) paprika (3) paradicsom (1) párbeszédek (1) parlagfű (1) pékség (9) pénz (17) permetezés (1) piskóta (1) plazmonok (1) pletyka (1) poén (22) politika (20) próbamunka (1) programozás (5) puding (1) rehab (1) reklám (1) rizs (1) rokontartás (1) rotációs (6) rövidhírek (1) sajt (1) savanyítás (1) savanyú uborka (2) scrapping (6) sejtelmek (1) semmi gond (2) siralmas (3) sohasem lesz kész project (2) sonka (1) sütemény (1) sütés (10) sütőipar (1) szabadesés (1) szabadidő (1) szállítás (1) számítástecnika (8) szédülés (2) szelektív hulladék (2) szemlélet (9) szerelés (4) szerencse (2) szerencsejáték (1) szeretek aludni (1) szívügyek (1) szoftver (1) szőlő (1) szomszédság (2) takarítás (2) talajtakarás (1) táppénz (1) társ (1) tecnológia (1) tejkaramella (1) tél (1) temetés (1) térdtörés (1) térkő (3) tervek (1) tervezés (1) tészta (2) tető (1) tippek-trükkök (6) tojás (1) tömegközlekedés (1) tömítés (2) törés (14) törpecsirke (1) történt (28) uborka (1) udvar (1) ügyintézés (2) uPC (3) vakolás (1) vákuumfóliázó (1) vallás (2) vásárlás (1) védelem (1) vegyészkedés (1) vélemény (9) verseny (1) vérszívó légy (1) véső (1) vetemény (1) vidék (1) világvége (1) villanyszerelés (1) virágok (1) vöröshagyma (3) vörös hagyma (1) WC-papír (1) zene (2) zöldbab (2) zsír (1) Címkefelhő

A vöröshagymáról

2021.05.20. 17:46 szivar

Elég sok legenda kering a vetésével és az ültetésével kapcsolatban. Ezeket kiegészíteném a saját tapasztalataimmal. Se kép, se videó, csak pár sor...

Papírforma szerint már március elején ki kell ültetni a dughagymákat. Ez szerintem nettó baromság. Akár május  végéig is érdemes lehet kiültetni őket. Persze nem lesz kétöklömnyi a végeredmény, viszont legalább jól tárolható lesz, azaz nem fog elrohadni a tél közepéig az egész - kivéve, ha túlöntözi az ember az érése előtt. Nálam tavaly már nem volt külön sortáv és külön tőtáv. Egységesen 8-10 centiméter távolságba kerültek a  hagymácskák a földbe. Baja nem lett, egyszer megkapáltam és utána fűnyesedékkel betakargattam a közeit. Ezután már csak szedni  kellett.     

Szintén azt írják az álmoskönyvek, hogy a dughagymának való vetőmagot X*Y távolságra kell vetni, illetve a vetése már március elején meg kell, hogy történjen. Hát én eddig ezt nem tudtam, így mindig május végére időzítettem a  vetését, eddig hátrányom nem származott belőle. Személy szerint én egy harminc-negyven centi széles sávban elszórom a magokat, esik ahova puffan. A tőtávolságnál az a lényeg, hogy minél sűrűben legyen elszórva a mag, annál jobb. Ezután egy óvatosan átgereblyézem a tetejét, majd egy-két hétig nedvesen tartom a  területet,  míg  el nem kezdenek bújni a levelei. Mivel úgy is gyomlálni kell majd, a sor két oldaláról kényelmesen el lehet érni mindenhol. Nem nagyüzemi gazdaság ez kérem szépen, csak egy hobbikert...

De ha már szóba került a mag és a vetés... Ilyen időtájban már kezd zöldülni a tavalyi vöröshagyma egy része. Ami már kezd megpunnyadni, azaz a főzésre alkalmatlan, azt sem kell ám eldobni! Ki kell válogatni a 'javát' és el kell földelni valami üresen maradt helyre. Az ültetési távolság köbö 15 centiméter legyen. Azért arra figyeljünk oda, hogy lehetőség szerint oda ültessük el ezeket, ahol jövő tavaszig nem lesz háborgatva a föld. S láss csodát: ezek  magszárat és virágot fognak hozni a nyár folyamán. Bár nálam a dughagymáról ültettek közül is sok bepróbálkozik a virágzással, de ezen szárakat egyszerűen csak letöröm. De akár meg is hagyhatjuk őket, de akkor a hagymagumó nem lesz fogyasztásra alkalmas, mert kicsi is lesz, fás is  lesz, minden baja lesz... Ha már eléggé megnyurgultak a magszárak, akkor érdemes őket körbe keríteni madzaggal, hogy a nyári viharok ne törjék össze az egészet.  Pár karó, némi madzag az összeberuházás.

S virágba borul a sok hagyma, majd pediglen termést érlel, amikor beérik, akkor elszórja a magvait. Ezért nem célszerű  megvárni azt, hogy teljesen beérjen a mag. :P De mikortól is érdemes leszaggatni a terméseket? Egyszerű, egy-kettő terméstokot(vagymit) leszakítunk és kihámozzuk belőle a magot. Ha az már fekete, akkor azt a virágot érdemes leszedni. Többnyire egyszerre érik el az érettségi állapot ezen fokát. Bár... Ezen még nem  gondolkoztam el sohasem, mert pár termést szúróróbaszerűen megnézek és ha azok jók, akkor minden jó...

Nos, megvan a jövő évre szánt magunk. Pár napra kidobjuk a tűző napra száradni, eső ellen védjük és részemről ennyi a munka vele. Amikor zörgősre szárad, akkor persze össze lehet taposni, kiszelelni, meg ilyesmik. De én már csak ilyen lusta ember vagyok, a szelelés kimarad az életemből, kivéve ha bableves vagy valami hasonló van ebédre... Szóval elrakhatjuk a magot télire. Bele szoktam dobni egy nejlonzacskóba és a következő évig rá sem  nézek.  

S telik, múlik az idő, lassan beérik a hagyma, lehet felszedni. Egyes helyeken a szedés előtt pár nappal meg szokták taposni a hagyma szárát. Nem tudom, hogy ennek mi értelme lehet, de biztosan rá valami népi bölcsesség. De nálunk csak megvárom azt, amíg az összes hagymának legalább kétharmada 'lefekszik a földre'. Ezután felszedem. A jövő évben duggatni valónál meg azt várom meg, hogy teljesen leszáradjon a szára. A  magnak ültetett 'selejt' hagymákat viszont nem buzerálom. Ha már szinte teljesen elszáradt a száruk, akkor kaszával gyommentesítem a területet, akár többször is.

Nos, fel van szedve a hagyma. Ilyenkor pár napig szárítani kell(ene), le kell(ene) metélni vagy törni a szárát a gumóról. Nálunk van hely annak a párszáz tőnek, ami szokott teremni, így egy marokra (~10 darab ) összefogom a szárukat, összekötözöm és csak fellógatom  a sufniban. A felmagzott hagymákat sem szabad ám eldobi! Ez utóbbiakat  megismerni a kinézetükről: elfelejtenek gumót növeszteni, csak egy csenevész gyökér lesz alattuk, s mint fentebb írtam, ennek is minden baja lesz. Rakjuk félre őket.

Azért hozzáteszem, hogy nálunk hidegpadlás van, tehát nincs  beépítve a tetőtér. Ez csak úgy a dughagymával kapcsolatban jutott eszembe, mert azzal annyi a felszedés után az összes teendőm, hogy alájuk terítek némi raschel hálót, majd ezekre vékony rétegben kiterítem a hagymákat. Fent a padláson. Majd következő tavasszal csak össze kell markolni a háló négy sarkát és már lehet is ültetni.

S eljő az ősz, gondolni kell a következő évre is. Ki nem szereti a füstölt szalonnát újhagymával? Ilyenkor már érdemes elültetni a felmagzott hagymákat, lehet ültetni dughagymából is valamennyit. Jövő tavaszra ezekből 'korai' újhagyma lesz. Vagy ha ilyen slendrián telünk lesz, mint idén, akkor már a télen is lehet csemegézni. Az igazi meglepetést meg jó eséllyel a félig elrohadt, magnak kiültetett vöröshagymák fogják okozni. Újhagyma. Egy tőben jó esetben nem egyet találunk majd...

Hát ez az írás se  nem  szakszerű, se nem következetes, de csak ennyit tapasztaltam meg a vöröshagymával kapcsolatban.  

4 komment

Címkék: vöröshagyma kert kertészkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarosfrici.blog.hu/api/trackback/id/tr6816567160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.02. 09:46:20

Autentikus makói hagyma termeszté.

Tavasszal nagyon jól előkésztett morzsás talajba elvetették a hagyma magot, kb. 10 cm sortávolsággal. Amikor kikelt, akkor a terület birtokosa elkezdte gyomlálni, a sorközt meg nagyon kicsi kaparóval laztani. Szükség szerinti gyomlálások után, amikor már a hagymácsák szára elszáradt, akkor neki ültek, és kis szakaszokban szedték fel a sűrűn nőtt gumókat, amit sorba raktak, majd száradás után a szárat és gyökeret ledörzsölve a hagymát összeszedték zsákba.
Ezt a hagymát télen a tsz-ben a régi malomépületben, nagy emeletes álványokon szétterítv erős fűtéssel szárították, és tavasszal ( márciusban ) ezt duggaták nagy hagymának. ( szerintem ezért fáj a jobb kezemen a hüvelky ujjam:) ).

A dughagyma szárítására azért volt szükség, mert ezzel a hőkezeléssel akadályozták meg, hogy elduggatás után virágot és magot neveljen.

Házilag a zsákba kötött dughagymát télen - még a fűtési szezonban, de már tavaszodás előtt - a kemence sutba tartották-szárították, vagy a modernebb időken akonyhába a sparhelt alatt.

Az így termelt vöröshagymát ha ősszel kiültették, akkor áttelelve tavasszal 3-4 szál új hagymát hajtott, és egy virágszálat. Ez az új hagyma édes volt, nem csípett, és a parasztok a városban igen jól el tudták adni már húsvétra is.

szivar 2021.06.02. 14:54:05

@látjátok feleim szümtükkel: Értem én, hogy arrafelé ez a megszokott. Viszont nálam már az elsődleges cél az élőmunka csökkentése, ugyanakkora terméshozam elérése mellett. Ezért sem sorokba vetem a dughagymának valót, hanem egy sorba - de az legalább jó széles sor...

Nálam nem lényeg az, hogy gépesíteni lehessen a duggatást, vagy hogy szép nagy legyen a dughagyma, mert eladásra lesz... Átlagban akkorák, mint egy borsószem. Következő évben majd megnő... Ezért is a kései és a sűrű vetés, illetve így csökken a felmagzási hajlandóság, mindenféle feketmágia nélkül. :D

A szedését szimplán ásóval oldom meg, szárastól, földestől rádobom a raschel hálóra, mire beérek vele, a kertből, addigra lepotyog||lemorzsolódik róla a felesleges föld is. A szára meg nem kér enni, engem sem zavar. :)

Pár éve még nem sejtettem, hogy X mennyiségű magból mennyi hagymácska is lesz. Szóval került pár kiló eladásra is. Az egyik kolléganő vett fél kilót. Utána mesélte, hogy először azt hitte, hogy nem lesz elég a kettőszáz négyszögölre. S mivel lerázódott a zacskó aljára az apraja, utána már azt nézegette, hogy nem lesz elég a föld a maradéknak... Meg, hogy mikor fogy már el az a sok apró szar...

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.02. 21:09:28

@szivar:

Valami hasonlókat gondoltam én is anno a gyomláláskor, duggatáskor, de még a szedéskor is.
Ma már gépesítetettek erre is mindent, amit lehetett, mert senki nem akar nehéz fizikai munkát végezni. Anno gyerekkoromban meg nem volt falun csak földművelésben munka, vetés, kapálás, szedés-aratás.
Idős ismerős be is fejezte a fóliás paprika termelést, mert nem mindig tudott a szedéshez munkást szerezni. Azt még nem gépesítették.

Egyébként értettem amit írtál, csak gondoltam hátha nem tudod milyen is volt régen a hagyma nagy mennyiségű termelésének folyamata.

szivar 2021.06.03. 05:42:29

@látjátok feleim szümtükkel: Az egyik fajta hagymatermelés. Ez dívott Makón és környékén. Végeredményképpen jobb volt az emigyen termesztett hagyma beltartalma, mint a magról vetett haverja. De manapság már csak az marad, hogy "Makói vöröshagyma, származási hely: brazília."

A magról vetést is kipróbáltam főzőhagyma létrehozására, de számomra indokolatlanul sok munka volt vele, vagy a vegyszerhasználat nemszeretem tudománya járul hozzá a termesztéshez. Meg a végeredmény sem tetszett.
süti beállítások módosítása