HTML

Csak úgy mindenről...

Mindenhez értek, csak vannak olyan dolgok, amiket még nem próbáltam.

Utolsó kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: Gondoltad ugyé, hogy majd jön a szemes, oszt hozzá szól? Nos, megtaláltad az érteleme felét, de a másik felére nem gondoltál.Ha nem látjuk a tovább értelmét, akkor ki fog emlékezni ez előttünk jár... (2022.12.25. 11:01) Hanyagolás
  • johara: Szia! Évek óta olvaslak. Vagyis mostanában nemigen van mit :) Most direkt ezért regisztráltam, hogy kommentelni tudjak. Mi történt veled? Utolsó írásokból ítélve nem sok jó. :( Szükség van erre a fa... (2022.12.20. 17:22) Vadász
  • látjátok feleim szümtükkel: Tudom ez nem segít, de talán a hangulatodat egy kissé feldobja. Kösz, hogy felhívtad a tavasszal a figyelmem a sasmadarakra. Nagy élmény volt őket befogadni, a kicsiket felnevelni. A kenyeres kézhez... (2022.09.03. 10:37) Minden nagyon szép, minden nagyon jó
  • látjátok feleim szümtükkel: Azt írod, közel egy havi lemaradással indultál. Biztosan tudod, ha nem, akkor most elmondom, hogy régen a homokvidékeken aratás után a felszántott földbe grumblit vetettek, és nagyon szépen beért. T... (2022.08.13. 09:11) Grumbli II.
  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Ez az év szokás szerint nem a tervek szerint alakult. Amúgy kapott némi gyomirtót is pár tő a krumpliból (az sem én voltam). (2022.08.07. 10:58) Grumbli
  • Utolsó 20

Címkék

adó (1) adósság (1) akció (1) alapanyagok (1) alkalmasság (1) alkohol (2) alkoholizmus (2) álláskeresés (1) állattenyésztés (1) álmok (5) alvás (1) anyagiak (1) anyagok (1) anyám (7) arduino (1) ásóvilla (2) asztalosság (1) autóbontó (1) az élet apró örömei (1) A Nagy Ő (1) bab (1) bagett (1) baleset (5) balszerencse (1) bankoklás (1) barkácsolás (52) baromfi (1) befolyásoltság (1) bejgli (2) betegség (1) bevállaltam (1) bevásárlás (1) bicikli (13) biztosító (1) blog (1) bors (1) bosszant (110) Buci (1) bukta (1) burgonya (1) busz (1) bútor (1) cigeretta (1) covid (2) CO érzékelő (1) csak úgy (2) csalás (1) csepegtető locsolás (1) cserép (1) csilisbab (1) csülök (2) darázscsípés (2) demotivált (1) disznósajt (2) dohányzás (4) drogok (1) dugulás (1) dühít (3) ebéd (1) édesség (1) egér (2) egérinvázió (1) egészség (2) ejtőernyőzés (4) elavulás (1) elegem van (1) elektromosság (1) elektronika (9) élelmiszer (1) élesztő (1) élet (1) életvitel (29) elmélkedés (138) elszomorít (1) ennivaló (1) építkezek (2) ereszcsatorna (1) eső (1) esőcsatorna (1) ételek (2) evvan (384) fa (1) fagyasztóláda (1) falazás (1) fatüzelés (5) félelem (1) felhők (1) felsőmaró (1) film (2) finom fonott kalács (1) fokhagyma (1) földművelés (3) főzicske (49) fűkasza (3) fűrészelés (4) füstgáz (2) füstölés (5) füstölő (1) füstölt hús (1) fűtés (4) fütstölés (1) fűzés (1) ganézás (1) gáz (2) gazdaság (1) gépek (1) gépészet (1) gépszerelés (1) gyógytorna (1) gyújtóelektróda (1) gyümölcsfa (1) háború (1) hagyma (1) hahaha... (1) hal (2) halászlé (1) halleves (1) hasonlatok (1) használat (1) házfelújítás (6) hegesztés (5) helyesírás (1) helyhiány (1) hengerítőgép (2) hiány (1) hidraulika (1) hit (2) hőmérséklet (1) hőszigetelés (1) hubajavítás (1) humor (1) hurka (1) hűtő (1) idegesít (58) időjárás (4) járókeret (2) Járvány (3) játék (3) javítás (2) jogalkalmazás (10) jövőkép (1) jó hír (1) kacsavágás (1) kaja (8) kakas (1) kakasvágás (2) kalács (1) kapa (1) kapor (2) káposzta (1) karbantartás (1) kazán (1) kelesztés (1) kelesztési idő (1) keletkezett (1) kelt tészta (2) kémia (6) kenyér (2) kerékpár (2) kert (50) kertészkedés (69) került (7) kés (1) kiborultabili (1) kifacsarodva (1) kifakadás (1) kiflipuding (1) kiscsibe (1) kisebbség (1) kísérlet (2) kiszolgálás (1) kocsma (1) kolbász (6) kollégák (5) kolleginák (3) költözés (1) kommentár nélkül (1) kőművesek (2) koncentrációzavar (1) koncultáció (1) konvektor (5) konyha (12) könyvajánló (1) konzerv (1) kórház (1) kórházas dolgok (1) környezetterhelés (1) koronavírus&akármi (1) kotlós (1) kovász (2) kovászolás (1) kovászos (1) közlekedés (1) krumpli (2) KrumplisLángos (1) különbség (1) kutya (2) láb (1) lángos (1) lecsó (1) légzésvédő (1) lencse (1) leszokás (3) létra (2) leves (2) liszt (1) macska (4) madárdeszka (1) magasnyomású mosó (1) magyarítás (1) mai gondolatvitel (1) mankó (1) másodállás (1) maszkviselés (1) megbotránkoztatás (1) megérzés (1) mellékhatások (1) mentők (1) mert szopni jó (23) mesék a pékségből (12) mesék a vasiparból (1) MESTEREK (1) meszelés (1) metszés (1) mikrokontroller (1) mindennapok (12) minőség (1) monoblokk (1) mulcs (1) munkahely (89) munkahelyi baleset (2) munkaidő (1) munkanélküliség (3) munkavédelem (1) műtét (1) napszám (1) napszúrás (1) nemesfém (1) Nemzeti Munkaügyi Hivatal (1) nem érteni eztet (1) nevelés (2) nincs címke (1) nokedli (1) növények (1) nyílásszáró (1) nyúzás (1) oldalas (1) oltás (1) önéletrajz (1) optimizmus (1) Orbán Viktor (1) őrláng (2) orvos (1) orvosok (1) őszibarack (1) otthon (2) palántázás (3) paprika (3) paradicsom (1) párbeszédek (1) parlagfű (1) pékség (9) pénz (17) permetezés (1) piskóta (1) plazmonok (1) pletyka (1) poén (22) politika (20) próbamunka (1) programozás (5) puding (1) rehab (1) reklám (1) rizs (1) rokontartás (1) rotációs (6) rövidhírek (1) sajt (1) savanyítás (1) savanyú uborka (2) scrapping (6) sejtelmek (1) semmi gond (2) siralmas (3) sohasem lesz kész project (2) sonka (1) sütemény (1) sütés (10) sütőipar (1) szabadesés (1) szabadidő (1) szállítás (1) számítástecnika (8) szédülés (2) szelektív hulladék (2) szemlélet (9) szerelés (4) szerencse (2) szerencsejáték (1) szeretek aludni (1) szívügyek (1) szoftver (1) szőlő (1) szomszédság (2) takarítás (2) talajtakarás (1) táppénz (1) társ (1) tecnológia (1) tejkaramella (1) tél (1) temetés (1) térdtörés (1) térkő (3) tervek (1) tervezés (1) tészta (2) tető (1) tippek-trükkök (6) tojás (1) tömegközlekedés (1) tömítés (2) törés (14) törpecsirke (1) történt (28) uborka (1) udvar (1) ügyintézés (2) uPC (3) vakolás (1) vákuumfóliázó (1) vallás (2) vásárlás (1) védelem (1) vegyészkedés (1) vélemény (9) verseny (1) vérszívó légy (1) véső (1) vetemény (1) vidék (1) világvége (1) villanyszerelés (1) virágok (1) vöröshagyma (3) vörös hagyma (1) WC-papír (1) zene (2) zöldbab (2) zsír (1) Címkefelhő

Oldalas

2015.09.12. 16:39 szivar

A világ legegyszerűbb étke a főtt tojás után a sült oldalas - de el lehet baszni. Ahogy én készítettem, arra anyám is rácsodálkozott. Mert túlbonyolítottam a technológiát. Kaptam az ötleteket, hogy sütőfólia, alufólia, lábas, fazék, fedő, főzés, párolás... Erre én hülye mit csináltam? Felraktam sülni.

Egy edény (másfél) az összekoszolandó tárgy. Oldalas összevissza, hideg vízben megmos (ez a fél edény), lábas elő, nagyon kevés zsíron fehérre pirít, s már ki van kísérletezve az összetevők aránya. Kiló húshoz két deka sót kimázsálok, egyenletesen rászórom a tetejére, fellöttyintem némi vízzel (kiló oldalashoz kb. két és fél deci), oszt' bé a sütőbe. Amikor elkezd rotyogni a lé, akkor leveszem a sütő hőfokát annyira,amennyire csak lehet (cirka 100-110°C). Másfél óra múlva megnézem, hogy puhul-e már a hús. Ha igen, akkor durr neki a lángot. Ha már a felső fele aranybarnára égett pirult, akkor megforgatom a szeleteket, és a másik felét is pirosra sütöm. Amíg nem csak a zsír serceg az edényben - tehát jól láthatóan van még ott víz is, addig sütöm.

A végeredménnyel adós maradok képügyileg. De ha már valaki evett finom, ropogós szinte sötétbarnára sült oldalast, aminek a belseje puha és omlós - ámde mégiscsak ropogós az is... Ha még nem, próbálja ki. Hát... Mondjuk egy kicsit sok az a négy-öt óra, de amennyi munka és idegeskedés van vele, illetve amilyen a végeredmény... Megéri.

Legközelebb bepácolom valami izével sütés előtt. Mondjuk egy leheletnyi bazsalikom, fokhagyma, meg...

3 komment

Címkék: főzicske

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarosfrici.blog.hu/api/trackback/id/tr946607283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2015.10.11. 00:08:02

Ajjaj :)
Sült oldalas. Nagyon finom. Az egyik kedvencem a sertéshúsok között ( a fej, köröm, tarja és csülök mellett).
Egy egyszerű oldalas recept tőlem:
Oldalas megmos, letöröl (ahogy Te is írtad). Jól megtűzdel füstölt (sima kenyér)szalonnával, fokhagymával, ízlés szerint sóz és borsoz, majd be a kiválasztott tepsibe. Alá kevés víz, 2 kg- oldalashoz elég maximum 2 dl. Alufóliával letakar, majd 150 fokos sütőbe tol 2-2,5 órára. Utána puhaság ellenőrzés -mondjuk egy hústűvel-, ha még nem teljesen puha vissza a sütőbe max. további 30 percre. Aztán fólia le, és nem több, mint 200 fokon készre pirít. Ez megint csak további max. 30 perc. Ennyi idő alatt bőven elkészül egy minőségi krumplipüré, de friss fehér kenyérrel, és csípős savanyúságokkal (plusz sok sörrel) a legfinomabb - szerintem. Az igazi sült oldalas lényege a lassú sütés, ráadásul a maradékot hűtőbe téve másnapra nagyszerű zsíroskenyér-alapunk is lesz, amit egy forró teával befalni reggelire- megfizethetetlen :)

szivar 2015.10.11. 16:58:30

@motoroskonyhaja: Stimmel. :) A sör is. Csak én lustaságból nem fóliázgatok (ez az a másfél deci víz különbözet), mert amilyen avítt sütőnk van - felesleges.Tűzdelni meg lusta vagyok.Javasolták már a fokhagymát is az oldalas tetejére - de kihagyom...

motoroskonyhaja 2015.10.11. 19:26:38

@szivar: A fokhagymát a tanácsok ellenére semmi esetre se tedd az oldalas tetejére -főleg ha nem is takarod le- mert olyan szépen megfeketedik/elszenesedik a sütés végére, hogy "öröm" lesz nézni :)
Viszont egyszer -lustaság ide vagy oda- próbáld megtűzdelni vele - ég és föld lesz a különbség ;)

Nem tudom írtam-e, de belenéztem pár posztodba - és tetszenek. Mind a témák, mind a stílus ;)
süti beállítások módosítása