A vizeletemen érzem, hogy ez valami török nyelvű adás volt a jutúbon. Szerencse, hogy angol nyelven is feliratozva volt, illetve a mértékegységek mellé oda van írva európaiak számára is értelmezhető módon az ekvaliens mennyiség.
Tehát a hozzávalók:
4 deci tej,
2 tojás
köbö fél deci éholaj,
2 deka cukor,
1 deka szárított élesztő,
72 deka liszt,
1 deka só,
15 deka sajt.
Amikor neki készülődtem, akkor már anyám elkezdett javeszékelni, hogy annak a lisztnek már nyáron lejárt a szavatossága. Hát tudjátok mikor jár le? Ha idegen íze és szaga van a lisztnek, vagy tele lesz zsizsikmadarakkal (lisztbogár, ect). Esetleg ha a színében jelentős változás áll be (de erre a szaga is figyelmeztet - segítség a színvakoknak és a gyengénlátóknak). Amúgy meg nem is figyeltem a dátumot... Mivel nem volt itthon szárított élesztő, így a lejárt szavatosságú élesztőt előkerestem (3 deka). Törik és morzsolódik, de nem nyúlik, így ha felfut, akkor az élesztő és nem szemét (egy polccal lejjebb ott volt a friss élesztő). Kivettem az egyik tejet a hűtőből, beleszagoltam, megkóstoltam - tej íze volt. Kézmelegre melegítettem, belekevertem a cukrot és az élesztőt. Ekkor jött anyám, hogy melyik doboz tejből használtam? Ejnye. Annak is már egy hete lejárt a szavatossága. Egy polccal lejjebb meg ott volt a friss... Hát a sajt kivételével beleszórtam mindent a kocsogba, raktam még rá egy csipetnyi C-vitamint is, el nem rontja. Begyúrtam a csuszát, pihentettem, s közben elővettem a vajat. Aminek már két hónapja lejárt a szavatossága... Megszagoltam, megkóstoltam, hát bizony ennek csak vaj íze van. Nekiálltam sajtot reszelni. Jött anyám a szokásossal: de hát az már megromlott, tiszta száraz - amúgy is már három hete hoztam! Hát... Régen kint lógott valahol, egymerő penész volt, olyan kérge lett, hogy baltával kellett hasogatni - de senki nem halt bele a fogyasztásába. Megkóstoltam, nem savanyú, nem keserű, büdös mint a sajt. Tehát jó. Hozzáteszem, hogy a sógyártás is sokat fejlődött, mert még a cucialista időkben rá volt írva a zacskóra az, hogy minőségét korlátlan ideig megőrzi, most az volt ráírva, hogy idén májusban lejárt...
Szóval ezt a sok romlott árut összegyúrtam és a lentebbi videó alapján elkészítettem a nasit. A tetejéről leloptam a cirádákat, meg egy fél dekával több sót raktam a tésztájába, mert sótlannak találtam. Meg levontam a tanulságot is a fogyasztása során: legközelebb kell hozzá lejárt szavatosságú füstölt sajt is...
Utolsó kommentek