HTML

Csak úgy mindenről...

Mindenhez értek, csak vannak olyan dolgok, amiket még nem próbáltam.

Utolsó kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: Gondoltad ugyé, hogy majd jön a szemes, oszt hozzá szól? Nos, megtaláltad az érteleme felét, de a másik felére nem gondoltál.Ha nem látjuk a tovább értelmét, akkor ki fog emlékezni ez előttünk jár... (2022.12.25. 11:01) Hanyagolás
  • johara: Szia! Évek óta olvaslak. Vagyis mostanában nemigen van mit :) Most direkt ezért regisztráltam, hogy kommentelni tudjak. Mi történt veled? Utolsó írásokból ítélve nem sok jó. :( Szükség van erre a fa... (2022.12.20. 17:22) Vadász
  • látjátok feleim szümtükkel: Tudom ez nem segít, de talán a hangulatodat egy kissé feldobja. Kösz, hogy felhívtad a tavasszal a figyelmem a sasmadarakra. Nagy élmény volt őket befogadni, a kicsiket felnevelni. A kenyeres kézhez... (2022.09.03. 10:37) Minden nagyon szép, minden nagyon jó
  • látjátok feleim szümtükkel: Azt írod, közel egy havi lemaradással indultál. Biztosan tudod, ha nem, akkor most elmondom, hogy régen a homokvidékeken aratás után a felszántott földbe grumblit vetettek, és nagyon szépen beért. T... (2022.08.13. 09:11) Grumbli II.
  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Ez az év szokás szerint nem a tervek szerint alakult. Amúgy kapott némi gyomirtót is pár tő a krumpliból (az sem én voltam). (2022.08.07. 10:58) Grumbli
  • Utolsó 20

Címkék

adó (1) adósság (1) akció (1) alapanyagok (1) alkalmasság (1) alkohol (2) alkoholizmus (2) álláskeresés (1) állattenyésztés (1) álmok (5) alvás (1) anyagiak (1) anyagok (1) anyám (7) arduino (1) ásóvilla (2) asztalosság (1) autóbontó (1) az élet apró örömei (1) A Nagy Ő (1) bab (1) bagett (1) baleset (5) balszerencse (1) bankoklás (1) barkácsolás (52) baromfi (1) befolyásoltság (1) bejgli (2) betegség (1) bevállaltam (1) bevásárlás (1) bicikli (13) biztosító (1) blog (1) bors (1) bosszant (110) Buci (1) bukta (1) burgonya (1) busz (1) bútor (1) cigeretta (1) covid (2) CO érzékelő (1) csak úgy (2) csalás (1) csepegtető locsolás (1) cserép (1) csilisbab (1) csülök (2) darázscsípés (2) demotivált (1) disznósajt (2) dohányzás (4) drogok (1) dugulás (1) dühít (3) ebéd (1) édesség (1) egér (2) egérinvázió (1) egészség (2) ejtőernyőzés (4) elavulás (1) elegem van (1) elektromosság (1) elektronika (9) élelmiszer (1) élesztő (1) élet (1) életvitel (29) elmélkedés (138) elszomorít (1) ennivaló (1) építkezek (2) ereszcsatorna (1) eső (1) esőcsatorna (1) ételek (2) evvan (384) fa (1) fagyasztóláda (1) falazás (1) fatüzelés (5) félelem (1) felhők (1) felsőmaró (1) film (2) finom fonott kalács (1) fokhagyma (1) földművelés (3) főzicske (49) fűkasza (3) fűrészelés (4) füstgáz (2) füstölés (5) füstölő (1) füstölt hús (1) fűtés (4) fütstölés (1) fűzés (1) ganézás (1) gáz (2) gazdaság (1) gépek (1) gépészet (1) gépszerelés (1) gyógytorna (1) gyújtóelektróda (1) gyümölcsfa (1) háború (1) hagyma (1) hahaha... (1) hal (2) halászlé (1) halleves (1) hasonlatok (1) használat (1) házfelújítás (6) hegesztés (5) helyesírás (1) helyhiány (1) hengerítőgép (2) hiány (1) hidraulika (1) hit (2) hőmérséklet (1) hőszigetelés (1) hubajavítás (1) humor (1) hurka (1) hűtő (1) idegesít (58) időjárás (4) járókeret (2) Járvány (3) játék (3) javítás (2) jogalkalmazás (10) jövőkép (1) jó hír (1) kacsavágás (1) kaja (8) kakas (1) kakasvágás (2) kalács (1) kapa (1) kapor (2) káposzta (1) karbantartás (1) kazán (1) kelesztés (1) kelesztési idő (1) keletkezett (1) kelt tészta (2) kémia (6) kenyér (2) kerékpár (2) kert (50) kertészkedés (69) került (7) kés (1) kiborultabili (1) kifacsarodva (1) kifakadás (1) kiflipuding (1) kiscsibe (1) kisebbség (1) kísérlet (2) kiszolgálás (1) kocsma (1) kolbász (6) kollégák (5) kolleginák (3) költözés (1) kommentár nélkül (1) kőművesek (2) koncentrációzavar (1) koncultáció (1) konvektor (5) konyha (12) könyvajánló (1) konzerv (1) kórház (1) kórházas dolgok (1) környezetterhelés (1) koronavírus&akármi (1) kotlós (1) kovász (2) kovászolás (1) kovászos (1) közlekedés (1) krumpli (2) KrumplisLángos (1) különbség (1) kutya (2) láb (1) lángos (1) lecsó (1) légzésvédő (1) lencse (1) leszokás (3) létra (2) leves (2) liszt (1) macska (4) madárdeszka (1) magasnyomású mosó (1) magyarítás (1) mai gondolatvitel (1) mankó (1) másodállás (1) maszkviselés (1) megbotránkoztatás (1) megérzés (1) mellékhatások (1) mentők (1) mert szopni jó (23) mesék a pékségből (12) mesék a vasiparból (1) MESTEREK (1) meszelés (1) metszés (1) mikrokontroller (1) mindennapok (12) minőség (1) monoblokk (1) mulcs (1) munkahely (89) munkahelyi baleset (2) munkaidő (1) munkanélküliség (3) munkavédelem (1) műtét (1) napszám (1) napszúrás (1) nemesfém (1) Nemzeti Munkaügyi Hivatal (1) nem érteni eztet (1) nevelés (2) nincs címke (1) nokedli (1) növények (1) nyílásszáró (1) nyúzás (1) oldalas (1) oltás (1) önéletrajz (1) optimizmus (1) Orbán Viktor (1) őrláng (2) orvos (1) orvosok (1) őszibarack (1) otthon (2) palántázás (3) paprika (3) paradicsom (1) párbeszédek (1) parlagfű (1) pékség (9) pénz (17) permetezés (1) piskóta (1) plazmonok (1) pletyka (1) poén (22) politika (20) próbamunka (1) programozás (5) puding (1) rehab (1) reklám (1) rizs (1) rokontartás (1) rotációs (6) rövidhírek (1) sajt (1) savanyítás (1) savanyú uborka (2) scrapping (6) sejtelmek (1) semmi gond (2) siralmas (3) sohasem lesz kész project (2) sonka (1) sütemény (1) sütés (10) sütőipar (1) szabadesés (1) szabadidő (1) szállítás (1) számítástecnika (8) szédülés (2) szelektív hulladék (2) szemlélet (9) szerelés (4) szerencse (2) szerencsejáték (1) szeretek aludni (1) szívügyek (1) szoftver (1) szőlő (1) szomszédság (2) takarítás (2) talajtakarás (1) táppénz (1) társ (1) tecnológia (1) tejkaramella (1) tél (1) temetés (1) térdtörés (1) térkő (3) tervek (1) tervezés (1) tészta (2) tető (1) tippek-trükkök (6) tojás (1) tömegközlekedés (1) tömítés (2) törés (14) törpecsirke (1) történt (28) uborka (1) udvar (1) ügyintézés (2) uPC (3) vakolás (1) vákuumfóliázó (1) vallás (2) vásárlás (1) védelem (1) vegyészkedés (1) vélemény (9) verseny (1) vérszívó légy (1) véső (1) vetemény (1) vidék (1) világvége (1) villanyszerelés (1) virágok (1) vöröshagyma (3) vörös hagyma (1) WC-papír (1) zene (2) zöldbab (2) zsír (1) Címkefelhő

Lejárt szavatosságú bukta - sajttal

2021.10.13. 17:56 szivar

A vizeletemen érzem, hogy ez valami török nyelvű adás volt a jutúbon. Szerencse, hogy angol nyelven is feliratozva volt, illetve a mértékegységek mellé oda van írva európaiak számára is értelmezhető módon az ekvaliens mennyiség.

Tehát a hozzávalók:
4 deci tej,
2 tojás
köbö fél deci éholaj,
2 deka cukor,
1 deka szárított élesztő,
72 deka liszt,
1 deka só,
15 deka sajt.

Amikor neki készülődtem, akkor már anyám elkezdett javeszékelni, hogy annak a lisztnek már nyáron lejárt a szavatossága. Hát tudjátok mikor jár le? Ha idegen íze és szaga van a lisztnek, vagy tele lesz zsizsikmadarakkal (lisztbogár, ect). Esetleg ha a színében jelentős változás áll be (de erre a szaga is figyelmeztet - segítség a színvakoknak és a gyengénlátóknak). Amúgy meg nem is figyeltem a dátumot... Mivel nem volt itthon szárított élesztő, így a lejárt szavatosságú élesztőt előkerestem (3 deka). Törik és morzsolódik, de nem nyúlik, így ha felfut, akkor az élesztő és nem szemét (egy polccal lejjebb ott volt a friss élesztő). Kivettem az egyik tejet a hűtőből, beleszagoltam, megkóstoltam - tej íze volt. Kézmelegre melegítettem, belekevertem a cukrot és az élesztőt. Ekkor jött anyám, hogy melyik doboz tejből használtam? Ejnye. Annak is már egy hete lejárt a szavatossága. Egy polccal lejjebb meg ott volt a friss... Hát a sajt kivételével beleszórtam mindent a kocsogba, raktam még rá egy csipetnyi C-vitamint is, el nem rontja. Begyúrtam a csuszát, pihentettem, s közben elővettem a vajat. Aminek már két hónapja lejárt a szavatossága... Megszagoltam, megkóstoltam, hát bizony ennek csak vaj íze van. Nekiálltam sajtot reszelni. Jött anyám a szokásossal: de hát az már megromlott, tiszta száraz - amúgy is már három hete hoztam! Hát... Régen kint lógott valahol, egymerő penész volt, olyan kérge lett, hogy baltával kellett hasogatni - de senki nem halt bele a fogyasztásába. Megkóstoltam, nem savanyú, nem keserű, büdös mint a sajt. Tehát jó. Hozzáteszem, hogy a sógyártás is sokat fejlődött, mert még a cucialista időkben rá volt írva a zacskóra az, hogy minőségét korlátlan ideig megőrzi, most az volt ráírva, hogy idén májusban lejárt...

Szóval ezt a sok romlott árut összegyúrtam és a lentebbi videó alapján elkészítettem a nasit. A tetejéről leloptam a cirádákat, meg egy fél dekával több sót raktam a tésztájába, mert sótlannak találtam. Meg levontam a tanulságot is a fogyasztása során: legközelebb kell hozzá lejárt szavatosságú füstölt sajt is...

6 komment

Címkék: konyha sütés

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarosfrici.blog.hu/api/trackback/id/tr4016720124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.15. 08:30:01

Valamikor a kamrában a zsákban időnként megmolyosodott a liszt. Fogták a sűrű szitát és átszitálták felhasználás előtt.

Nem nagyon szerettem sosem a tejtermékeket, de az anyám gomolyájának az íze most is a számban van. Ez valahogy úgy készült, hogy túrót ( gondolom megsózta, erre már nem emlékszem ) összegyúrva belekötött valami fehét ruhába, vagy gézbe, kiakasztotta az eresz alá, és sokáig ott aszalta. Talán néha levette és megmosta ( ez sem annyira friss emlék már, viszont dolgozott valaha tejüzemben ), de a lényeg, amikor jónak találta, behozta a konyhába. Főzőtt valami gombóc félét, és ebből a nagyon kemény, kiszáradt gomolyából reszelt rá. Szerintem a parmezán meg sem közelíti azt az ízt. Azóta a nagyon száraz sajtokkal elvagyok. A chedart kifejezettem szeretem.
Mellesleg Andrass9 churutja sem lejáratos. Kipróbáltam.
Vettünk több karton dobozos gyümölcslevet, ami a kiírás szerint szeptember végéig volt fogyasztható, de semmi bajunk, még nem kell futkosni tőle.

Szivar mama nem találna a kamrájában 3-4 éves befőttet, lekvárt? Tudok neki adni.:D

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.15. 09:48:55

index.hu/kulfold/2021/10/14/nepali-sajt-a-vilag-legkemenyebb-sajtja/

Ja, és az ősmagyarok a nyereg alatt puhították a húst, még is itt vagyunk.:D

szivar 2021.10.15. 12:37:56

@látjátok feleim szümtükkel: Na, azokat az időket nem szeretném én is megélni, amik akkortájban történtek. Öreganyám is mesélt pár hajmeresztő történetet, ami a kilencszázhuszas évektől a nyolcvanasokig tartott. Hiába, az éhség és a nincs az nagy úr tud lenni.

Annak idején vettem kecskesajtot. Finomnak finom volt, de mivel csomagolás az nem volt rajta, így a hűtőben tárolva is csörgősre száradt... Az utolja sajtos tésztaként végezte, mert már rágósabb volt, mint a szalonnabőr, a reszelő sem vitte...

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.15. 12:50:27

@szivar:

Ez nem csak az éhségről szólt, hanem arról, hogy sehol egy frigó, sehol egy NÉHIB, shol egy kormányrendelet.:D

Érdekes módon én nem hallottam egyszer sem, hogy az ismerettségi körömben bárki botulizmust kapott volna a házi kolbásztól. Talán újságban volt csak ilyen eset elrettentőként említve.
Az is érdekes, hogy a válog házban anyám kenyere sosem penészesedett meg.

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.15. 12:51:32

Ja, nem lehetett rossz az a sajtos. De miért bukta, ha jó lett?

szivar 2021.10.15. 13:17:35

@látjátok feleim szümtükkel: Falunkban kezdődött a kacsatojás feketebáránnyá avanzsálása - lsd.: szalmonella. Történt ez egy emlékezetes lakodalom folyamán.

Nyár volt, kánikula. Az egész faluban csak kettő hűtő volt, az egyik a boltban, a másik a hentesnél. Nos, kitalálták, hogy krémes (is) lesz a desszert a lagziban. Péntek délután elkészítették a krémest, szombaton ebéd után tálalták fel, addig csak úgy elvolt ott önmagában, egy 'hűvös' sarokban... A végeredmény: kettő halott, szinte mindenki kórházi kezelésre szorult.

Viszont botulizmusról én sem halottam, pedig sok helyen a leakasztott vécéajtón pörzsölték a malacot...

A kovászos kenyér az már csak ilyen. Nem por meg valami kutyulék, hanem kovász.

Azért pont bukta, mert kinézetre arra hasonlít. :D Pedig a tésztája sem bukta tészta, hanem inkább tejes tészta. Melegen nagyon finom, hidegen meg lehet enni. Viszont a füstölt sajt sokat javítana az élményen, mit az elfogyasztása jelent...
süti beállítások módosítása