Az első óra után elég sűrűn mondogattam, hogy többet ilyet soha. Megkóstoltam. Legközelebb dupla mennyiség - kevergetni ugyanannyi ideig kell. Az is igaz, hogy először megégettem a pofázmányomat, mert kell nekem a főzőkanalat szopogatni (aka.: kóstolás címszó alatt)... Ha valaki nem ismerné:
Hozzávalók a dupla adaghoz:
- 8 dl tej,
- 50 dkg cukor,
- 10 dkg vaj,
- csipet só (opcionális).
Elkékítés:
Feldobjuk a tejet melegedni, amint elkezd forrni, beleszórjuk a cukrot és a csipet sót. Ezután addig kavargatjuk, míg be nem sűrűsödik olyan tejföl állagúra. Közben minden baja lesz a trutyinak, ettől nem kell megijedni. Valahol fél úton olyan színe lesz majd, mint az iszapos víznek. Amikor már mindenféle kavarás mellett úgy tűnik, hogy ki akar futni a szmötyi, akkor már nincs sok hátra a végéig. Ezek után szépen megbarnul az egész kacat. Amikor már keveréskor látszik az edény alja, akkor hozzádobjuk a vajat és rottyantunk rajta még egyet. Ezután sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, várunk egy kicsit, míg meg nem dermed. Lehet nasizni.
[updét] Kevesebb vaj kell bele, mert így bár ízre jó, de nem lehet sokáig rágcsálni...
Utolsó kommentek