A vezetőség már vagy fél éve folyamatosan dolgozik azon, hogy egyáltalán a szabadnapjainkat ki tudjuk venni. S mint minden mást, a természet ezt a problémát is elegánsan megoldja pár napon belül. Ha már láttatok finom kenyeret, amit ha kettétörsz, akkor nyúlik a belseje... És nem azért mert nyers... Amúgy egy egészségre többnyire ártalmatlan baktérium okozza, de hát kinek van gusztusa megenni azt a nyúlós trutymót? Úgy ragad, mint a takony. Mondjuk olyan is az állaga a harmadik napon. A szeletelt motyóké még előbb. Vagy az élesztővel együtt hozták ezt az ajándékot, vagy a liszttel. Holnap kiderítem, de amúgy már mindegy is.
Megoldás persze van rá, de az sem éppen kellemes és nem is olcsó. Savanyúbb kovászt kell készíteni. Ja, hogy nem kovászolunk? Hupsz. Hidegebb tésztát kell készíteni. Ja, hogy nincs hűtött víz? Hoppá. Rövidebb érési idő, kevesebb kelesztés, hosszabb sütési idő. Sajnos ez a öt feltételt egyszerre kellene biztosítani. Aztán jöhet a fertőzött liszt vagy élesztő megsemmisítése, meg amúgy minden alapanyagé, ami egy légtérben van vele. Utána meg a teljes fertőtlenítés, három napos zárva tartással. De mivel öt lakat sokkal olcsóbb lesz, mint ennek a kivitelezése, úgy sejtem, lassan mehetünk szabadnapra és szabadságra. Jó hosszúra.
Utolsó kommentek