HTML

Csak úgy mindenről...

Mindenhez értek, csak vannak olyan dolgok, amiket még nem próbáltam.

Utolsó kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: Gondoltad ugyé, hogy majd jön a szemes, oszt hozzá szól? Nos, megtaláltad az érteleme felét, de a másik felére nem gondoltál.Ha nem látjuk a tovább értelmét, akkor ki fog emlékezni ez előttünk jár... (2022.12.25. 11:01) Hanyagolás
  • johara: Szia! Évek óta olvaslak. Vagyis mostanában nemigen van mit :) Most direkt ezért regisztráltam, hogy kommentelni tudjak. Mi történt veled? Utolsó írásokból ítélve nem sok jó. :( Szükség van erre a fa... (2022.12.20. 17:22) Vadász
  • látjátok feleim szümtükkel: Tudom ez nem segít, de talán a hangulatodat egy kissé feldobja. Kösz, hogy felhívtad a tavasszal a figyelmem a sasmadarakra. Nagy élmény volt őket befogadni, a kicsiket felnevelni. A kenyeres kézhez... (2022.09.03. 10:37) Minden nagyon szép, minden nagyon jó
  • látjátok feleim szümtükkel: Azt írod, közel egy havi lemaradással indultál. Biztosan tudod, ha nem, akkor most elmondom, hogy régen a homokvidékeken aratás után a felszántott földbe grumblit vetettek, és nagyon szépen beért. T... (2022.08.13. 09:11) Grumbli II.
  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Ez az év szokás szerint nem a tervek szerint alakult. Amúgy kapott némi gyomirtót is pár tő a krumpliból (az sem én voltam). (2022.08.07. 10:58) Grumbli
  • Utolsó 20

Címkék

adó (1) adósság (1) akció (1) alapanyagok (1) alkalmasság (1) alkohol (2) alkoholizmus (2) álláskeresés (1) állattenyésztés (1) álmok (5) alvás (1) anyagiak (1) anyagok (1) anyám (7) arduino (1) ásóvilla (2) asztalosság (1) autóbontó (1) az élet apró örömei (1) A Nagy Ő (1) bab (1) bagett (1) baleset (5) balszerencse (1) bankoklás (1) barkácsolás (52) baromfi (1) befolyásoltság (1) bejgli (2) betegség (1) bevállaltam (1) bevásárlás (1) bicikli (13) biztosító (1) blog (1) bors (1) bosszant (110) Buci (1) bukta (1) burgonya (1) busz (1) bútor (1) cigeretta (1) covid (2) CO érzékelő (1) csak úgy (2) csalás (1) csepegtető locsolás (1) cserép (1) csilisbab (1) csülök (2) darázscsípés (2) demotivált (1) disznósajt (2) dohányzás (4) drogok (1) dugulás (1) dühít (3) ebéd (1) édesség (1) egér (2) egérinvázió (1) egészség (2) ejtőernyőzés (4) elavulás (1) elegem van (1) elektromosság (1) elektronika (9) élelmiszer (1) élesztő (1) élet (1) életvitel (29) elmélkedés (138) elszomorít (1) ennivaló (1) építkezek (2) ereszcsatorna (1) eső (1) esőcsatorna (1) ételek (2) evvan (384) fa (1) fagyasztóláda (1) falazás (1) fatüzelés (5) félelem (1) felhők (1) felsőmaró (1) film (2) finom fonott kalács (1) fokhagyma (1) földművelés (3) főzicske (49) fűkasza (3) fűrészelés (4) füstgáz (2) füstölés (5) füstölő (1) füstölt hús (1) fűtés (4) fütstölés (1) fűzés (1) ganézás (1) gáz (2) gazdaság (1) gépek (1) gépészet (1) gépszerelés (1) gyógytorna (1) gyújtóelektróda (1) gyümölcsfa (1) háború (1) hagyma (1) hahaha... (1) hal (2) halászlé (1) halleves (1) hasonlatok (1) használat (1) házfelújítás (6) hegesztés (5) helyesírás (1) helyhiány (1) hengerítőgép (2) hiány (1) hidraulika (1) hit (2) hőmérséklet (1) hőszigetelés (1) hubajavítás (1) humor (1) hurka (1) hűtő (1) idegesít (58) időjárás (4) járókeret (2) Járvány (3) játék (3) javítás (2) jogalkalmazás (10) jövőkép (1) jó hír (1) kacsavágás (1) kaja (8) kakas (1) kakasvágás (2) kalács (1) kapa (1) kapor (2) káposzta (1) karbantartás (1) kazán (1) kelesztés (1) kelesztési idő (1) keletkezett (1) kelt tészta (2) kémia (6) kenyér (2) kerékpár (2) kert (50) kertészkedés (69) került (7) kés (1) kiborultabili (1) kifacsarodva (1) kifakadás (1) kiflipuding (1) kiscsibe (1) kisebbség (1) kísérlet (2) kiszolgálás (1) kocsma (1) kolbász (6) kollégák (5) kolleginák (3) költözés (1) kommentár nélkül (1) kőművesek (2) koncentrációzavar (1) koncultáció (1) konvektor (5) konyha (12) könyvajánló (1) konzerv (1) kórház (1) kórházas dolgok (1) környezetterhelés (1) koronavírus&akármi (1) kotlós (1) kovász (2) kovászolás (1) kovászos (1) közlekedés (1) krumpli (2) KrumplisLángos (1) különbség (1) kutya (2) láb (1) lángos (1) lecsó (1) légzésvédő (1) lencse (1) leszokás (3) létra (2) leves (2) liszt (1) macska (4) madárdeszka (1) magasnyomású mosó (1) magyarítás (1) mai gondolatvitel (1) mankó (1) másodállás (1) maszkviselés (1) megbotránkoztatás (1) megérzés (1) mellékhatások (1) mentők (1) mert szopni jó (23) mesék a pékségből (12) mesék a vasiparból (1) MESTEREK (1) meszelés (1) metszés (1) mikrokontroller (1) mindennapok (12) minőség (1) monoblokk (1) mulcs (1) munkahely (89) munkahelyi baleset (2) munkaidő (1) munkanélküliség (3) munkavédelem (1) műtét (1) napszám (1) napszúrás (1) nemesfém (1) Nemzeti Munkaügyi Hivatal (1) nem érteni eztet (1) nevelés (2) nincs címke (1) nokedli (1) növények (1) nyílásszáró (1) nyúzás (1) oldalas (1) oltás (1) önéletrajz (1) optimizmus (1) Orbán Viktor (1) őrláng (2) orvos (1) orvosok (1) őszibarack (1) otthon (2) palántázás (3) paprika (3) paradicsom (1) párbeszédek (1) parlagfű (1) pékség (9) pénz (17) permetezés (1) piskóta (1) plazmonok (1) pletyka (1) poén (22) politika (20) próbamunka (1) programozás (5) puding (1) rehab (1) reklám (1) rizs (1) rokontartás (1) rotációs (6) rövidhírek (1) sajt (1) savanyítás (1) savanyú uborka (2) scrapping (6) sejtelmek (1) semmi gond (2) siralmas (3) sohasem lesz kész project (2) sonka (1) sütemény (1) sütés (10) sütőipar (1) szabadesés (1) szabadidő (1) szállítás (1) számítástecnika (8) szédülés (2) szelektív hulladék (2) szemlélet (9) szerelés (4) szerencse (2) szerencsejáték (1) szeretek aludni (1) szívügyek (1) szoftver (1) szőlő (1) szomszédság (2) takarítás (2) talajtakarás (1) táppénz (1) társ (1) tecnológia (1) tejkaramella (1) tél (1) temetés (1) térdtörés (1) térkő (3) tervek (1) tervezés (1) tészta (2) tető (1) tippek-trükkök (6) tojás (1) tömegközlekedés (1) tömítés (2) törés (14) törpecsirke (1) történt (28) uborka (1) udvar (1) ügyintézés (2) uPC (3) vakolás (1) vákuumfóliázó (1) vallás (2) vásárlás (1) védelem (1) vegyészkedés (1) vélemény (9) verseny (1) vérszívó légy (1) véső (1) vetemény (1) vidék (1) világvége (1) villanyszerelés (1) virágok (1) vöröshagyma (3) vörös hagyma (1) WC-papír (1) zene (2) zöldbab (2) zsír (1) Címkefelhő

A hús- és csontlevesekről

2016.02.24. 11:37 szivar

Annyi, de annyi receptet olvastam a neten, hogy miféle képen is kell elkészíteni egy jó hús- vagy csontlevest, hogy az szinte szörnyű. Olvastam héjastól belefőzött vöröshagymáról (a színe miatt), meg leveskockáról (nem vagyok ellene, ha gyorsan kell a kaja, de amúgy meg minek?), s egyéb egzotikumokról. Erre minálunk felé túl van bonyolítva a leveskészítés. No, nem adok konkrét receptet, hiszen mindenkinek más a szája íze, a tyúk és a hentesnél vásárolt húsok java részt nem szabvány méretűek, így egységes receptet nem is tudnék adni. Most sacc/kb receptünk következik... Egy rezcipével több vagy kevesebb nem számít.

Hozzávalók: Fazék, víz, teagomba (míg nem létezett filteres tea, addig ebbe gyömöszölték bele a teát). Ja, hús. Meg mittomén. Fokhagyma (lsd. lentebb), vöröshagyma, egész feketebors, zöldségzöld (aka.: petrezselyem zöldje), zöldség (aka.: petrezselyem), sárgarépa (aka.: narancssárga répa), só (aka.: NaCl). Mit felejthettem ki? Ja, teaszűrő (az a nyeles, békebeli darab)...

Tehát kerítsünk olyan fél kilóra való húst vagy kilóra való csontot. Minimum. Ha lakodalomba lesz, akkor sokkal többet, és saccoljuk át a lentieket. Alaposan csutakoljuk le a húst, majd kb. öt liternyi hideg vízbe belehelyezve gyújtsunk alá. Mondjuk lehet langyos is az a víz, de sohasem forró (nem tudom miért, de utána ebéd közben szó szerint a zavarosban halászok - próbáltam). Amíg teljes lángon megy a fűtés a fazék alatt, addig pucoljunk meg valamennyi fokhagymát, a mennyisége akkor megfelelő, ha a teagomba egyik felét ki tudjuk tömni vele maradéktalanul. A teagomba másik felét töltsük tele egész borssal, tekerjük össze a két felet és dobjuk bele a hullámsírba a hús mellé. Pucoljunk meg egy egészséges fej vöröshagymát (no, ez sem szabványméret), s az is mehet bele a levesbe - csak úgy egészben. A zöldség, a répa nálunk apróra metélve megy a levesbe, de van aki egészben szereti. Ne sajnáljuk, de sokat se rakjunk bele, mert akkor ezeknek az íze fog dominálni, s nem másé. Itt minálunk felé ilyen apróra metélt zöldségfélékből egy-egy összemarékkal szoktam beledobni, érzésre. A konyhasó kb. 2 dkg legyen, de tartsuk szem előtt azt, hogy hozzátenni még mindig egyszerűbb, mint kivenni belőle. Innentől már csak annyi dolgunk van, hogy várunk arra, hogy felforrjon a leves.

Fedőt nem szoktunk rá rakni, csak lobogjon szépen, nagy lángon. Előbb vagy utóbb el kezd habosodni a leves. Ilyenkor kell pánikba esni és elővenni a teaszűrőt. Amíg újabb és újabb hab-adagok jönnek fel a leves tetejére, addig ezt biza nem árt lefölözni a léről. Persze nem kötelező, de akkor nem is kell majd rácsodálkozni arra a zavaros mutymuruttyra, amit leves helyett kapunk. Egyedül itt kell résen lenni, de itt nagyon. Amíg dől a habja a levesnek, addig szépen le kell szűrni, és kidobni (vagy félrerakni valami tányérba, ha vannak kisállatok, úgysmint macska, kutya, grizzly, stb. - szeretik na). Nem kell megijedni, negyedóra, fél óra, és el is lehet felejteni ezt a kellemetlen részt. Amúgy sem kell húsz másodpercenként szórakozni vele, három-öt percenként elég leszedni a felesleget.

Ha a nehezén már túl vagyunk - azaz már nem úgy néz ki a levesünk, mint a haboskávé, akkor szépen lecsavarjuk a tüzet annyira, hogy éppen csak pötyögjön a leves, mint motoros kolléga írta, "gyöngyözzön". S ekkor... Dobjunk rá egy bő marék zöldségzöldet, opcionálisan lehet rá fedőt is rakni - de nem érdemes. Innentől számítva a hús megfőléséig rotyogtassuk a levest. Ez körülbelül két és fél, három óra hosszat jelent. S lehet enni. Azt a randa, áttetsző, aranysárga (marhahús||csont esetében kissé barnásabb) levest, amit összetákoltunk. S nem kell rácsodálkozni arra, hogy az eredetileg öt liter vízből már jó ha csak három, három és fél van a fazékban. Az utolsó egy órában javallott kóstolgatni, sót rakni hozzá, ha ízetlennek érezzük a levest. Vagy vizet, ha el sikerült egy pöttyet sóznunk... Sok szerencsét és jó étvágyat.

 

Szólj hozzá!

Címkék: főzicske

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarosfrici.blog.hu/api/trackback/id/tr558415604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása