Egy méltatlanul elfeledett finom süteményféleség. Lehet dió- és mák töltelékkel és/vagy lekvárral tölteni. Szigorúan csak türelmeseknek! Mindenek előtt a töltelékeket készítsük el, ízlés szerint. Alapként a darált mákot vagy diót keverjük el cukorral, és forrázzuk le tejjel. Ha egy kissé lágy lenne, akkor mehet a töltelékbe némi prézli is, de ez utóbbi túladagolásával könnyű elbaszni mindent... Van aki szokott vaníliás cukrot, esetleg reszelt citromhéjat is hozzákeverni. Én ezen személyek alól kivételt képzek. De nem kövezek meg senkit érte, ha rak bele.
A tésztához kelletik majd:
1 kg liszt,
36 dkg vaj (margarinnal is jó, csak nem),
10 dkg cukor,
~1 dkg só,
1 tojás,
5 dkg élesztő,
cirka 3 dl tej.
A felsorolt alapanyagokból készült omlós tésztának a lelke az, hogy ne olvadjon benne szarrá a zsiradék, mert akkor az valami förmedvény lesz és nem omlós tészta. Hiszen az omlós tésztának az a lényege, hogy a lisztszemcséket vékony zsiradékréteg veszi körül és ettől lesz omlós bélzetű a kisült portéka. Az alaprecept hellyel közzel megegyezik, ám a kivitelezés módja hatalmas szórást mutat. Az első és hivatalos verzió szerint a szobahőmérsékletű lisztet és a vajat a két tenyerünk között dörzsölgetve vonjuk be a lisztszemcséket zsiradékkal. Ugyanis a test hőjétől pont annyira olvad meg a vaj, amennyire kell. Ez egy eléggé időigényes feladat...
Az én verzióm pediglen az, hogy a lisztet bedobom a hűtőbe már előtte nap, a vajat meg felolvasztom, és ráöntöm a lisztre, utána gyorsan nekiállok morzsolgatni. 5 perc vs. fél óra vagy több. A liszttel elmorzsolt vaj mehet vissza a hűtőbe, bár én még ennek a tetejére rá szoktam dobni a sót, a cukrot és a tojást. Fagyjon le másnak a keze...
A tejet meglangyosítom, kézmelegnél sohase legyen forróbb! A tejbe szoktam dobni egy csipetnyi cukrot és lisztet, ebbe belemorzsolom az élesztőt és várok 15-20 percet. Erre az időre már fel szokott futni az élesztő, azaz a tej tetején randa, barnás hab keletkezik, ráadásul a tej is megfelelőképpen elhűlik.
Ha már felfutott az élesztő, akkor rálöttyintem a hűtőből frissen kivett lisztes-vajas mindenre, és tésztát gyúrok belőle. Az az egy fontos, hogy a tészta viszonylag kemény legyen, ráadásul hűvös. Nem, nem kell fagyos tészta, mert azzal rossz dolgozni. Kb. 15-18 fokosnál melegebb tésztánk ne legyen, mert azzal már elrontunk mindent, és akkor annyit az omlós tésztáról... Ha már az edény oldalán és a kezünkön sem látható számottevő anyagmaradék, akkor a tésztánk elkészült. Hűvös helyen pihentessük fél-háromnegyed órahosszát. Aztán nekiállhatunk formázni. No, hajakat befonni, belinkelek egy videjót. Valahogy így...
Nos, ha már készen vagyunk a formázással, akkor... Én megkelesztem, lekenem tojással és mehet a sütőbe. Itthon részünkről nem elvárás a márványos felület, meg a... De ha valakinél igen...
Akkor az a valaki kenje le tojássárgájával, majd rakja valami hideg és huzatos helyre egy ideig. Ha már rászáradt a sárgája, akkor legalább negyven percig kelessze, kenje le fehérjével és már mehet is a sütőbe. 180˘C-on 12-15 perc a sütési ideje. Aranybarnára kell sütni... No, majd jó étvágyat hozzá...
Utolsó kommentek