HTML

Csak úgy mindenről...

Mindenhez értek, csak vannak olyan dolgok, amiket még nem próbáltam.

Utolsó kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: Gondoltad ugyé, hogy majd jön a szemes, oszt hozzá szól? Nos, megtaláltad az érteleme felét, de a másik felére nem gondoltál.Ha nem látjuk a tovább értelmét, akkor ki fog emlékezni ez előttünk jár... (2022.12.25. 11:01) Hanyagolás
  • johara: Szia! Évek óta olvaslak. Vagyis mostanában nemigen van mit :) Most direkt ezért regisztráltam, hogy kommentelni tudjak. Mi történt veled? Utolsó írásokból ítélve nem sok jó. :( Szükség van erre a fa... (2022.12.20. 17:22) Vadász
  • látjátok feleim szümtükkel: Tudom ez nem segít, de talán a hangulatodat egy kissé feldobja. Kösz, hogy felhívtad a tavasszal a figyelmem a sasmadarakra. Nagy élmény volt őket befogadni, a kicsiket felnevelni. A kenyeres kézhez... (2022.09.03. 10:37) Minden nagyon szép, minden nagyon jó
  • látjátok feleim szümtükkel: Azt írod, közel egy havi lemaradással indultál. Biztosan tudod, ha nem, akkor most elmondom, hogy régen a homokvidékeken aratás után a felszántott földbe grumblit vetettek, és nagyon szépen beért. T... (2022.08.13. 09:11) Grumbli II.
  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Ez az év szokás szerint nem a tervek szerint alakult. Amúgy kapott némi gyomirtót is pár tő a krumpliból (az sem én voltam). (2022.08.07. 10:58) Grumbli
  • Utolsó 20

Címkék

adó (1) adósság (1) akció (1) alapanyagok (1) alkalmasság (1) alkohol (2) alkoholizmus (2) álláskeresés (1) állattenyésztés (1) álmok (5) alvás (1) anyagiak (1) anyagok (1) anyám (7) arduino (1) ásóvilla (2) asztalosság (1) autóbontó (1) az élet apró örömei (1) A Nagy Ő (1) bab (1) bagett (1) baleset (5) balszerencse (1) bankoklás (1) barkácsolás (52) baromfi (1) befolyásoltság (1) bejgli (2) betegség (1) bevállaltam (1) bevásárlás (1) bicikli (13) biztosító (1) blog (1) bors (1) bosszant (110) Buci (1) bukta (1) burgonya (1) busz (1) bútor (1) cigeretta (1) covid (2) CO érzékelő (1) csak úgy (2) csalás (1) csepegtető locsolás (1) cserép (1) csilisbab (1) csülök (2) darázscsípés (2) demotivált (1) disznósajt (2) dohányzás (4) drogok (1) dugulás (1) dühít (3) ebéd (1) édesség (1) egér (2) egérinvázió (1) egészség (2) ejtőernyőzés (4) elavulás (1) elegem van (1) elektromosság (1) elektronika (9) élelmiszer (1) élesztő (1) élet (1) életvitel (29) elmélkedés (138) elszomorít (1) ennivaló (1) építkezek (2) ereszcsatorna (1) eső (1) esőcsatorna (1) ételek (2) evvan (384) fa (1) fagyasztóláda (1) falazás (1) fatüzelés (5) félelem (1) felhők (1) felsőmaró (1) film (2) finom fonott kalács (1) fokhagyma (1) földművelés (3) főzicske (49) fűkasza (3) fűrészelés (4) füstgáz (2) füstölés (5) füstölő (1) füstölt hús (1) fűtés (4) fütstölés (1) fűzés (1) ganézás (1) gáz (2) gazdaság (1) gépek (1) gépészet (1) gépszerelés (1) gyógytorna (1) gyújtóelektróda (1) gyümölcsfa (1) háború (1) hagyma (1) hahaha... (1) hal (2) halászlé (1) halleves (1) hasonlatok (1) használat (1) házfelújítás (6) hegesztés (5) helyesírás (1) helyhiány (1) hengerítőgép (2) hiány (1) hidraulika (1) hit (2) hőmérséklet (1) hőszigetelés (1) hubajavítás (1) humor (1) hurka (1) hűtő (1) idegesít (58) időjárás (4) járókeret (2) Járvány (3) játék (3) javítás (2) jogalkalmazás (10) jövőkép (1) jó hír (1) kacsavágás (1) kaja (8) kakas (1) kakasvágás (2) kalács (1) kapa (1) kapor (2) káposzta (1) karbantartás (1) kazán (1) kelesztés (1) kelesztési idő (1) keletkezett (1) kelt tészta (2) kémia (6) kenyér (2) kerékpár (2) kert (50) kertészkedés (69) került (7) kés (1) kiborultabili (1) kifacsarodva (1) kifakadás (1) kiflipuding (1) kiscsibe (1) kisebbség (1) kísérlet (2) kiszolgálás (1) kocsma (1) kolbász (6) kollégák (5) kolleginák (3) költözés (1) kommentár nélkül (1) kőművesek (2) koncentrációzavar (1) koncultáció (1) konvektor (5) konyha (12) könyvajánló (1) konzerv (1) kórház (1) kórházas dolgok (1) környezetterhelés (1) koronavírus&akármi (1) kotlós (1) kovász (2) kovászolás (1) kovászos (1) közlekedés (1) krumpli (2) KrumplisLángos (1) különbség (1) kutya (2) láb (1) lángos (1) lecsó (1) légzésvédő (1) lencse (1) leszokás (3) létra (2) leves (2) liszt (1) macska (4) madárdeszka (1) magasnyomású mosó (1) magyarítás (1) mai gondolatvitel (1) mankó (1) másodállás (1) maszkviselés (1) megbotránkoztatás (1) megérzés (1) mellékhatások (1) mentők (1) mert szopni jó (23) mesék a pékségből (12) mesék a vasiparból (1) MESTEREK (1) meszelés (1) metszés (1) mikrokontroller (1) mindennapok (12) minőség (1) monoblokk (1) mulcs (1) munkahely (89) munkahelyi baleset (2) munkaidő (1) munkanélküliség (3) munkavédelem (1) műtét (1) napszám (1) napszúrás (1) nemesfém (1) Nemzeti Munkaügyi Hivatal (1) nem érteni eztet (1) nevelés (2) nincs címke (1) nokedli (1) növények (1) nyílásszáró (1) nyúzás (1) oldalas (1) oltás (1) önéletrajz (1) optimizmus (1) Orbán Viktor (1) őrláng (2) orvos (1) orvosok (1) őszibarack (1) otthon (2) palántázás (3) paprika (3) paradicsom (1) párbeszédek (1) parlagfű (1) pékség (9) pénz (17) permetezés (1) piskóta (1) plazmonok (1) pletyka (1) poén (22) politika (20) próbamunka (1) programozás (5) puding (1) rehab (1) reklám (1) rizs (1) rokontartás (1) rotációs (6) rövidhírek (1) sajt (1) savanyítás (1) savanyú uborka (2) scrapping (6) sejtelmek (1) semmi gond (2) siralmas (3) sohasem lesz kész project (2) sonka (1) sütemény (1) sütés (10) sütőipar (1) szabadesés (1) szabadidő (1) szállítás (1) számítástecnika (8) szédülés (2) szelektív hulladék (2) szemlélet (9) szerelés (4) szerencse (2) szerencsejáték (1) szeretek aludni (1) szívügyek (1) szoftver (1) szőlő (1) szomszédság (2) takarítás (2) talajtakarás (1) táppénz (1) társ (1) tecnológia (1) tejkaramella (1) tél (1) temetés (1) térdtörés (1) térkő (3) tervek (1) tervezés (1) tészta (2) tető (1) tippek-trükkök (6) tojás (1) tömegközlekedés (1) tömítés (2) törés (14) törpecsirke (1) történt (28) uborka (1) udvar (1) ügyintézés (2) uPC (3) vakolás (1) vákuumfóliázó (1) vallás (2) vásárlás (1) védelem (1) vegyészkedés (1) vélemény (9) verseny (1) vérszívó légy (1) véső (1) vetemény (1) vidék (1) világvége (1) villanyszerelés (1) virágok (1) vöröshagyma (3) vörös hagyma (1) WC-papír (1) zene (2) zöldbab (2) zsír (1) Címkefelhő

Pozsonyi kifli

2015.12.22. 18:08 szivar

Egy méltatlanul elfeledett finom süteményféleség. Lehet dió- és mák töltelékkel és/vagy lekvárral tölteni. Szigorúan csak türelmeseknek! Mindenek előtt a töltelékeket készítsük el, ízlés szerint. Alapként a darált mákot vagy diót keverjük el cukorral, és forrázzuk le tejjel. Ha egy kissé lágy lenne, akkor mehet a töltelékbe némi prézli is, de ez utóbbi túladagolásával könnyű elbaszni mindent... Van aki szokott vaníliás cukrot, esetleg reszelt citromhéjat is hozzákeverni. Én ezen személyek alól kivételt képzek. De nem kövezek meg senkit érte, ha rak bele.

A tésztához kelletik majd:
1 kg liszt,
36 dkg vaj (margarinnal is jó, csak nem),
10 dkg cukor,
~1 dkg só,
1 tojás,
5 dkg élesztő,
cirka 3 dl tej.

A felsorolt alapanyagokból készült omlós tésztának a lelke az, hogy ne olvadjon benne szarrá a zsiradék, mert akkor az valami förmedvény lesz és nem omlós tészta. Hiszen az omlós tésztának az a lényege, hogy a lisztszemcséket vékony zsiradékréteg veszi körül és ettől lesz omlós bélzetű a kisült portéka. Az alaprecept hellyel közzel megegyezik, ám a kivitelezés módja hatalmas szórást mutat. Az első és hivatalos verzió szerint a szobahőmérsékletű lisztet és a vajat a két tenyerünk között dörzsölgetve vonjuk be a lisztszemcséket zsiradékkal. Ugyanis a test hőjétől pont annyira olvad meg a vaj, amennyire kell. Ez egy eléggé időigényes feladat... 

Az én verzióm pediglen az, hogy a lisztet bedobom a hűtőbe már előtte nap, a vajat meg felolvasztom, és ráöntöm a lisztre, utána gyorsan nekiállok morzsolgatni. 5 perc vs. fél óra vagy több. A liszttel elmorzsolt vaj mehet vissza a hűtőbe, bár én még ennek a tetejére rá szoktam dobni a sót, a cukrot és a tojást. Fagyjon le másnak a keze...

A tejet meglangyosítom, kézmelegnél sohase legyen forróbb! A tejbe szoktam dobni egy csipetnyi cukrot és lisztet, ebbe belemorzsolom az élesztőt és várok 15-20 percet. Erre az időre már fel szokott futni az élesztő, azaz a tej tetején randa, barnás hab keletkezik, ráadásul a tej is megfelelőképpen elhűlik.

Ha már felfutott az élesztő, akkor rálöttyintem a hűtőből frissen kivett lisztes-vajas mindenre, és tésztát gyúrok belőle. Az az egy fontos, hogy a tészta viszonylag kemény legyen, ráadásul hűvös. Nem, nem kell fagyos tészta, mert azzal rossz dolgozni. Kb. 15-18 fokosnál melegebb tésztánk ne legyen, mert azzal már elrontunk mindent, és akkor annyit az omlós tésztáról... Ha már az edény oldalán és a kezünkön sem látható számottevő anyagmaradék, akkor a tésztánk elkészült. Hűvös helyen pihentessük fél-háromnegyed órahosszát. Aztán nekiállhatunk formázni. No, hajakat befonni, belinkelek egy videjót. Valahogy így...

Nos, ha már készen vagyunk a formázással, akkor... Én megkelesztem, lekenem tojással és mehet a sütőbe. Itthon részünkről nem elvárás a márványos felület, meg a... De ha valakinél igen...

Akkor az a valaki kenje le tojássárgájával, majd rakja valami hideg és huzatos helyre egy ideig. Ha már rászáradt a sárgája, akkor legalább negyven percig kelessze, kenje le fehérjével és már mehet is a sütőbe. 180˘C-on 12-15 perc a sütési ideje. Aranybarnára kell sütni... No, majd jó étvágyat hozzá...

Szólj hozzá!

Címkék: főzicske

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarosfrici.blog.hu/api/trackback/id/tr198186786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása