Fasza ám. Csak... Nem nagyon kell betartani az internetes reczipéket. Egy kiló fagyasztott Alaszkai Lazacfilé (származási hely: Kína) 1200-1400 kredit. Bár a mirelit portékának itt is megvannak a hátrányai... Van benne némi víz... Mint a vágóhídon a teszkós húsban...
Sült lazac nyolc személyre (kettőre). Hozzávalók:
1,5 kg lazacfilé (egy kiló kettőre / déltől estig),
Két gerezd reszelt fokhagyma (azaz négy, ami inkább öt),
Sót kevesebbet, mit szem kíván (mert amúgy rohadt sós lesz), azaz három-négy teáskanálnyi,
Vaj olyan 10 deka környékén (nem teavaj, nem főzővaj, nem vajacska, nem vajacskácska - csak vaj),
Fél citrom (egész),
Csipet majoránna (fél marék),
Sütőpapír a cserpákba (nem ég oda a cucc), ha tényleg teflonos, akkor nem biztos hogy szükségeltetik,
Ötven fillérért élesztő (ez nem kell bele).
Ahogy észrevettem, kerülendő a friss húsoknál alkalmazott megoldás, mely szerint bedörzsöl, megint bedörzsöl, meg megint, utána ismét... Tehát BMV lazacfilé nyárson sütve - nyárs nélkül:
Alulra a vajnak cirka negyede, egy kicsit érdemes alápörzsenteni, hogy terülékenyebb legyen. Rá a lazacfilé (nem kiolvasztva, kiolvasztva már fogyasztható- annyira omlós). Rá a reszelt citromhéj, só, majoránna, reszelt fokhagyma, az egész citromnak a fele leve. Elméletileg dörzsölgetni kellene ezekkel, de ez a mirelit, az mirelit (azaz szerintem felesleges baszakodni vele). Ennek a tetejére rácsapjuk a maradék vajat (én csíkokra vágtam). Tartalékon be a sütőbe, ha már szemmértékre kiolvadt a lazac (kb. 35 perc), akkor cirka öt perc után durr neki a nagyláng. Közben sörrel sűrűn locsolgassuk korgó gyomrunkat,de előtte locsoljuk meg a maradék citromlével
Míg ez az étek elkészül, addig készítsük el a küretet köretet is. Azaz amit gondolunk hozzá.
Meg is lehetne forgatni, hogy mindenhol szép piros és ropogós legyen, csak szétmálik a hús. Javarészt. Vagy csak én basztam el valamit. Ha a teteje már szépen megpirult, leve már alig van, s ha elég meleg, elég sós, akkor lehet a táplálkozást elkezdeni.
No, ha ízlik valakinek, akkor jó étvágyat kívánok hozzá.
Főztem belőle levest is, de... Egy kis modding még nem árt. Tényleg kellett volna bele kapor. De tejföl az aztán... Az nem.
Utolsó kommentek