Brassói aprópecseny-e? Olvasott reczeptek, a teljesség igénye nélkül. Persze mind az eredeti reczipe alapján készült...
Tepsiben, lábosban. Sütve. Főzve. Krumplival együtt, a krumplit külön. Hozzávalók... Fokhagyma, vöröshagyma, majoránna, só, bors, pirospaprika, pirosarany, paradicsom, zöldpaprika, szűzpecsenye, füstölt szalonna, csirkehús, pulykahús, káposzta, zsír, vaj, napraforgóolaj, olivaolaj. A húst kockákra vagy csíkokra, esetleg vékony szeletekre vágni. Sok lével, vízzel, borral, sörrel. Petrezselyem zöldjével, gyökerével, répával, kevés zellerrel.
No, az utóbbi napokban kiművelődtem magam ezen téren is. A fentiek alapanyagok mindenféle kombinációban felhasználandóak, ráadásul mind-mind az eredeti brassói aprópecsenye alapján készül. Megzavarodtam, mint Ádám anyák napján, így a lehető legegyszerűbb reczeptet választottam. Elkészítése könnyű, hiszen csak három kotlát kell összekenni a fűzés folyamán...
Hozzávalók: valami sovány húsból valamennyi. Lsd.: sertéscomb, karaj, kacsamell, csirke- vagy kakasmell, kutyacomb, patkány hát... Sok fokhagyma, sok majoránna, kevés só, sok bors, krumpli.
A valamennyi húst összemetélem apróra, az AHS szabványt követve. Kevés zsíron addig buzerálom, míg ki nem fehérszik a hús. Vén dögök esetében sok vízzel öntöm fel, fiatalabbak esetében kevesebbel. Bár most hallottam azt, hogy a vén jószágok húsa szódavízben (szódawater) feldobva hamarább megfő... Só, apróra vágott fokhagyma (cirka hatvan deka húshoz 8-10 gerezd), fél marék majoránna (egy-másfél púpozott evőkanálnyi), frissen darált borsból nyolc-tíz-húsz szemnyi. Az elforrt vizet pótolom, amikor már-már megfőtt a hús, akkor hagyom elforrni róla az összes vizet, bár a végén már erősen kell kavargatni...
Mellé pirított krumplit szoktam csinálni köretként, de tegnap megfeledkeztem arról hogy fent van a gázon, így tört krumpli lett belőle... Az apróra vágott krumplit sós vízben félig megfőzőm, utána nagyon kevés olajon, szinte állandó rázás mellett nagyhirtelen pirosra sütöm. Ha a nagyhirtelen nem jön össze, akkor úgy megszívja magát zsiradékkal a krumpli, mint Jánosom a műszak után a sörrel... Részemről ennyi.
Utolsó kommentek