Szeretem a bonyolult, nehezen elkészíthető ételeket. Bár halványlila segédfogalmam sincs azzal kapcsolatban, hogy a krumplis tésztát miért nevezték el gránátos kockának, de ezt a témát hagyjuk is inkább...
Van, aki úgy készíti el, hogy összerottyant egy paprikás krumplit, azt összetöri és elkeveri a tésztával, mert úgy finom, ha sok szaftja van. Akad olyan ember is, aki szilvalekvárral eszi. Hááát... Ízlések és pofonok. Részemről a recept a következő leend.
Hozzávalók:
-buronya, kb. fél kilogramm,
-tészta - kockatészta vagy frissen gyúrt és háromszög alakúra metélt csusza, Ezekkel jól mutat, de mindenki olyan csuszát használ, amilyet jónak lát - ennek a mennyisége 25-30 dekagramm,
-egy nagyobbacska vöröshagyma, vagy kettő kisebb,
-kettő búbozott evőkanálnyi zsír,
-őrölt csemegepaprika, őrölt csípőspaprika(aki szereti),
-feketebors,
-só.
Részemről csak sós vízben megfőzőm a tésztát, majd leszűröm. Szoktam az edényekkel spórolni, mert számomra egy étel bonyolultságát az utána keletkező mosogatnivaló mennyisége is jelzi... A tészta után sós vízben megfőzöm a kockára metélt krumplit. Nem baj, ha ez utóbbi egy kissé szétfő, el nem rontja, sőt! Ha ez megfőtt, akkor ráöntöm a tésztára - ha belefér a szűrőbe (bele szokott)... Ezek után a zsíron üvegesre dinsztelem a durvára vágott hagymát, majd ezt félrehúzva belekeverem a paprikákat. Ez utóbbiakat csak saccolni szoktam, a paprikánkhoz is megvan már a bevált mennyiség, amikor se nem fakó a végeredmény, de nem is csak a paprika íze dominál (erősből fél mókáskanál, csemegéből kettő teáskanál). Ha ez a 'rántás' elkészült, akkor ráöntöm a tésztaszűrő tartalmát, és a tűz fölött még egyszer átrotttyantom. Közben nem árt kóstolgatni, mert a só az bizony pótlásra szorul. S amikor már majdnem készen van az egész, akkor frissen darált borssal vékonyan meghintem a tetejét, ezután elkeverem az egész miskulanciát és lehet enni. A borsnál az a szó, hogy 'vékonyan' az azt jelenti, hogy fekete kegyen a tészta teteje tőle... Nem kell megijedni, nem lesz tőle ehetetlenül erős, csak kellőképpen össze fog dolgozni az íze a hogyishívjákokkal és a mianevékkel.
Amúgy kehet külön edényben főzni a tésztát, másikban a krumplit, harmadikban elkészíteni a rántást. Lehet külön szűrőben leszűrni a tésztát és a krumplit... De ahogyan én készítem, úgy hárommal kevesebb edényt kell mosogatni...
Utolsó kommentek