HTML

Csak úgy mindenről...

Mindenhez értek, csak vannak olyan dolgok, amiket még nem próbáltam.

Utolsó kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: Gondoltad ugyé, hogy majd jön a szemes, oszt hozzá szól? Nos, megtaláltad az érteleme felét, de a másik felére nem gondoltál.Ha nem látjuk a tovább értelmét, akkor ki fog emlékezni ez előttünk jár... (2022.12.25. 11:01) Hanyagolás
  • johara: Szia! Évek óta olvaslak. Vagyis mostanában nemigen van mit :) Most direkt ezért regisztráltam, hogy kommentelni tudjak. Mi történt veled? Utolsó írásokból ítélve nem sok jó. :( Szükség van erre a fa... (2022.12.20. 17:22) Vadász
  • látjátok feleim szümtükkel: Tudom ez nem segít, de talán a hangulatodat egy kissé feldobja. Kösz, hogy felhívtad a tavasszal a figyelmem a sasmadarakra. Nagy élmény volt őket befogadni, a kicsiket felnevelni. A kenyeres kézhez... (2022.09.03. 10:37) Minden nagyon szép, minden nagyon jó
  • látjátok feleim szümtükkel: Azt írod, közel egy havi lemaradással indultál. Biztosan tudod, ha nem, akkor most elmondom, hogy régen a homokvidékeken aratás után a felszántott földbe grumblit vetettek, és nagyon szépen beért. T... (2022.08.13. 09:11) Grumbli II.
  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Ez az év szokás szerint nem a tervek szerint alakult. Amúgy kapott némi gyomirtót is pár tő a krumpliból (az sem én voltam). (2022.08.07. 10:58) Grumbli
  • Utolsó 20

Címkék

adó (1) adósság (1) akció (1) alapanyagok (1) alkalmasság (1) alkohol (2) alkoholizmus (2) álláskeresés (1) állattenyésztés (1) álmok (5) alvás (1) anyagiak (1) anyagok (1) anyám (7) arduino (1) ásóvilla (2) asztalosság (1) autóbontó (1) az élet apró örömei (1) A Nagy Ő (1) bab (1) bagett (1) baleset (5) balszerencse (1) bankoklás (1) barkácsolás (52) baromfi (1) befolyásoltság (1) bejgli (2) betegség (1) bevállaltam (1) bevásárlás (1) bicikli (13) biztosító (1) blog (1) bors (1) bosszant (110) Buci (1) bukta (1) burgonya (1) busz (1) bútor (1) cigeretta (1) covid (2) CO érzékelő (1) csak úgy (2) csalás (1) csepegtető locsolás (1) cserép (1) csilisbab (1) csülök (2) darázscsípés (2) demotivált (1) disznósajt (2) dohányzás (4) drogok (1) dugulás (1) dühít (3) ebéd (1) édesség (1) egér (2) egérinvázió (1) egészség (2) ejtőernyőzés (4) elavulás (1) elegem van (1) elektromosság (1) elektronika (9) élelmiszer (1) élesztő (1) élet (1) életvitel (29) elmélkedés (138) elszomorít (1) ennivaló (1) építkezek (2) ereszcsatorna (1) eső (1) esőcsatorna (1) ételek (2) evvan (384) fa (1) fagyasztóláda (1) falazás (1) fatüzelés (5) félelem (1) felhők (1) felsőmaró (1) film (2) finom fonott kalács (1) fokhagyma (1) földművelés (3) főzicske (49) fűkasza (3) fűrészelés (4) füstgáz (2) füstölés (5) füstölő (1) füstölt hús (1) fűtés (4) fütstölés (1) fűzés (1) ganézás (1) gáz (2) gazdaság (1) gépek (1) gépészet (1) gépszerelés (1) gyógytorna (1) gyújtóelektróda (1) gyümölcsfa (1) háború (1) hagyma (1) hahaha... (1) hal (2) halászlé (1) halleves (1) hasonlatok (1) használat (1) házfelújítás (6) hegesztés (5) helyesírás (1) helyhiány (1) hengerítőgép (2) hiány (1) hidraulika (1) hit (2) hőmérséklet (1) hőszigetelés (1) hubajavítás (1) humor (1) hurka (1) hűtő (1) idegesít (58) időjárás (4) járókeret (2) Járvány (3) játék (3) javítás (2) jogalkalmazás (10) jövőkép (1) jó hír (1) kacsavágás (1) kaja (8) kakas (1) kakasvágás (2) kalács (1) kapa (1) kapor (2) káposzta (1) karbantartás (1) kazán (1) kelesztés (1) kelesztési idő (1) keletkezett (1) kelt tészta (2) kémia (6) kenyér (2) kerékpár (2) kert (50) kertészkedés (69) került (7) kés (1) kiborultabili (1) kifacsarodva (1) kifakadás (1) kiflipuding (1) kiscsibe (1) kisebbség (1) kísérlet (2) kiszolgálás (1) kocsma (1) kolbász (6) kollégák (5) kolleginák (3) költözés (1) kommentár nélkül (1) kőművesek (2) koncentrációzavar (1) koncultáció (1) konvektor (5) konyha (12) könyvajánló (1) konzerv (1) kórház (1) kórházas dolgok (1) környezetterhelés (1) koronavírus&akármi (1) kotlós (1) kovász (2) kovászolás (1) kovászos (1) közlekedés (1) krumpli (2) KrumplisLángos (1) különbség (1) kutya (2) láb (1) lángos (1) lecsó (1) légzésvédő (1) lencse (1) leszokás (3) létra (2) leves (2) liszt (1) macska (4) madárdeszka (1) magasnyomású mosó (1) magyarítás (1) mai gondolatvitel (1) mankó (1) másodállás (1) maszkviselés (1) megbotránkoztatás (1) megérzés (1) mellékhatások (1) mentők (1) mert szopni jó (23) mesék a pékségből (12) mesék a vasiparból (1) MESTEREK (1) meszelés (1) metszés (1) mikrokontroller (1) mindennapok (12) minőség (1) monoblokk (1) mulcs (1) munkahely (89) munkahelyi baleset (2) munkaidő (1) munkanélküliség (3) munkavédelem (1) műtét (1) napszám (1) napszúrás (1) nemesfém (1) Nemzeti Munkaügyi Hivatal (1) nem érteni eztet (1) nevelés (2) nincs címke (1) nokedli (1) növények (1) nyílásszáró (1) nyúzás (1) oldalas (1) oltás (1) önéletrajz (1) optimizmus (1) Orbán Viktor (1) őrláng (2) orvos (1) orvosok (1) őszibarack (1) otthon (2) palántázás (3) paprika (3) paradicsom (1) párbeszédek (1) parlagfű (1) pékség (9) pénz (17) permetezés (1) piskóta (1) plazmonok (1) pletyka (1) poén (22) politika (20) próbamunka (1) programozás (5) puding (1) rehab (1) reklám (1) rizs (1) rokontartás (1) rotációs (6) rövidhírek (1) sajt (1) savanyítás (1) savanyú uborka (2) scrapping (6) sejtelmek (1) semmi gond (2) siralmas (3) sohasem lesz kész project (2) sonka (1) sütemény (1) sütés (10) sütőipar (1) szabadesés (1) szabadidő (1) szállítás (1) számítástecnika (8) szédülés (2) szelektív hulladék (2) szemlélet (9) szerelés (4) szerencse (2) szerencsejáték (1) szeretek aludni (1) szívügyek (1) szoftver (1) szőlő (1) szomszédság (2) takarítás (2) talajtakarás (1) táppénz (1) társ (1) tecnológia (1) tejkaramella (1) tél (1) temetés (1) térdtörés (1) térkő (3) tervek (1) tervezés (1) tészta (2) tető (1) tippek-trükkök (6) tojás (1) tömegközlekedés (1) tömítés (2) törés (14) törpecsirke (1) történt (28) uborka (1) udvar (1) ügyintézés (2) uPC (3) vakolás (1) vákuumfóliázó (1) vallás (2) vásárlás (1) védelem (1) vegyészkedés (1) vélemény (9) verseny (1) vérszívó légy (1) véső (1) vetemény (1) vidék (1) világvége (1) villanyszerelés (1) virágok (1) vöröshagyma (3) vörös hagyma (1) WC-papír (1) zene (2) zöldbab (2) zsír (1) Címkefelhő

Az 'igazi' kovász

2020.10.05. 14:43 szivar

Nekem, mint volt szakmabelinek van némi rálátásom a folyamatokra. Nem fogok írni mindenféle enzimtevékenységekről, meg egzotikumokról, ennek három oka van, az egyik az, hogy már java részt elfelejtettem ezeket, a többi meg már lényegtelen is. De azért reflektálnék az indexen megjelent cikkre. Nem ellenkezés vagy kötözködés gyanánt, hanem inkább mint kiegészítve azt, egy kissé tisztázva a fogalmakat.

Először is, az a mondat verte ki a biztosítékot, mely egy része úgy hangzott, hogy:  ...tévhittel ellentétben nem tartalmaz élesztőt...
A tévhittel szemben, tartalmaz élesztőt. Csak ép nem azt a fajtát, amit a sütőipar használ. Köztudomású, hogy a környezetünk tele van mikroorganizmusokkal - baktériumokkal és gombákkal. Spóra formájában, vagy csak natúr kivitelben (pl. nem véletlenül kezd penészedni a hőhidas sarok a fürdőszobában), de mindkettő jelen van a minket körbevevő térben. Amint kedvezővé válnak az életfeltételeik, elkezdenek szaporodni. Ilyen az élesztőgomba is. Vagy a liszttel együtt, vagy pedig a levegővel, de belekerül valahogyan a kovászunkba. Ellenkező esetben hiányoznának a lyukak az elkészült kenyerünkből, ha nem így lenne, akkor süthetnénk sós gyurmát is.

Tehát meg lehet különböztetni a nemesített és a vad élesztővel készült kovászt és nagyjából ennyi a kettő közt a különbség.

"Előállítása drágább..."
Hát igen, túl sokba kerül a fűtés, a hely és a munkaerő költsége, a munkáltató ott spórol, ahol lehet, feláldozva a minőséget a profit oltárán. Bővebben is kifejtve, szinte mindegy az, hogy nagyüzemi körülmények között készül-e a kovászos kenyér, vagy házilag (bár ez utóbbinál jóval szélesebb a választék). Az igazán finom kenyér kulcsa maga a kovász - de sajnos a legtöbb esetben csak porokat adnak a termékekhez (kenyér, zsemle, s egyéb fehértermékek), s  ezen porokban jó esetben található tejsav is (az ecetet külön kell hozzáadni), de sok esetben csak citromsavat tartalmaznak, azt is csak azért, hogy a törvényekben előírtaknak megfeleljen a kisült termék savfoka. Ipari élesztővel is készíthetünk kovászt, csak megfelelő körülményeket kell teremteni ahhoz, hogy megfelelő legyen a végeredmény. Sőt mi több, létezik ipari kovász is, mellyel szintén finom termékeket lehet előállítani - bár az is drága. Így marad a  porokból kotyvasztott kenyér a piacra (jó lesz az a  parasztoknak jeligével). Sajnos ennek a folyamatnak a létrejöttében egy szemtanú voltam. Elmúltak azok az idők, ahol a kenyér még három nap múlva is fogyasztható és finom volt.

" A 24 órán át kelesztett..."
Ez már tényleg csak kukacoskodás - de valójában nem az. Nem mindegy, hogy a két átfogó négyzetének az összege egyenlő-e a befogó négyzetével, vagy két oldal négyzetének az összege a harmadik oldal négyzetével, ugyanazon háromszögnél... Pedig néha stimmel a kapott eredmény, de azért az esetek egy részében nem igaz. Megpróbálok rendet tenni a fogalmak között, mert sok emberben a kelesztés az egy univerzális szó, pedig nem az.

Kezdjük az elején egy szóval: Érés. Érésről akkor beszél egy pék, ha érleli a kovászt vagy a tésztát. Hihetetlen, de ez utóbbinak is van szerepe. :) Érés folyamán ugyanazon folyamatok játszódnak le, mint a kelesztés ideje alatt, más-más intenzitással, mert ugyanúgy lebontásra kerülnek a fehérjék és a keményítő... Ellenben az érés a tésztakészítés előtt (kenyereknél és némely fehértermék esetében a kovászolás folyamán 'megérik' a kovász) és után szokott lejátszódni (ilyenkor alakul ki másodsoron a dagasztáskor roncsolt sikérváz), egészen a formázás műveletéig. A formázás közbeni szakaszokat pihentetésnek kellene nevezni, ilyenkor szintén ugyanazon folyamatok játszódnak le, mint ennek előtte és utána - mindössze az időtartam a különbség, de ez  az apróság is sokat számít.

A kelesztés - mint fogalom, a tészta végső formájának az elnyerése után értendő, azaz a formázás és a sütés közötti időtartam a kelesztés. Ha valamit 24 óráig kelesztünk, az ideális körülmények között, akkor abból sok minden lehet, de ennivaló... Ez utóbbi már kérdéses.

Tehát akkor részemről: kovászolás->dagasztás->formázás(közben pihentetés)->kelesztés->sütés. De akkor most melyik volt a cikkben említett folyamat? Mert a kovász érése számomra még a hihető kategóriába tartozik. Vagy csak el kellene felejtenem egy 'szép' szakma után a megtanultakat? Lehet ez utóbbi volna a legegyszerűbb, s legalább nem elmélkednék ilyen hülyeségeken...

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény kenyér kovász sütőipar

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarosfrici.blog.hu/api/trackback/id/tr2916227970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása