HTML

Csak úgy mindenről...

Mindenhez értek, csak vannak olyan dolgok, amiket még nem próbáltam.

Utolsó kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: Gondoltad ugyé, hogy majd jön a szemes, oszt hozzá szól? Nos, megtaláltad az érteleme felét, de a másik felére nem gondoltál.Ha nem látjuk a tovább értelmét, akkor ki fog emlékezni ez előttünk jár... (2022.12.25. 11:01) Hanyagolás
  • johara: Szia! Évek óta olvaslak. Vagyis mostanában nemigen van mit :) Most direkt ezért regisztráltam, hogy kommentelni tudjak. Mi történt veled? Utolsó írásokból ítélve nem sok jó. :( Szükség van erre a fa... (2022.12.20. 17:22) Vadász
  • látjátok feleim szümtükkel: Tudom ez nem segít, de talán a hangulatodat egy kissé feldobja. Kösz, hogy felhívtad a tavasszal a figyelmem a sasmadarakra. Nagy élmény volt őket befogadni, a kicsiket felnevelni. A kenyeres kézhez... (2022.09.03. 10:37) Minden nagyon szép, minden nagyon jó
  • látjátok feleim szümtükkel: Azt írod, közel egy havi lemaradással indultál. Biztosan tudod, ha nem, akkor most elmondom, hogy régen a homokvidékeken aratás után a felszántott földbe grumblit vetettek, és nagyon szépen beért. T... (2022.08.13. 09:11) Grumbli II.
  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Ez az év szokás szerint nem a tervek szerint alakult. Amúgy kapott némi gyomirtót is pár tő a krumpliból (az sem én voltam). (2022.08.07. 10:58) Grumbli
  • Utolsó 20

Címkék

adó (1) adósság (1) akció (1) alapanyagok (1) alkalmasság (1) alkohol (2) alkoholizmus (2) álláskeresés (1) állattenyésztés (1) álmok (5) alvás (1) anyagiak (1) anyagok (1) anyám (7) arduino (1) ásóvilla (2) asztalosság (1) autóbontó (1) az élet apró örömei (1) A Nagy Ő (1) bab (1) bagett (1) baleset (5) balszerencse (1) bankoklás (1) barkácsolás (52) baromfi (1) befolyásoltság (1) bejgli (2) betegség (1) bevállaltam (1) bevásárlás (1) bicikli (13) biztosító (1) blog (1) bors (1) bosszant (110) Buci (1) bukta (1) burgonya (1) busz (1) bútor (1) cigeretta (1) covid (2) CO érzékelő (1) csak úgy (2) csalás (1) csepegtető locsolás (1) cserép (1) csilisbab (1) csülök (2) darázscsípés (2) demotivált (1) disznósajt (2) dohányzás (4) drogok (1) dugulás (1) dühít (3) ebéd (1) édesség (1) egér (2) egérinvázió (1) egészség (2) ejtőernyőzés (4) elavulás (1) elegem van (1) elektromosság (1) elektronika (9) élelmiszer (1) élesztő (1) élet (1) életvitel (29) elmélkedés (138) elszomorít (1) ennivaló (1) építkezek (2) ereszcsatorna (1) eső (1) esőcsatorna (1) ételek (2) evvan (384) fa (1) fagyasztóláda (1) falazás (1) fatüzelés (5) félelem (1) felhők (1) felsőmaró (1) film (2) finom fonott kalács (1) fokhagyma (1) földművelés (3) főzicske (49) fűkasza (3) fűrészelés (4) füstgáz (2) füstölés (5) füstölő (1) füstölt hús (1) fűtés (4) fütstölés (1) fűzés (1) ganézás (1) gáz (2) gazdaság (1) gépek (1) gépészet (1) gépszerelés (1) gyógytorna (1) gyújtóelektróda (1) gyümölcsfa (1) háború (1) hagyma (1) hahaha... (1) hal (2) halászlé (1) halleves (1) hasonlatok (1) használat (1) házfelújítás (6) hegesztés (5) helyesírás (1) helyhiány (1) hengerítőgép (2) hiány (1) hidraulika (1) hit (2) hőmérséklet (1) hőszigetelés (1) hubajavítás (1) humor (1) hurka (1) hűtő (1) idegesít (58) időjárás (4) járókeret (2) Járvány (3) játék (3) javítás (2) jogalkalmazás (10) jövőkép (1) jó hír (1) kacsavágás (1) kaja (8) kakas (1) kakasvágás (2) kalács (1) kapa (1) kapor (2) káposzta (1) karbantartás (1) kazán (1) kelesztés (1) kelesztési idő (1) keletkezett (1) kelt tészta (2) kémia (6) kenyér (2) kerékpár (2) kert (50) kertészkedés (69) került (7) kés (1) kiborultabili (1) kifacsarodva (1) kifakadás (1) kiflipuding (1) kiscsibe (1) kisebbség (1) kísérlet (2) kiszolgálás (1) kocsma (1) kolbász (6) kollégák (5) kolleginák (3) költözés (1) kommentár nélkül (1) kőművesek (2) koncentrációzavar (1) koncultáció (1) konvektor (5) konyha (12) könyvajánló (1) konzerv (1) kórház (1) kórházas dolgok (1) környezetterhelés (1) koronavírus&akármi (1) kotlós (1) kovász (2) kovászolás (1) kovászos (1) közlekedés (1) krumpli (2) KrumplisLángos (1) különbség (1) kutya (2) láb (1) lángos (1) lecsó (1) légzésvédő (1) lencse (1) leszokás (3) létra (2) leves (2) liszt (1) macska (4) madárdeszka (1) magasnyomású mosó (1) magyarítás (1) mai gondolatvitel (1) mankó (1) másodállás (1) maszkviselés (1) megbotránkoztatás (1) megérzés (1) mellékhatások (1) mentők (1) mert szopni jó (23) mesék a pékségből (12) mesék a vasiparból (1) MESTEREK (1) meszelés (1) metszés (1) mikrokontroller (1) mindennapok (12) minőség (1) monoblokk (1) mulcs (1) munkahely (89) munkahelyi baleset (2) munkaidő (1) munkanélküliség (3) munkavédelem (1) műtét (1) napszám (1) napszúrás (1) nemesfém (1) Nemzeti Munkaügyi Hivatal (1) nem érteni eztet (1) nevelés (2) nincs címke (1) nokedli (1) növények (1) nyílásszáró (1) nyúzás (1) oldalas (1) oltás (1) önéletrajz (1) optimizmus (1) Orbán Viktor (1) őrláng (2) orvos (1) orvosok (1) őszibarack (1) otthon (2) palántázás (3) paprika (3) paradicsom (1) párbeszédek (1) parlagfű (1) pékség (9) pénz (17) permetezés (1) piskóta (1) plazmonok (1) pletyka (1) poén (22) politika (20) próbamunka (1) programozás (5) puding (1) rehab (1) reklám (1) rizs (1) rokontartás (1) rotációs (6) rövidhírek (1) sajt (1) savanyítás (1) savanyú uborka (2) scrapping (6) sejtelmek (1) semmi gond (2) siralmas (3) sohasem lesz kész project (2) sonka (1) sütemény (1) sütés (10) sütőipar (1) szabadesés (1) szabadidő (1) szállítás (1) számítástecnika (8) szédülés (2) szelektív hulladék (2) szemlélet (9) szerelés (4) szerencse (2) szerencsejáték (1) szeretek aludni (1) szívügyek (1) szoftver (1) szőlő (1) szomszédság (2) takarítás (2) talajtakarás (1) táppénz (1) társ (1) tecnológia (1) tejkaramella (1) tél (1) temetés (1) térdtörés (1) térkő (3) tervek (1) tervezés (1) tészta (2) tető (1) tippek-trükkök (6) tojás (1) tömegközlekedés (1) tömítés (2) törés (14) törpecsirke (1) történt (28) uborka (1) udvar (1) ügyintézés (2) uPC (3) vakolás (1) vákuumfóliázó (1) vallás (2) vásárlás (1) védelem (1) vegyészkedés (1) vélemény (9) verseny (1) vérszívó légy (1) véső (1) vetemény (1) vidék (1) világvége (1) villanyszerelés (1) virágok (1) vöröshagyma (3) vörös hagyma (1) WC-papír (1) zene (2) zöldbab (2) zsír (1) Címkefelhő

Krumplis lángos és miegyebek

2020.03.27. 14:05 szivar

Ez az a recept, amit valóban szinte saccra kell elkészíteni. Később majd minden olvasó rájön, hogy miért is... Eteti magát, melegen, hidegen, másnaposan, tejföllel, tejföl nélkül, sajttal... Mint a Gombóc Artúr a csokoládéval. Kép azért sincs róla, mert fogyóeszköz - azaz ahogy sül, úgy fogy.

Hozzávalók:

  • Krumpli (aka.: burgonya, pityóka ,stb), hát úgy valamennyi - mert nincs kettő egyforma gumó. Tehát köbö fél kiló - az első  dagasztás után már mindenki be tudja saccolni az igényeit.
  • Finomliszt. Hát ezt meg majd meglátjuk menet közben, de a fél kiló burgonya megeszik körülbelül  75-80 dkg lisztet.
  • Só. Ezt is majd meglátjuk menet közben, de átlagban elmondható, hogy (nyers burgonya súlya + liszt súlya)* 0,02 a só súlya - azaz esetünkben megközelítőleg 2,5 dkg.
  • Élesztő. A nyers burgonyára számítva négy-öt tömeg százalék, tehát fél kilóra vetítve ~2,5 dekagramm.

 

Először is, miután megpucoltuk a burgonyát, akkor lemérjük a burgonya súlyát, felírjuk(!), majd apróra metélve felrakjuk rotyogni a tűzhelyre. Figyelem! Sót azt nem szabad rakni a vízbe! Ha a krumpli megfőtt, akkor annyi levet hagyunk rá, amennyi ép hogy ellepi és a vízzel együtt pürésítjük - azt, hogy turmixgéppel vagy kruplinyomóval teszi-e mindezt valaki, az lényegtelen. Aki ügyesen saccol, annak le sem kell leönteni a felesleges levet róla. Várunk, hogy kézmelegre hűljön az elegy - ellenkező esetben az élesztő meghal.

 

Ha már meghűlt a krumpli, akkor kimérjük az élesztőt. Egy kiló nyers burgonyához négy-öt deka élesztőt érdemes rakni. Ha kevesebb krumpliból készül, akkor ne legyünk restek átszámolni, mert vagy bodag lesz, vagy rettent élesztőízű. Szépen elmorzsoljuk és elkeverjük az élesztőt a trutyiban (egy perc), és várunk vele valamennyit. Mindezt szobahőmérsékleten - még takargatni sem kell.

Amennyiben már jó vastag hab van az élesztővel felütött 'burgonyapürén', akkor rakjunk hozzá a burgonyára számolva 2 százalék sót, és öntsünk bele annyi lisztet, hogy valami lágy tészta állaga legyen. Csak azért írom ezt a bonyolultabbnak tűnő módszert, mert nem lehet tökéletesen kiszámolni azt, hogy a végén mennyi lisztet eszik meg az elegy (ez nagymértékben függ a liszttől is), de ha nincs benne só, akkor mindenünk csirizes lesz - nem tésztás, hanem csirizes és ez utóbbi nem enged...

A felhasznált lisztre is számoljunk megközelítőleg kettő dekagramm sót kilogrammonként! Addig kell ez utóbbi kettő folyamatot kell ismételni, míg nem kapunk egy jó lágy és nem túlzottan ragadós tésztát. De lehet kóstolgatni is dagasztás közben, de véleményem szerint érdemesebb mérni - ennek eldöntését az olvasóra bízom. A tészta állaga azért keményebb legyen mint a nokedli! Arra azért ügyelni kell, hogy mire végzünk a tészta dagasztásával, addigra már rotyogjon az olaj. Feltéve ha már éhezik a siserehad a lángosra...

Amint rendesen összeállt a tészta, már lehet is szaggatni. Vizes vagy olajos kézzel (hogy el is tudjuk engedni majd a csuszát) kiszedünk belőle egy félmaréknyit, mire odaér az ember az olajhoz, addigra lehetőség szerint átlátszóra kell nyújtani a tésztát. Már csak olyan zsemleszínűre kell sütni. Ilyenkor kell sietni, mert éhes már mindenki. :D

Ha neadjisten besokalltunk a tésztából, akkor sem kell kétségbeesni, le kell fóliázni a maradékot és berakni a hűtőbe. Másnap-harmadnap ismét lehet belőle lángost sütni, de ha már unja mindenki a lángost, akkor sem kell kidobni! Harmadnap még el lehet készíteni bagettnek, zsemlének, bárminek is...

A lényeg, ez utóbbiaknál a kelesztésen van, de ezt csak több év után lehet(ne) megtanulni. Hála égnek, ez a tészta olyan, hogy ha elront valamit az ember, akkor még nincs veszve sok minden. Átlagban el lehet mondanom, hogy szobahőmérsékleten, valami konyharuhával letakarva, olyan 30-40 perc a kelesztés. A nagyobb súlyú tésztákat nem szabad annyira megkeleszteni, mint a kisebb súlyúakat - ha még meg is akarjuk vágni őket, akkor meg pláne nem. Ha már benne marad az ember ujjának a lenyomata a tésztában, akkor újratervezés -> átgyúr, újraformáz - de itt sincs végtelen számú próbálkozás, mert túl savanyú lehet a végeredmény (meg túl lapos és túl rossz ízű és állagú). Ha megfelelően meg van kelve, akkor még elég megfelelően rugalmas a tészta és elég nagy is a térfogata, akkor mehet be a sütőbe  - ennyit tudtam egypár mondatban összezsúfolni pár évtized tapasztalat alapján. 

Hát igen, a sütés. Nem mindegy, hogy forrólégkeveréses villanytűzhely, vagy hagyományos gáztűzhely (ráadásul ezek befolyásolják azt, hogy mennyire lehet megkeleszteni az ennivalónak valót), mekkora saccra a súly, stb. De amint úgy érzi az emberfia, hogy lassan jó lesz a tészta, akkorra már forrónak kell lennie a sütőnek. Alulra berakunk valami tepsifélét, öntünk bele némi meleg vizet, aztán amint ez zubogni kezd, akkor lespricceljük vízzel a formázott tésztát, esetleg megvágjuk (amit vágni illik, azt nem szabad nagyon megkeleszteni) és mehet a sütőbe. Általánosságban annyit tudok javasolni, hogy minél forróbb sütőbe rakjuk be az emigyen elkészített ennivalót. Olyan 220-225 fok az ideális - de utána még be kell saccolni a sütési időt is, ami pedig...

Öt deka körüli tészta esetében 11-16 perc.
Negyed kilónyi tészta esetében 15-23 perc.
Fél kiló esetében 30-45 perc.
Kiló tésztánál 45-70 perc környékére adódik.
S ráadásul mindez csak attól függ, hogy milyen tűzhelye van az embernek...

A nagyobb tésztáknál nem árt visszavenni a meleget, mert ellenkező esetben csak töltött dolgokat kapunk végeredményképpen, Kívül fekete, belül meg krémsajt - annak ellenére, hogy nem is raktunk bele sajtot... Valahol kell törekedni arra, hogy szép színe is legyen, meg át is legyen sülve... Erre nincs általános reczipe. Sajnálom.

A legegyszerűbb megállapítani azt, hogy mikor és mennyit, hány fokon kell sütni... Hát ez bizony a tapasztalaton* múlik csak. Én egy kést (aka.: hústű) szoktam belenyomni a félig sült kajába, ha már nem ragad rá a tészta, akkor nagy eséllyel jó lesz a végeredmény.

Viszont a lángost azt nem igazán lehet elrontani - sovány vigasz, nem? :D

 

*A tapasztalat egy olyan tanár, aki csak a dolgozat megírása után mondja el a leckét....

8 komment

Címkék: konyha kenyér sütés bagett főzicske Buci KrumplisLángos

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarosfrici.blog.hu/api/trackback/id/tr315563594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2020.03.29. 09:51:54

Hát persze, hogy idetaláltam :) Már olvasom is a receptedet!

szivar 2020.03.29. 11:27:07

@motoroskonyhaja:

Már ha ezt receptnek lehet nevezni... :D Ezek csak iránymutatásként tekintendőek. Már az elején a burgonyával kezdődnek a problémák, mert most ha pontosan kimér az ember fél kiló krumplit, akkor mi lesz a maradékkal? Mennyi vizet 'sikerül' rajta hagyni? Mennyi liszt (mennyi vizet vesz fel a liszt, stb) kell ehhez az egészhez, hogy ne nokedli legyen a végeredmény? Mennyi só kell hozzá összesen?

Ha majd kipróbáltad és ízlik (szerintem fog :P) is, akkor dobd fel a blogodra a végeredményt...

motoroskonyhaja 2020.03.31. 08:05:39

@szivar: Értem én, hogy iránymutatások. Mondjuk nálunk a krumpli nem marad meg. Ami a fél kilón felül van, az hamm, egy kis kacsazsírral már el is tűnik a szá,ban :)
A liszt is olyan, hogy figyelni kell mennyi vizet vesz fel, ezzel semmi gond nincs (nekem. Persze lehet egy kezdő háziasszony - aki patikamérleggel a kezében akarja elkészíteni - mást mondana rála, de én sem kezdő, se háziasszony nem vagyok :) : ) :)

szivar 2020.03.31. 12:42:16

@motoroskonyhaja:

Én se nem kezdő vagyok, de még profi sem. Többnyire mindent számolni és mérni szoktam - persze on fly.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.06. 20:19:31

@motoroskonyhaja: @szivar: Én is idetaláltam :)
Tetszik, és nagyon szeretem is. Krumpli nélkül sütöttem a vejemnek többször is az USA-ban, mert ott csak édesen készítik a fried dought-t.
Ki fogom próbálni így, ahogy írtad: sok az öreg az utcában :)

szivar 2020.04.07. 21:23:40

@Andrass9: De tőled is elvárom azért, hogy leanyázzál vagy a menyekbe dicsőítsél ezért. Ráadásul nagy nyilvánosság előtt. Persze a forrás megjelölésével, mert anélkül nem az igazi (amúgy nem érdekel, fogyasszátok egészséggel). :P

élhetetlen 2020.05.31. 04:10:11

@szivar: Ne vedd zokon, kedves rokon, de ez egy kicsit bonyolult. Addig rendben hogy a darabolt, vagy szeletelt krumplit megfőzöd, (sós vízben), annyi vízzel, ami ellepi, és a vízben összetöröd. Utána már csak annyi lisztet kell hozzá adagolni keverés közben, hogy egy masszává álljon össze. Jó, kicsit köpköd, de ha elég gyorsan kevered, akkor nem. Kb. öt perc, és kész a krumpli kása. Ebből csak ki kell rakni egy kupacot a tányérra, aztán egy kanál hegyére kell egy kis zsír vagy vaj, mert ahogy húzogatod a tányér széle felé az anyagot, minden mélyedésbe beleolvad egy kicsi. Nekem utána már csak tejföl kell rá, a szüleim sült kolbászkarikákkal szokták tupírozni. Ez volt a fele. Ha lángos, akkor itthon csak a kefires lángos. És Motorosnak már írtam, neked is írom, egy sokkal egyszerűbb olajban sült krumplis finomság, és ugyanúgy fel fogják falni.
1 kg krumpli sós vízben megfőzve, szeletelve, kockázva, mindegy, aztán leszűrni, összetörni
1 kg liszt
10 dkg zsír (vagy ennek megfelelő olaj, akármi)
1 tojás
só (kóstolj!)
Összegyúrod, aztán két folpack között kinyújtod, (azért nem lisztezett deszkán, mert így sütéskor nem hullik liszt a sütőzsiradékba, nem ég, nem kell cserélni, kisüthető az egész egy futamban), 7-8 mm vastagra. és szögletesre vágva is ugyanolyan finom, mint kerekre kiszúrva, csak nincs összegyúrandó maradék. Fél centi magas zsiradékon kisüthető. A fagyóban tárolható.
Félre ne érts, ez nem kritika, csak három kajára bontottam azt a bonyolult receptet. Jó játék a főzés! Remélem nincs harag.

szivar 2020.05.31. 11:43:25

@élhetetlen:

Miért bonyolult? Bár lehet saccolgatni és/vagy kóstolgatni, de kimérni gyorsabb - és ez utóbbi esetben egyforma ízű lesz a végeredmény.

Ez kelt tészta, nem krumplis pogácsa, vagy hasonló. Pont azért nem szabad sós vízben főzni a krumplit, mert akkor meghal az élesztő ahelyett, hogy felfutna.
süti beállítások módosítása