HTML

Csak úgy mindenről...

Mindenhez értek, csak vannak olyan dolgok, amiket még nem próbáltam.

Utolsó kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: Gondoltad ugyé, hogy majd jön a szemes, oszt hozzá szól? Nos, megtaláltad az érteleme felét, de a másik felére nem gondoltál.Ha nem látjuk a tovább értelmét, akkor ki fog emlékezni ez előttünk jár... (2022.12.25. 11:01) Hanyagolás
  • johara: Szia! Évek óta olvaslak. Vagyis mostanában nemigen van mit :) Most direkt ezért regisztráltam, hogy kommentelni tudjak. Mi történt veled? Utolsó írásokból ítélve nem sok jó. :( Szükség van erre a fa... (2022.12.20. 17:22) Vadász
  • látjátok feleim szümtükkel: Tudom ez nem segít, de talán a hangulatodat egy kissé feldobja. Kösz, hogy felhívtad a tavasszal a figyelmem a sasmadarakra. Nagy élmény volt őket befogadni, a kicsiket felnevelni. A kenyeres kézhez... (2022.09.03. 10:37) Minden nagyon szép, minden nagyon jó
  • látjátok feleim szümtükkel: Azt írod, közel egy havi lemaradással indultál. Biztosan tudod, ha nem, akkor most elmondom, hogy régen a homokvidékeken aratás után a felszántott földbe grumblit vetettek, és nagyon szépen beért. T... (2022.08.13. 09:11) Grumbli II.
  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Ez az év szokás szerint nem a tervek szerint alakult. Amúgy kapott némi gyomirtót is pár tő a krumpliból (az sem én voltam). (2022.08.07. 10:58) Grumbli
  • Utolsó 20

Címkék

adó (1) adósság (1) akció (1) alapanyagok (1) alkalmasság (1) alkohol (2) alkoholizmus (2) álláskeresés (1) állattenyésztés (1) álmok (5) alvás (1) anyagiak (1) anyagok (1) anyám (7) arduino (1) ásóvilla (2) asztalosság (1) autóbontó (1) az élet apró örömei (1) A Nagy Ő (1) bab (1) bagett (1) baleset (5) balszerencse (1) bankoklás (1) barkácsolás (52) baromfi (1) befolyásoltság (1) bejgli (2) betegség (1) bevállaltam (1) bevásárlás (1) bicikli (13) biztosító (1) blog (1) bors (1) bosszant (110) Buci (1) bukta (1) burgonya (1) busz (1) bútor (1) cigeretta (1) covid (2) CO érzékelő (1) csak úgy (2) csalás (1) csepegtető locsolás (1) cserép (1) csilisbab (1) csülök (2) darázscsípés (2) demotivált (1) disznósajt (2) dohányzás (4) drogok (1) dugulás (1) dühít (3) ebéd (1) édesség (1) egér (2) egérinvázió (1) egészség (2) ejtőernyőzés (4) elavulás (1) elegem van (1) elektromosság (1) elektronika (9) élelmiszer (1) élesztő (1) élet (1) életvitel (29) elmélkedés (138) elszomorít (1) ennivaló (1) építkezek (2) ereszcsatorna (1) eső (1) esőcsatorna (1) ételek (2) evvan (384) fa (1) fagyasztóláda (1) falazás (1) fatüzelés (5) félelem (1) felhők (1) felsőmaró (1) film (2) finom fonott kalács (1) fokhagyma (1) földművelés (3) főzicske (49) fűkasza (3) fűrészelés (4) füstgáz (2) füstölés (5) füstölő (1) füstölt hús (1) fűtés (4) fütstölés (1) fűzés (1) ganézás (1) gáz (2) gazdaság (1) gépek (1) gépészet (1) gépszerelés (1) gyógytorna (1) gyújtóelektróda (1) gyümölcsfa (1) háború (1) hagyma (1) hahaha... (1) hal (2) halászlé (1) halleves (1) hasonlatok (1) használat (1) házfelújítás (6) hegesztés (5) helyesírás (1) helyhiány (1) hengerítőgép (2) hiány (1) hidraulika (1) hit (2) hőmérséklet (1) hőszigetelés (1) hubajavítás (1) humor (1) hurka (1) hűtő (1) idegesít (58) időjárás (4) járókeret (2) Járvány (3) játék (3) javítás (2) jogalkalmazás (10) jövőkép (1) jó hír (1) kacsavágás (1) kaja (8) kakas (1) kakasvágás (2) kalács (1) kapa (1) kapor (2) káposzta (1) karbantartás (1) kazán (1) kelesztés (1) kelesztési idő (1) keletkezett (1) kelt tészta (2) kémia (6) kenyér (2) kerékpár (2) kert (50) kertészkedés (69) került (7) kés (1) kiborultabili (1) kifacsarodva (1) kifakadás (1) kiflipuding (1) kiscsibe (1) kisebbség (1) kísérlet (2) kiszolgálás (1) kocsma (1) kolbász (6) kollégák (5) kolleginák (3) költözés (1) kommentár nélkül (1) kőművesek (2) koncentrációzavar (1) koncultáció (1) konvektor (5) konyha (12) könyvajánló (1) konzerv (1) kórház (1) kórházas dolgok (1) környezetterhelés (1) koronavírus&akármi (1) kotlós (1) kovász (2) kovászolás (1) kovászos (1) közlekedés (1) krumpli (2) KrumplisLángos (1) különbség (1) kutya (2) láb (1) lángos (1) lecsó (1) légzésvédő (1) lencse (1) leszokás (3) létra (2) leves (2) liszt (1) macska (4) madárdeszka (1) magasnyomású mosó (1) magyarítás (1) mai gondolatvitel (1) mankó (1) másodállás (1) maszkviselés (1) megbotránkoztatás (1) megérzés (1) mellékhatások (1) mentők (1) mert szopni jó (23) mesék a pékségből (12) mesék a vasiparból (1) MESTEREK (1) meszelés (1) metszés (1) mikrokontroller (1) mindennapok (12) minőség (1) monoblokk (1) mulcs (1) munkahely (89) munkahelyi baleset (2) munkaidő (1) munkanélküliség (3) munkavédelem (1) műtét (1) napszám (1) napszúrás (1) nemesfém (1) Nemzeti Munkaügyi Hivatal (1) nem érteni eztet (1) nevelés (2) nincs címke (1) nokedli (1) növények (1) nyílásszáró (1) nyúzás (1) oldalas (1) oltás (1) önéletrajz (1) optimizmus (1) Orbán Viktor (1) őrláng (2) orvos (1) orvosok (1) őszibarack (1) otthon (2) palántázás (3) paprika (3) paradicsom (1) párbeszédek (1) parlagfű (1) pékség (9) pénz (17) permetezés (1) piskóta (1) plazmonok (1) pletyka (1) poén (22) politika (20) próbamunka (1) programozás (5) puding (1) rehab (1) reklám (1) rizs (1) rokontartás (1) rotációs (6) rövidhírek (1) sajt (1) savanyítás (1) savanyú uborka (2) scrapping (6) sejtelmek (1) semmi gond (2) siralmas (3) sohasem lesz kész project (2) sonka (1) sütemény (1) sütés (10) sütőipar (1) szabadesés (1) szabadidő (1) szállítás (1) számítástecnika (8) szédülés (2) szelektív hulladék (2) szemlélet (9) szerelés (4) szerencse (2) szerencsejáték (1) szeretek aludni (1) szívügyek (1) szoftver (1) szőlő (1) szomszédság (2) takarítás (2) talajtakarás (1) táppénz (1) társ (1) tecnológia (1) tejkaramella (1) tél (1) temetés (1) térdtörés (1) térkő (3) tervek (1) tervezés (1) tészta (2) tető (1) tippek-trükkök (6) tojás (1) tömegközlekedés (1) tömítés (2) törés (14) törpecsirke (1) történt (28) uborka (1) udvar (1) ügyintézés (2) uPC (3) vakolás (1) vákuumfóliázó (1) vallás (2) vásárlás (1) védelem (1) vegyészkedés (1) vélemény (9) verseny (1) vérszívó légy (1) véső (1) vetemény (1) vidék (1) világvége (1) villanyszerelés (1) virágok (1) vöröshagyma (3) vörös hagyma (1) WC-papír (1) zene (2) zöldbab (2) zsír (1) Címkefelhő

A bejgli

2017.12.25. 11:33 szivar

Nagyon egyszerű receptet írnék most le. Az igazi bejgliét. Úgy, mint az igazi Trebitsch. Körülbelül négy rudat szoktam készíteni, sacc/kb alapon. A számolást megkönnyítendően, egy kiló lisztből dagasztok, széép kiadós lesz a tésztamennyiség. De januárig el szokott fogyni.

A tésztához kelletik:

1 kg BL55-ös liszt,
5 dkg élesztő,
1 dkg só,
36 dkg vaj, nem vajacska, nem vajkrém, hanem vaj,
10 dkg cukor,
1 tojás,
30 - 35 dkg tej,
ízlés szerint mehet bele vaníliás cukor is.

A töltelékhez kell:

40 dkg mák,
40 dkg dió,
15-15 dkg cukor,
0,5 l tej,
lekvár, reszelt citromhéj, vaníliáscukor, vaníliarúd, egyéb extra ízlés szerint.

A felületre kell két tojás sárgája és a fehérje is.

A közhiedelemmel ellentétben nem kell lefagyasztani a kezünket annak érdekében, hogy omlós legyen a tészta. Így én ki szoktam mérni a lisztet, és berakom a fagyasztóba 30-40 percre. Amíg hűl a liszt, addig elkészül a töltelék. Szirupot főzögessen az, aki mazochista. Én összekeverem a cukrot a mákkal és a dióval és a hozzávalókkal, felforralom a fél liter tejet és szimplán leforrázom a tölteléket, egy fakanállal elkevergetem és már kész is. Törekedni kell a minél keményebb töltelék készítésére, tehát nem kell mind a fél liter tejet rálocsolni az anyagokra, ha elég a kevesebb is. Amíg megfagy a töltelék, elkészítjük a tésztát.

A vajat egy csetrösben felmelegítem, annyira, hogy folyékony legyen. Rálocsolom az időközben rendesen lehűlt lisztre és a tenyereim közt elmorzsolgatom nagyhirtelen. Amennyiben ezt elmulassza az emberfia, úgy nem lesz omlós a bejgli tésztája. Ez a művelet 3-4 perc alatt elkészül. Az emigyen előkészített lisztes vajhoz hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojást. Az előzőleg megmaradt tej már kb. kézmelegre hűlt, a cukorból egy csipetet belerakunk és ebben a tejben elmorzsoljuk az élesztőt. 10-15 perc múlva szép, gusztustalan barnás habja keletkezik az elegynek, de ettől nem kell megijedni, ez a cél. Amennyiben ez nem történne meg, akkor biza meghalt az élesztő - túl forró volt a tej, túl sok cukrot raktunk bele, vagy már gyárilag romlott volt. Az biza kuka, kezdjük az elejéről ezt a műveletet.

Amennyiben eddig sikerrel jártunk, úgy öntsük rá a lisztre a felfuttatott élesztőt, és lassan adagoljunk hozzá annyi tejet, hogy egy jó kemény tésztát kapjunk végeredmény gyanánt. Ügyeljünk arra, hogy 20-22 foknál melegebb tésztát ne készítsünk, sőt ne is melegedjen jobban fel a formázás folyamán! Ellenkező esetben megint nem lesz omlós tésztánk... Pihentessük egy háromnegyed órácskát a tésztánkat, ezek után negyedeljük el, nyújtsuk el négyzet alakúra őket. Az időközben kihűlt tölteléket kenjük rá, ízlés szerint szórhatunk rá mazsolát is. ezután tekerjük fel a rudakat és kenjük le tojássárgájával. Ilyenkor kellene hűvös, huzatos helyen rászárítani a sárgáját, de amikor ezt a receptet kitalálták, akkor még nem volt minden háztartásban ventilátor. Ez utóbbit bátran használjuk.

Ha megszáradt a tojás sárgája, akkor rakjuk meleg helyre a bejglit és várjunk türelmesen 1 -1,5 órát, amíg megkel. Ha már kellően puha a tészta (megkelt), akkor egy vastagabb tűvel megszurkáljuk, átkenjük a tojásfehérjével, s berakjuk a 180 fokos sütőbe. Körülbelül tíz perc múlva vissza kell venni a hőfokot, olyan 160 fokra. Szintén körülbelül 40 perc múlva ki lehet venni a sütőből. Én meg szoktam szúrni a sütés vége fele egy hegyes tűvel - amennyiben kihúzás után nem tapintható rajta a tészta illetve a töltelék, úgy el is készült a bejgli, már csak annyi dolgunk van, hogy megvárjuk míg meg nem hűlik.

Jó étvágyat.

Szólj hozzá!

Címkék: bejgli főzicske

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarosfrici.blog.hu/api/trackback/id/tr3913523165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása