HTML

Csak úgy mindenről...

Mindenhez értek, csak vannak olyan dolgok, amiket még nem próbáltam.

Utolsó kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: Gondoltad ugyé, hogy majd jön a szemes, oszt hozzá szól? Nos, megtaláltad az érteleme felét, de a másik felére nem gondoltál.Ha nem látjuk a tovább értelmét, akkor ki fog emlékezni ez előttünk jár... (2022.12.25. 11:01) Hanyagolás
  • johara: Szia! Évek óta olvaslak. Vagyis mostanában nemigen van mit :) Most direkt ezért regisztráltam, hogy kommentelni tudjak. Mi történt veled? Utolsó írásokból ítélve nem sok jó. :( Szükség van erre a fa... (2022.12.20. 17:22) Vadász
  • látjátok feleim szümtükkel: Tudom ez nem segít, de talán a hangulatodat egy kissé feldobja. Kösz, hogy felhívtad a tavasszal a figyelmem a sasmadarakra. Nagy élmény volt őket befogadni, a kicsiket felnevelni. A kenyeres kézhez... (2022.09.03. 10:37) Minden nagyon szép, minden nagyon jó
  • látjátok feleim szümtükkel: Azt írod, közel egy havi lemaradással indultál. Biztosan tudod, ha nem, akkor most elmondom, hogy régen a homokvidékeken aratás után a felszántott földbe grumblit vetettek, és nagyon szépen beért. T... (2022.08.13. 09:11) Grumbli II.
  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Ez az év szokás szerint nem a tervek szerint alakult. Amúgy kapott némi gyomirtót is pár tő a krumpliból (az sem én voltam). (2022.08.07. 10:58) Grumbli
  • Utolsó 20

Címkék

adó (1) adósság (1) akció (1) alapanyagok (1) alkalmasság (1) alkohol (2) alkoholizmus (2) álláskeresés (1) állattenyésztés (1) álmok (5) alvás (1) anyagiak (1) anyagok (1) anyám (7) arduino (1) ásóvilla (2) asztalosság (1) autóbontó (1) az élet apró örömei (1) A Nagy Ő (1) bab (1) bagett (1) baleset (5) balszerencse (1) bankoklás (1) barkácsolás (52) baromfi (1) befolyásoltság (1) bejgli (2) betegség (1) bevállaltam (1) bevásárlás (1) bicikli (13) biztosító (1) blog (1) bors (1) bosszant (110) Buci (1) bukta (1) burgonya (1) busz (1) bútor (1) cigeretta (1) covid (2) CO érzékelő (1) csak úgy (2) csalás (1) csepegtető locsolás (1) cserép (1) csilisbab (1) csülök (2) darázscsípés (2) demotivált (1) disznósajt (2) dohányzás (4) drogok (1) dugulás (1) dühít (3) ebéd (1) édesség (1) egér (2) egérinvázió (1) egészség (2) ejtőernyőzés (4) elavulás (1) elegem van (1) elektromosság (1) elektronika (9) élelmiszer (1) élesztő (1) élet (1) életvitel (29) elmélkedés (138) elszomorít (1) ennivaló (1) építkezek (2) ereszcsatorna (1) eső (1) esőcsatorna (1) ételek (2) evvan (384) fa (1) fagyasztóláda (1) falazás (1) fatüzelés (5) félelem (1) felhők (1) felsőmaró (1) film (2) finom fonott kalács (1) fokhagyma (1) földművelés (3) főzicske (49) fűkasza (3) fűrészelés (4) füstgáz (2) füstölés (5) füstölő (1) füstölt hús (1) fűtés (4) fütstölés (1) fűzés (1) ganézás (1) gáz (2) gazdaság (1) gépek (1) gépészet (1) gépszerelés (1) gyógytorna (1) gyújtóelektróda (1) gyümölcsfa (1) háború (1) hagyma (1) hahaha... (1) hal (2) halászlé (1) halleves (1) hasonlatok (1) használat (1) házfelújítás (6) hegesztés (5) helyesírás (1) helyhiány (1) hengerítőgép (2) hiány (1) hidraulika (1) hit (2) hőmérséklet (1) hőszigetelés (1) hubajavítás (1) humor (1) hurka (1) hűtő (1) idegesít (58) időjárás (4) járókeret (2) Járvány (3) játék (3) javítás (2) jogalkalmazás (10) jövőkép (1) jó hír (1) kacsavágás (1) kaja (8) kakas (1) kakasvágás (2) kalács (1) kapa (1) kapor (2) káposzta (1) karbantartás (1) kazán (1) kelesztés (1) kelesztési idő (1) keletkezett (1) kelt tészta (2) kémia (6) kenyér (2) kerékpár (2) kert (50) kertészkedés (69) került (7) kés (1) kiborultabili (1) kifacsarodva (1) kifakadás (1) kiflipuding (1) kiscsibe (1) kisebbség (1) kísérlet (2) kiszolgálás (1) kocsma (1) kolbász (6) kollégák (5) kolleginák (3) költözés (1) kommentár nélkül (1) kőművesek (2) koncentrációzavar (1) koncultáció (1) konvektor (5) konyha (12) könyvajánló (1) konzerv (1) kórház (1) kórházas dolgok (1) környezetterhelés (1) koronavírus&akármi (1) kotlós (1) kovász (2) kovászolás (1) kovászos (1) közlekedés (1) krumpli (2) KrumplisLángos (1) különbség (1) kutya (2) láb (1) lángos (1) lecsó (1) légzésvédő (1) lencse (1) leszokás (3) létra (2) leves (2) liszt (1) macska (4) madárdeszka (1) magasnyomású mosó (1) magyarítás (1) mai gondolatvitel (1) mankó (1) másodállás (1) maszkviselés (1) megbotránkoztatás (1) megérzés (1) mellékhatások (1) mentők (1) mert szopni jó (23) mesék a pékségből (12) mesék a vasiparból (1) MESTEREK (1) meszelés (1) metszés (1) mikrokontroller (1) mindennapok (12) minőség (1) monoblokk (1) mulcs (1) munkahely (89) munkahelyi baleset (2) munkaidő (1) munkanélküliség (3) munkavédelem (1) műtét (1) napszám (1) napszúrás (1) nemesfém (1) Nemzeti Munkaügyi Hivatal (1) nem érteni eztet (1) nevelés (2) nincs címke (1) nokedli (1) növények (1) nyílásszáró (1) nyúzás (1) oldalas (1) oltás (1) önéletrajz (1) optimizmus (1) Orbán Viktor (1) őrláng (2) orvos (1) orvosok (1) őszibarack (1) otthon (2) palántázás (3) paprika (3) paradicsom (1) párbeszédek (1) parlagfű (1) pékség (9) pénz (17) permetezés (1) piskóta (1) plazmonok (1) pletyka (1) poén (22) politika (20) próbamunka (1) programozás (5) puding (1) rehab (1) reklám (1) rizs (1) rokontartás (1) rotációs (6) rövidhírek (1) sajt (1) savanyítás (1) savanyú uborka (2) scrapping (6) sejtelmek (1) semmi gond (2) siralmas (3) sohasem lesz kész project (2) sonka (1) sütemény (1) sütés (10) sütőipar (1) szabadesés (1) szabadidő (1) szállítás (1) számítástecnika (8) szédülés (2) szelektív hulladék (2) szemlélet (9) szerelés (4) szerencse (2) szerencsejáték (1) szeretek aludni (1) szívügyek (1) szoftver (1) szőlő (1) szomszédság (2) takarítás (2) talajtakarás (1) táppénz (1) társ (1) tecnológia (1) tejkaramella (1) tél (1) temetés (1) térdtörés (1) térkő (3) tervek (1) tervezés (1) tészta (2) tető (1) tippek-trükkök (6) tojás (1) tömegközlekedés (1) tömítés (2) törés (14) törpecsirke (1) történt (28) uborka (1) udvar (1) ügyintézés (2) uPC (3) vakolás (1) vákuumfóliázó (1) vallás (2) vásárlás (1) védelem (1) vegyészkedés (1) vélemény (9) verseny (1) vérszívó légy (1) véső (1) vetemény (1) vidék (1) világvége (1) villanyszerelés (1) virágok (1) vöröshagyma (3) vörös hagyma (1) WC-papír (1) zene (2) zöldbab (2) zsír (1) Címkefelhő

A jó kalács

2017.01.30. 13:37 szivar

Jó múltkor valami főzicske műsorban látta anyám az egyik mókust, aki bizton állította, hogy a kalocsai fonott kalács a legfinomabb, amit ő evett. Érdekes egy ízlése van. De egy finom fonott kalácsnak valóban nincs párja, a fonást leszámítva macera sincs vele. S mivel ma a boltban nem kaptam ehető kenyeret, így ezt fogok itthon sütni.

Hozzávalók, egy kiló (körüli) kalácshoz:

70 dgk finomliszt (BL55),
28-30 dkg tej,
1 tyúktojás a tésztába,
0,7 dkg só,
7dgk cukor,
7,7 dkg vaj (nem margarin),
3,5 dkg élesztő,
leheletnyi aszkorbinsav (tiszta C-vitamin, ettől lesz magasabb a kalácsunk, lazítottabb a bélzete és egyebek).

A tejből egy decit meglangyosítunk, kézmelegre(!). Ha túl forró a tej, akkor megdöglendik benne az élesztő és azért nem kel meg a portéka, ha túl hideg, akkor meg nem akar majd felfutni az élesztő, és azért nem fog megkelni. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, rakunk hozzá egy csipet(!) cukrot és egy kevés lisztet, majd elkeverjük. A sok cukortól ismételten csak megdöglenedik az élesztő... A tejben elkevergetett liszt és cukor hatására elkezd szaporodni az élesztő, illetve hozzászokik a liszthez is - ennyit elég is tudni a gyártástechnológia ezen részéről.

Amíg meg nem jelenik az élesztős tej tetején az a barna, és büdös hab, addig is fel lehet rakni a maradék tejet melegedni. A lisztet a cukorral, a sóval és egy gondolatnyi aszkorbinsavval szépen elkeveri az ember egy megfelelő méretű tálba, csinál a közepébe egy gödröt, és oda beleinvesztálja az összes tésztába való tojást. A vajat javallott megolvasztva hozzáadni a tésztaalapanyagokhoz. És most várakozás következik. Amint már bőszen áll a hab az élesztős trutyi tetején, akkor beleöntjük a többi alapanyag közé. Rá kell önteni a maradék tejet is. Lehetőleg meleg tej legyen, amit még elbír a kezünk is, mert a cél nem a liszt leforrázása, hanem kelt tészta készítése. Ha túl forró a tej, akkor kuka az összes alapanyag - jó eséllyel. A cél, egy 27-30 °C hőmérsékletű tészta kialakítása.

A tésztát addig kell gyúrni, míg sima nem lesz a teteje - azaz ki nincs gyúrva rendesen. Aki erre nem veszi a fáradságot, az a későbbiek folyamán majd más szopással fogja bepótolni, úgysmint szakadó szálak, elterülő tészta, stb. Ha keménynek találjuk a tésztát, bátran locsolgassunk hozzá még egy kis tejet. De! Ez nem kenyér, hanem kalács! Keményebb tészta kell neki, mint amit először sejt az ember - a margarin miatt. De ez már egy másik mese.

Ha a tészta összeállt, akkor ismét hokiszünet várni kell vele, kb. húsz percet. Előtte takarjuk le valami ronggyal - ne a kutya alól vegyük el ha lehet. Ekkor alaposan átgyúrjuk, és várunk...öt percet. Feldobjuk a nyújtódeszkára, és jöhet az örömködés. Mit is lehet ezzel kezdeni? Először is ez egy kiló kalács tésztája. Akinek nincs forrólégkeveréses sütője, az adja fel az álmait és csináljon inkább két-három kisebb kalácsot - ellenkező esetben elég lapos lesz a végeredmény, illetve az sem biztos, hogy meg fog sülni rendesen a bélzete. Esetleg lehet készíteni még ebből a tésztából brióst, ha van otthon szezámmag, akkor zsemlét a hamburgerhez... Esetleg fele-fele alapon... Szóval tetszőleges méretre össze kell metélni.

A felsoroltakhoz egy kis segítség:

1kilogrammos kalács hat szálból: ~ 20 dkg/ szál,
ugyanez három szálból : pont a duplája,
nagy briós: 11dkg / szál,
kicsi: öt és fél,
hambinak zsömi: 12-15 dkg izléstől függően.

Nos, a kalácshoz és a brióshoz is szálakat kell nyújtani. Mivel nem mindenki tudott még a munkahelyéről kiflisodrógépet lopni, így marad a kézenfekvő megoldás: kézzel kell a végleges formájára nyújtani a szálakat. A formázást nem fogom videóra venni, hiszen a fonás elsajátítása van akinek harminc év alatt nem sikerült. De egy próbát megér, mondjuk három szálból. A szál vége mindig vékonyabb legyen, mint a közepe, ráadásul ha középről kezdjük a fonást, és a végeztével összecsipkedve a végeket, illetve átfordítva az egész filrefrancot a másik oldalt is megcsináljuk ugyanezt, akkor hamar sikerélményben lehet részünk. A brióst ne tekerjük túl szorosra, mert nem Egyiptomba készítjük, tehát felesleges a piramis. Túl lazára se, mert akkor meg szétesik az egész. Ha sikerül, akkor egyből egy sütőpapírral bélelt tepszibe kell dobni (érzéssel), méghozzá úgy, hogy ne essen szét az egész, ne a másikra essen, ne érjen össze semmivel sem. Négy-öt darab legyártása után már menni fog. Vagy nem.

No, ha végeztünk a formázással, akkor meleg helyen, letakarva kb. 40-50 percet várunk. A kelésre. Figyelem, nem szabad teljesen megkeleszteni a portékát, mert akkor ellapul sütés közben. Ugyanez lesz a végeredmény, ha az elején a dagasztás után nem pihentetjük. A sütés a kilós kalács esetében 180 °C környékén kezdődik, de ugyan ki mondja meg, hogy egy ősi gáztűzhelynél mennyi az annyi? Amint kezd pirulni a héja a kalácsnak, le kell venni a hőfokot 165-160 °C-ra, ellenkező esetben egy kicsit feketébb lesz az elvártnál az eredmény. Hmm. Majd elsikkadt. Sütés előtt kenjük le a felületüket tojással.

A többi motyót is 180°&-ra rakjuk be, ám a kisebb csemegéknél nem kell ennyire drasztikusan visszavenni a hőmérsékletet.

Hozzávetőleges sütési idők:

kilós fonott: 35-38 perc,
nagy briós: 13-16 perc (sütőfüggő),
kis briós: minimum 12 perc,
hambinak zsömi: 13-16 perc.

A sütési idő függ attól is, hány mázsa motyót pakolunk a sütőbe.

Jó kísérletegetést és jó étvágyat.

Szólj hozzá!

Címkék: kaja sütés

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarosfrici.blog.hu/api/trackback/id/tr2612168766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása