Aka.: töltött burgonya.
Hihetetlen módon mélytorkos az elkészítése, de cserébe nagyon finom. A kútyának, macskának nem igazán szokott belőle jutni. Sajnos ma elfeledtem sajtot venni... Ez van. Kezdek változtatni a recepten, már dobtam hozzá vöröshagymát is, meg...
Szóval meghámozom a burgonyát - szemre látszik az, hogy mennyi is az elviselhető mennyiség. Cirka kiló-kiló húsz közepes méretű krumpli, meghámozva, félbevágva - lapjára vagy másképpen. A lényeg az az, hogy megálljon majd a tepsibe' - tehát úgy kell majd pucolni és metélni is, hogy ne dőljön el könnyedén. Kábé negyed kiló füstölt(!) sovány szalonna, apróra kockázva, kicsinyke zsíron rendesen megpirítva egy kisebb fej kockára metélt vöröshagymával együtt (ez utóbbi opcionális), 4-5 tojás (törpetojásból 6-7) keményre főzve, összekockázva, kb. 20-25 dkg tejföl (nem frissföl, meg faszomföl) is kell majd, szintén opcionálisan valami reszelhető sajt - pálpusztainak van a legjobb illata sütés után... Szóval ezek a hozzávalók.
A krumplit még mindig csak félig kell megfőzni (ne sajnáljuk a sót a vízből, kb. egy deka a négy liter vízhez), ezek után amikor már megfoghatóra hűlt, ki kell belezni. Erre a legjobb a minél kisebb mókáskanál (mokkás-kanál), nehezebb vele összetörni a félig megfőtt krumplit. A kivájt krumplibelet beletesszük egy tányérba, a maradékot meg sütőpapírra a tesibe. Likkal felfelé.
A kibelezett burgonya-alkatrészeket egy combosabb villával össze kell törni, s annyi tejfölt rakni hozzá, hogy szép, sűrű, ámde mégis krémes állaga legyen. Ha összeállt a matéria, akkor mehet bele a pirított (hagymás) szalonna. Elkeverjük, s a legvégén rakjuk még bele a főtt tojást, illetve a reszelt sajtot. Ismét átkeverjük, majd valami kanálfélével megtöltögetjük a tepsiben heverő burgonyadarabkákat. Ezekre rádobáljuk a maradék reszelt sajtot, s már mehet is a forró sütőbe.
Amikor már a tejföl piros... No, akkor már jó. Kivesz, kicsit vár, eszik. Ha túl forró a végeredmény, akkor igencsak megfekszi az ember gyomrát...
Elkészítési idő, tokkal és vonóval max. 3 óra.
Utolsó kommentek