Végre egyszer igencsak finomra sikeredett a csilisbab, fel is írom a kéménybe korommal a reczipéjét.
Köll:
- Három kisebb fej vöröshagyma, vagy egy lóbaszó nagy,
- Két nagy gerezd fokhagyma,
- Harminc deka körüli darált hús,
- Harminc deka körüli (édes) fehér szárazbab,
- Egy kukoricza konzerv,
- Só, bors, chilipaprika, édespaprika, kaukkfű, oregánó,
- Egy-másfél deci paradicsomlé (házi főzésű),
- Kevés desznyózsír.
A vöröshagymát megpucolom, aztán karikára vágva félig üvegesre recskálom a tűzhelyen. A két gerezd fokhagymát jó apróra vágva hozzáadom a vöröshöz, hozzácsapom a darált húst, aztán addig buzerálom a tűz fölött, amíg frankón ki nem fehéredik a darált hús. Hozzácsapok három-négy buboz mokkáskanál őrőlt csilit, három-négy teáskanál fűszerpaprikát, s gyorsan elkeverem az egészet - mielőtt megég az anyag. Rá a víz, bele az előző nap leáztatott (lófaszt áztattam én azt le) fehérbab, bele a kukorica (leve nélkül). Pár kanálka só (érzés és ízlés szerint), oregánóból egy csipet, kakukkfűból egy gondolatnyinak a negyede. Amint elkezd rotyogni az elegy, mehet rá a paradicsomlé is. Ja, frissen darált feketebors úgy hét-tíz szemre való. Főzni kell. Körülbelül majd egyszer megfő.
Utolsó kommentek