HTML

Csak úgy mindenről...

Mindenhez értek, csak vannak olyan dolgok, amiket még nem próbáltam.

Utolsó kommentek

  • szivar: @lancelotbéka: Ahogy érzed. (2016.08.29. 17:35) Nem elég hatékony a magyar munkaerő
  • lancelotbéka: Ezt meg kell osztanom faszbukon! (2016.08.28. 14:42) Nem elég hatékony a magyar munkaerő
  • szivar: @lancelotbéka: A paprikákkal azért illene megvárni az első fagyosszentek végét... Mármint kiültetésügyileg. (2016.04.10. 18:01) Sakkozás
  • lancelotbéka: @szivar: A palántáim már szépen növögetnek, szerintem 2 hét múlva ki is telepítem őket a kertbe. A banánuborkáról eddig még nem is hallottam, nem tudom milyen íze lehet, majd kiderül. (2016.04.10. 06:46) Sakkozás
  • szivar: @szivar: Hmm, míg el nem felejtem, neked ez pár hónapig kitartana, véleményem szerint nagyszerű találmány. www.banggood.com/100pcs-Non-woven-Fabrics-Plants-Seedling-Bags-Degradable-Breeding-Bag-p-98... (2016.04.02. 18:22) Sakkozás
  • Utolsó 20

Címkék

adó (1) adósság (1) akció (1) alkohol (1) alkoholizmus (1) állattenyésztés (1) álmok (3) alvás (1) anyám (6) arduino (1) baleset (2) barkácsolás (48) betegség (1) bevásárlás (1) bicikli (13) blog (1) bosszant (91) bútor (1) CO érzékelő (1) csilisbab (1) darázscsípés (2) dugulás (1) dühít (3) egér (2) elavulás (1) elektronika (8) élelmiszer (1) élet (1) életvitel (28) elmélkedés (127) elszomorít (1) építkezek (1) ételek (1) evvan (316) fatüzelés (5) film (2) fokhagyma (1) földművelés (2) főzicske (32) fűrészelés (4) füstgáz (2) füstölés (1) fűtés (4) fűzés (1) ganézás (1) gáz (2) gazdaság (1) gyújtóelektróda (1) háború (1) hahaha... (1) hasonlatok (1) házfelújítás (3) hegesztés (4) helyhiány (1) hit (2) hőszigetelés (1) hubajavítás (1) hűtő (1) idegesít (49) időjárás (2) játék (2) jogalkalmazás (9) jövőkép (1) jó hír (1) kacsavágás (1) kaja (5) kakasvágás (2) kapa (1) kazán (1) kémia (6) kert (26) kertészkedés (49) került (6) kiborultabili (1) kifacsarodva (1) kisebbség (1) kísérlet (1) kiszolgálás (1) kollégák (5) kolleginák (3) költözés (1) kommentár nélkül (1) koncentrációzavar (1) konvektor (3) könyvajánló (1) környezetterhelés (1) különbség (1) létra (1) mai gondolatvitel (1) másodállás (1) megbotránkoztatás (1) megérzés (1) mentők (1) mert szopni jó (17) meszelés (1) mindennapok (11) munkahely (77) munkahelyi baleset (2) munkavédelem (1) napszúrás (1) nemesfém (1) Nemzeti Munkaügyi Hivatal (1) nem érteni eztet (1) nincs címke (1) nyílásszáró (1) optimizmus (1) Orbán Viktor (1) őrláng (1) orvos (1) otthon (1) párbeszédek (1) pénz (17) plazmonok (1) poén (20) politika (18) programozás (4) reklám (1) rokontartás (1) rotációs (6) scrapping (6) sejtelmek (1) semmi gond (2) siralmas (2) sohasem lesz kész project (2) sütés (1) számítástecnika (8) szédülés (2) szelektív hulladék (2) szemlélet (9) szerencse (2) szerencsejáték (1) szeretek aludni (1) szívügyek (1) szoftver (1) szomszédság (1) társ (1) tecnológia (1) tél (1) tippek-trükkök (6) tömítés (2) törés (1) történt (13) uPC (3) vallás (1) vásárlás (1) vegyészkedés (1) vélemény (4) verseny (1) véső (1) vidék (1) világvége (1) virágok (1) vörös hagyma (1) zene (2) Címkefelhő

Végre elfogyott

2017.07.04. 05:13 szivar

Ha netalán ki sikerül vennem a szabadnapokat,  akkor Elfogyott a tavalyi szabim. Tök jó. Már csak huszonnyolc nap van az ideiből. Kicsit unom én már azt, hogy minden nap, legalább 10 órám elmegy a munkahellyel. No, nem is lenne ez baj.

A baj az az, hogy éjfélkor kezdődik a műszakom. Az is baj, hogy az emésztésem nem áll teljesen szinkronban ezzel a fasztarisznya műszakkezdéssel. Az is baj, hogy mire éhen veszek, addigra pont nincs idő a kajára. Mire van, addigra éhes vagyok ugyan, csak ép egy falat nem akar levándorolni a torkomon, mert inkább én vándorlok el a munkahelytől, miután nyolc ledolgozott óra után elmegyek dobni egy sárgát. Persze, addig is van rá idő, hiszen ki nem tudná elvégezni a dolgát egy-két perc alatt az ötven méterre lévő mellékhelységben? Végül is semmi baj nincs ezzel, a vezetőség értetlenül áll a dolgokkal szemben, hiszen sokszor egy-két perc == reggeli szünet. Istenem, milyen jól is esik a reggeli kenyérelszedés közben, miközben még a többi vacakot is ki-be kell toligálni a kemencékbe, de nem árt összesöprögetni sem, meg a cuccokat lemosni, ésatöbbi. Én meg éhen veszek, majd összeszarom magamat, szomjan döglök, de már csak fél perc és kisül a portéka, lesz megint két perc szünetem utána.

Aztán a szombat az felrakja a tortára a vőlegényt és a menyasszonyt, hiszen semmi kifogásolni való nincs abban, hogy éjfélkor elkezdi az emberfia a málenykij robotot, ha minden terv szerint halad, akkor már hétkor elkarcol. Ja, ez úgy van, hogy azt a napi negyedóra túlórát majd lecsúsztatod... Nos, aztán lehet visszamászni este nyolcra, mert bár nem kötelező, de muszáj. Másnap azért érjél be éjfélre!

Ha netalán sikerül kiadni a szabadnapokat, akkor vagy három napig úgy érzem magam, mint a falhoz vert lófasz, döglök és eszem, iszom. Oszt' ki is vagyok pihenve, mert a negyedik napon már lehet bemenni éjfélre.

Most stabilan tartom az 50-53 kilómat. Műszak elején 53, a végén meg 50. Tavaly augusztusban voltam 64. Öt éve meg 72...

Ennek az összevisszaságnak az eredménye az is, hogy annyi energia nincs bennem, mint egy szétrohadt elemben.

Másik melóhely kellene.

Szólj hozzá!

Címkék: munkahely

...

2017.06.03. 17:44 szivar

Sajnos most nem tudok bemenni szombat éjjel dolgozni, mert Elvis koncert lesz a művelődési házban. A Beatles lesz az előzenekar, ott lesz John Lennon is.

Mondtam vala a ma éjszakai műszakkal kapcsolatban (ami sajnos érdeklődés hiányában elmarad). Ez a kijelentésem az igencsak hihető kategóriába tartozik - szerintem. De erre mi is volt a reakció több embertől?

Mikor is kezdődik? Hova is kell menni?

Ez valamiért siralmas... Sírva vigad a magyar. :S

Szólj hozzá!

Címkék: poén siralmas evvan

Munkaerőhiány

2017.05.19. 18:08 szivar

Sokan vagyunk, de nem elegen! Erre jött rá a vezetőség, miután pár embert kirúgtak (főleg személyes bosszúból), illetve amikor pár ember elment nyugdíjba. Aztán elkezdtek felvenni ifjú, államilag támogatott titánokat.

Most ott tartunk, hogy még a Vagymi Zsuzsa is felmondott. Mert kurva jó is az, hogy annak ellenére, hogy a létszám megvan, a dolgozók valahogy nem akarnak gyarapodni. Nagyon jó érzés az, hogy van harminc melós, kilenc irodás, öt főnök, három takarító, meg pár három retardált barom, akiknél már az ember erősen gondolkozik, hogy miképpen lehetne jobban leegyszerűsíteni azt a mondatot, hogy "Igen." Plusz a sofőrök, akik megint más kategóriába tartoznak.

Nos, a péknek nem kell ész, ezt tartja a mondás. Pedig nem árt, ha van neki. Legalább is egyes pozíciók betöltésekor. Például nem árt, ha tud számolni. De amikor valaki ránézésre nem tudja eldönteni, hogy ez most húsz forma vagy éppen ötven... Ráadásul nekiáll megszámolni... Egyesével... Kétszer egymás után... Mert bonyolult az olyan képlet, ami túlmutat azon hogy 3*7-1=20... Aztán meg a három az számára páros szám... S tele van erővel, mert mindig úgy megy, mintha dinnyét cipelne - bár harminc kilóval nehezebb nálam, de a gurtnit aztán nem képes kirántani a tészta alól...

Fiatalok na. Nem képesek megérteni, hogy miért is baj az, ha egy rakás szarfostrágyát adnak ki a kezük közül - a késztermék helyett. Nem értik azt, hogy miért is baj a sós-köményes-vizes ládába belerakni a frissen kiégetett kenyeret, mert nem képes, vagy nem akarja felfogni, hogy az a szénné égett, lapos szarrakás az nem kell a halál faszának sem, nemhogy a vevőknek. Nem értik azt, hogy miért is sérelmezik azt a dolgozók, hogy ők csak enni, szarni, hugyozni és cigarettázni járnak be a munkahelyre. Meg néha kiugranak az öltözőbe, csevegni a faszbúkon keresztül a család többi tagjával. A többiek meg csinálják meg a létszám helyett is a munkát, mert azok éppen szarnak rá, vagy elmentek beszélgetni, vagy vacsorázni vannak harmadszor is...

De nem szabad beszólni nekik, mert kevesen vagyunk és amúgy is  államilag támogatottak.

Szóval nem szabad nekik elmondani (negyedik-ötödik nekifutásra a ba'zdmeg már kezd kötőszóvá alakulni) azt, hogy mi is a baj a munkájukkal, de ha elmondjuk is nekik - nem értik. Ezek a jóemberek elvannak, s bár igaz, hogy lassan dolgoznak, de legalább nagyon szarul. A beszélgetés az viszont nagyon jól megy nekik. Biztosan voltak kommunikációs tréningen. Egyszerűen elvannak a meleg vízben, nem is akarnak dolgozni, nem is érdekli őket. 

A vezetőség felé szánt szavakkal, melyben ki vannak fejtve ezen problémák, körülbelül annyira megy az emberfia, mint amikor a macskát repülni tanítja. Tudod, a macska makacs madár. Csak akkor repül, ha belerúg az ember.

Már úgy irgalmatlanul komolyan fontolgatom a dolgot, hogy felmondok a gecibe. Aztán majd vesznek fel államilag támogatott start-kártyás, rehabos cigányokat, akik az égvilágon semmit nem fognak csinálni. S ebből lesz az, hogy még aki tud is, akar is dolgozni, az is el fog húzni a sunyi picsába ettől a retkes, káoszba fulladó mocsodékból, amit az idióta vezetés, az idióta kettős mércéjével (nem szabad beszólni nekik) sikeresen létrehozott a frissen felvett idiótákkal együtt.

Aztán amikor már meglesz a létszám, csak ép a termelés nem fog elkészülni az életben sohasem, akkor el lehet gondolkozni azon, hogy mi a bánatos, szarcsimbókokkal összekent faszért mentek el innen az emberek, hiszen csak szopniuk kellett volna azt a bánatos, szarcsimbókokkal összekent faszt, amire még nyomtak tejszínhabot is.

Hát igen, van egy kis bérfeszültség. Havi nyolcvanpárért meg sem álljál a meló végéig, ráadásul le is basznak érte, ha valami szar. A másik véglet meg a fasz- és pinavakargatás, mindenféle lebaszás nélkül. A bérezés, az nagyjából kiszámítható: minimálbér. Aztán a főcsőcsapcsonkkezelő fő-csoportvezetők szarnak az egészbe, nem érdekli őket semmi sem. Megkapják a maguk kis pénzecskéjét azért, amire tök alkalmatlanok. Az egyik, az két napra előre dolgozik, a másik meg szarik az egészre. Nesze bazdmeg munkamorál. Hát már én is leszarom.

Viszont a környéken rengeteg munkahell van üresen! Az egyik szarabb mint a másik! Vágóhídra udvaros -> hordd a beleket, tartsd rendben az udvart, minden reggel hétkor kezdés, du. ötkor befejezés. Kivéve szombat és vasárnap. De az sem baj, hogy csak papíron kell du. ötig lenni, mer' majd megoldjuk okosba'. De még az sem baj, ha szombaton és vasárnap is bejössz... Ja, be kellene ugrani az egyik hentes helyett, mert ketten nem jöttek be dolgozni... Későn reggel fél ötre... Operátor -> Nahát, baszod meg, ezek képesek megcsinálni egy-két óra túlmunkával a normát! Emeljük meg egy picit! Mondjuk a duplájára... Vendéglátós -> óránként négyszáz a zsebbe, mindössze csak napi tizenhat-tizennyolc órát kell dolgozni, de mi legalább néha fizetünk is! Ja, ha már így aláírtad, akkor még időben szólok, hogy ez a bruttó, mert húsz százalék az az enyém, mert jár.

Vajon mikor jön el az a pillanat, amikor a cselédség rádöbben arra, hogy három ember munkáját egy végzi el egy fél fizetésért? Remélem mihamarabb, mert akkor itt olyan munkaerőhiány fog fellépni, hogy csuhajja. A 'gazda' meg majd mehet háromszáz forintos órabérért kapálni (az ex-cselédség meg majd stopperrel méri az időt, hogy hány perc alatt is ér ki a sor végére), szarért és húgyért (kakiért és pisiért) robotolni egész nap saját magának.

Tévedés ne essék, nem a kapitalizmus ellen vagyok. De ami van, az nem az. Ez egy államilag támogatott rabszolgatartásra sem hasonlító államforma, ami csak látszateredményeket képes produkálni. Vagy még azt sem.

Az elmúlt huszonöt évet ki kellene baszni a picsába, aztán aki a zsírosbödön közelében volt - azt is száműzni. Vagyonosodási vizsgálattal egybekötve.

Így, ebben  a formában, ebben a felállásban ez az ország nem viszi semmire sem. Mert minden úgy szar, ahogy az illetik.

 

Ez egy befejezetlen poszt. Nincs mivel befejezni, hiszen nem látni a kiutat.

Szólj hozzá!

Címkék: elmélkedés munkahely mert szopni jó

Anyám humorérzéke

2017.05.17. 17:55 szivar

Valami azt súgja, hogy nincs neki. Pedig szerintem valahol humoros dolog az ívhegesztő ívjén meggyújtani a cigarettát. Amúgy kergült két és fél kilóra való cellulóz-rutil pálca. Mint a koton után az első full kontakt, kíváncsi lennék a CO-ra és az AWI-ra... A salak egyben válik le, kisebb ámpéré is elég, ívet gyújtani szopóka, de mélyen beég. Tisztább, szárazabb érzés.

Szólj hozzá!

Címkék: barkácsolás hegesztés

A közmunkáról

2017.05.12. 11:46 szivar

Most árulja már el nekem valaki, hogy miért éri meg havi ötvenháromezer forintért robotolni? Csak arról tudok nyilatkozni, amit láttam és hallottam.

Először is, nem kell megszakadni. Nyugodtan kipiheni magát a delikvens, így a munka végeztével elmehet idénymunkára ide-oda. Akár kapálni, paprikát szedni, betont talicskázni... Akár hétvégén is, hiszen nem mindig van beosztva hétvégi munkavégzésre, s ha netalán igen, akkor is kap érte szabadnapokat. Amúgy is, egy dolgozik, a többi meg nézi, aztán cserélnek.

Másodszor is, elég rugalmas a munkaidő beosztás. Beér nyolcra és nekiül a reggelinek, aztán majd befejezi, ha jóllakott. Fél tizenkettő körül elindul haza, mert ugye déltől ebédszünet van. Jó esetben egy órára visszaér a munkavégzés színhelyére. A munkaidő elméletileg délután háromig van. Negyed négyre le kell tudni a vásárlást, a főzést, a mosást és a takarítást - ebből ki lehet kalkulálni a tényleges ottlétet.

Harmadszor páran jogosultak a szociális alapon osztandó ebédre - azaz 280 forintért kapnak levest, másodikfélét, meg valami desszertet. Alapértelmezés szerint 8-900 forint egy adag ebéd a közkonyhán.

Negyedszer, mint szociálisan rászorult ember... Kap ingyen tüzelőt.

Ötödszörre, nincs otthon dolga a fűnyírásra, mert munkaidőben odatódul a kollektíva és megcsinálják az önkormányzat eszközeivel, üzemanyagával és embereivel. Munkaidőben még van ideje a fűnyírós embernek maszekolnia is. Meg utána is...

Árulja már el valaki, mi a bánatért mennének el ezek az emberek havi nyolcvanpárért dolgozni oda, ahol nem nyolc körül van a munkakezdés, hanem pontban hatkor, kétóránként öt perc szünet, plusz félórás kajaszünet jár, ami nincs, de mégiscsak le kell dolgozni? S nem lehet előbb otthagyni a munkahelyet, hazaugrani ebédet főzni, meg ilyenek. Oda, ahol nem a seprő, a lapát és a gereblyenyelet kell egész nap támasztani, hanem ahol elvárás van az elvégzett munka mennyiségével kapcsolatban - mert az alapján megy a bérezés is. Miért menne oda dolgozni, ahol a napi robot után az embernek sokszor még élni sincs kedve, nemhogy elmenni a másod- és harmadállásba?

De azért be tudnak szólni azért, hogy a másik mennyit is keres... De azt nem nézik, hogy lehetetlen időpontokban van a munkakezdés (esetemben éjfél), kajaszünet csak papíron jár, ha nincs ünnepnap, akkor előfordulhat az is, hogy minden egyes áldott nap be kell menni dolgozni, azaz a 31/31 nap munkavégzés megvan. S mire itthonra kerül az ember, úgy érzi magát, mint a mosott szar. Nálunk még viszonylag szerencsés körülmények között vagyunk, mert talán a jövő héten a tavalyi bennragadt szabadságunkból (nem véletlen a többes szám, mert nem egyedül vagyok ilyen helyzetben) ki tudok venni két napot. S ha ez így lesz, akkor már csak harmincegy napot kellene kivennem idén...Tehát tavaly október óta nem voltam szabadságon. Egyáltalán nem kimerítő.

Szólj hozzá!

Címkék: elmélkedés munkahely

Csak semmi buzulás

2017.05.12. 10:47 szivar

Lásd egyel lentebb. Megjött a milwaukee kisflex. Kellemes meglepetésként ért az a nyúlfarknyi vezeték, ami négy méter, illetve a lágyindítás. Az elődjéhez mérten kevésbé melegszik, hangosnak ugyanolyan hangos, csak éppen negyed kilowattal combosabb... Tehát már elmúlt...

Szólj hozzá!

Címkék: barkácsolás evvan

Buzi lettem

2017.05.09. 21:06 szivar

Ahogyan az ősi magyar közmondás tartja, akinek nincs felxe, az buzi. Akinek van, de nem használja - az is. Nos, oly bátor tűnik, hogy homokszem került a gépezetbe... Möghót a flex. Oszt', most rendeltem újat. De még holnap bizton állítom, hogy buzi leszek (hacsak nem találok egy kósza szénkefét). Remélem ez múló állapot...

Amúgy meg elég amatőr brigáddal lettem körbevéve, mindenki a Vidám Janit hozza fel példának, hiszen neki elfér az kerékpár-utánfutón egy rekesz sör - mert úgy lett megrendelve a készülék. Az enyémen minden jel szerint elfér majd két-három hordóval is...

Szólj hozzá!

Címkék: bicikli barkácsolás evvan

A korai érésű gyümölcsökről

2017.05.05. 15:18 szivar

Azt hiszem, hogy már beérett a barack, a cseresznye, a szilva, az eper és a többi gyümölcs java része.

Szólj hozzá!

Címkék: időjárás

Kellemes csalódás

2017.05.02. 17:22 szivar

Rejtélyes okokból kifolyólag tartottam egy technikai szünetet a veteményezésben (öregszem, már most fáj a derekam, kell egy vetőgép). Unalmamban végre felszereltem a LED panelt. Mit ne mondjak, egy részt kellemes csalódás ért, hiszen barátságos a fénye, jó láthatóságot biztosít minden irányban. Más részt meg kellemetlenül érintett annak a látványa, hogy itt egy repedés, ott egy kis folt... Eddig nem látszott... Azt hiszem, újra kell piktorálni a szobámat is. Meg még minden filrefranc hátra van. Nos, megyek és elszórom a maradék babot is. Van még mit. Sohanemérvéget project ez a lakásfelújítás is. Ha pénz van, akkor idő nincs és fordítva.

Bár most kinézett volna egy kis meló, de azt hiszem, itt is elveszítettem a hitelem. Pedig csak egy lakást kellett volna újrakábelezni (alu helyett réz) és felkészíteni a 32 amperra. A villanyszerelő látatlanban százötvenet mondott... Plusz anyag... A védőcsövek rendben vannak, kábé fél nap vagy kevesebb. De... Pénteken szólt a csoportfélrevezető, hogy szombat éjjel nem kell mennem. Minő váratlan fordulat, mint kiderült, ő ezt már a hónap elején tudta. Mínusz tizenkétezer, de sebaj, majd felhívom a Zolikát, hogy szorítson egy kis időt szombat délután, mert hát akkor lemázsálom, hogy miből és mennyi kelletik. Erre szombatra virradóra közli, hogy mégiscsak be kell mennem, mert sok lesz. Műszak végén telefon elő, szombat délutánt lemond, mert azért aludni sem árt valamikor. Szombat háromnegyed tizenkettőkor csörög a telefon... Mégsem kell bemennem. Hát az bassza meg, aki többet ad érte, merjek én még most telefonálni? Idén ez még csak a második villanyszerelgetési melóm, amit a hivatalosan bejelentett melóhely miatt kell lemondanom. Ez köbö harmincötezret taksált volna a zsebbe, a másik meg cirka ötvenet (vésés, fúrás és faragás, új csövek, három fázis, alu kábel lecserélése rézre). Ezt ha összevetem azzal, hogy szombat éjjelre jár vagy nettó tízezer... Szóval a faszom tele van. Ja, még csak hat hónapja nem voltam szabadságon.

Szólj hozzá!

Címkék: kertészkedés munkahely barkácsolás evvan idegesít

Alien mályus elselye

2017.04.17. 11:32 szivar

Olvasgatok, olvasgatok, s belefutottam egy remekműbe, ami remekül összefoglalja annak a fajta demokráciának a lényegét, amiben jelenleg élünk. Azaz:

"...kérdésben megfogalmazott 50 év ezen jelentősen túlmutat és azt a látszatot kelti, mintha a választópolgár 50 évre kötelező döntést írhatna elő. "

Forrás: dex.

Kiemelem a számomra lényeges szavakat: "és azt a látszatot kelti, mintha a választópolgár ... kötelező döntést írhatna elő." Tehát a kedves választópolgároknak innen is üzenem: a neved kuss.

Szólj hozzá!